Neramumai Kanye Westo gyvenime: reperiui iškelta byla dėl diskriminacijos ir priekabiavimo

Amerikiečių reperis Kanye Westas (46 m.) ne juokais prisidirbo – buvęs darbuotojas atlikėjui pateikė ieškinį, kuriame reperis kaltinamas priekabiavimu ir diskriminacija.

Neramumai Kanye Westo gyvenime: reperiui iškelta byla dėl diskriminacijos ir priekabiavimo.<br>Lrytas.lt koliažas.
Neramumai Kanye Westo gyvenime: reperiui iškelta byla dėl diskriminacijos ir priekabiavimo.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kanye West.<br>BauerGriffin/INSTARimages / scanpix nuotr.
Kanye West.<br>BauerGriffin/INSTARimages / scanpix nuotr.
Kanye West.<br>WG/MPI/Capital Pictures / scanpix nuotr.
Kanye West.<br>WG/MPI/Capital Pictures / scanpix nuotr.
Kanye West.<br>AFP / scanpix nuotr.
Kanye West.<br>AFP / scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 17, 2024, 10:09 PM

Praėjusią savaitę Trevoras Phillipsas pateikė ieškinį prieš reperį, jo įmonę „Yeezy“ ir Los Andžele įsikūrusią krikščionišką privačią K.Westo įkurtą mokyklą „Donda Academy“.

Ieškinyje, kurį gavo CNN, T.Phillipsas teigė, kad K.Westas „su juodaodžiais darbuotojais elgėsi gerokai blogiau nei su baltaodžiais“, o diskriminaciją vadino „žiauria“.

„Net kai vykdavo pamokos, K.Westas rėkdavo ir keikdavo juodaodžius darbuotojus, o baltųjų darbuotojų atžvilgiu niekada nepakeldavo tono.

Dažnai K.Westas taikėsi į T. Phillipsą – juodaodį vyrą. Reperis ne tik išskirtinai priekabiavo, bet ir visiškai niekino darbuotoją“, – teigiama ieškinyje.

Buvę darbuotojai taip pat dėstė, jog matė, kaip K.Westas skleidė neapykantą, antisemitinius komentarus ir grasino LGBTQ+ bendruomenei.

Dėl šių kaltinimų JAV transliuotojas CNN kreipėsi į reperio atstovą, tačiau atsakymo nesulauktė.

„Kai T.Phillipsas jau ir taip buvo nepalankioje padėtyje dėl savo odos spalvos, jis tapo dar didesniu taikiniu.

K.Westas negailestingai ir nepaliaujamai persekiojo, žemino ir bandė psichologiškai kontroliuoti bei sunaikinti T.Phillipsą. Reperis vyrui netgi grasino fiziniu smurtu“, – rašoma ieškinyje.

Dokumente taip pat pridėta, kad T.Phillipsas buvo įdarbintas maždaug 2022 m. lapkritį dirbti K.Westo mados prekės ženkle „Yeezy“, tačiau ilgainiui jo pareigos išsiplėtė ir jis pradėjo dirbti „Donda Academy“ – mokykloje, kurią K.Westas pavadino savo mirusios motinos vardu.

Sako, jog kalbėjo žeidžiančius dalykus

2022 m. spalį Paryžiaus mados savaitėje „YZY“ podiumo šou metu K.Westas vilkėjo marškinėlius su užrašu „White Lives Matter“ (angl. baltos gyvybės yra svarbios).

Tokiu pačiu apdaru jis aprengė ir kelis juodaodžius modelius. Ekspertai šį šūkį siejo su Ku Klux Klan – pusiau slapta JAV organizacija, kuri pasisako už baltųjų rasinę viršenybę.

Tą patį mėnesį tinklalaidės „Drink Champs“ metu, reperis išsakė daug skandalingų ir antisemitinių komentarų, dėl kurių jis ir jo prekės ženklo partneriai patyrė finansinių nuostolių.

Nepaisant to, K.Westas ir toliau kartojo komentarus, kuriuos dauguma laikė antisemitiniais arba nukreiptais prieš juodaodžius.

Šie komentarai yra paminėti ir reperiui iškeltame ieškinyje.

„Tų interviu metu K.Westas pagyrūniškai ir apgailėtinai gynė savo giliai įsišaknijusį antisemitizmą ir neapykantą žydų tautai“, – teigiama dokumente.

Ieškinyje taip pat pridėta, kad reperis per susitikimą „Donda Academy“ su pasididžiavimu pasakojo apie savo diskriminacinius sąmokslus prieš žydus.

Pridėta ir kad T.Phillipsas „keletą kartų matė, ir kaip K.Westas savo darbuotojams kalbėjo nešvankybes“.

„Baimindamiesi dėl savo darbo vietų, taip pat siekdami nekreipti dėmesio į K.Westo absurdus, kad jų negirdėtų susirinkę moksleiviai, mokyklos darbuotojai stengėsi į jį ignoruoti.

Tačiau dviejų moksleivių akivaizdoje K.Westas tęsė savo retoriką“, – teigiama ieškinyje.

Dokumente pridėta, kad reperis atvirai kalbėjo ir apie tai, jog jam patinka susitikinėti tik su baltaodėmis moterimis, o dviems moksleiviams yra pasakęs, „kad nori, jog jie nuskustų galvas, ir kad ketina mokykloje įrengti kalėjimą, o mokiniai galėtų būti uždaryti į narvus“.

Mokykla buvo uždaryta 2023 m., tačiau ieškinyje teigiama, kad „remiantis informacija ir įsitikinimais, „Donda Academy“ tebeveikia iki šiol“.

CNN bandė susisiekti ir su „Donda Academy“, tačiau Kalifornijos švietimo departamento svetainėje nurodytas mokyklos telefono numeris nebeveikia.

Ieškinyje T.Filipsas taip pat teigė, kad su reperiu yra dalyvavęs nemaloniame trijų valandų susitikime, kurio metu K.Westas kalbėjo apie Hitlerį ir sakė, kad „homoseksualai nėra tikri krikščionys“.

Pranešta, jog T.Phillipso darbas „Donda Academy“ baigėsi 2023 m. rugpjūtį.

Bylą iškėlęs darbuotojas siekia mažiausiai 35 tūkst. JAV dolerių žalos atlyginimo.

CNN priminė, kad 2023 m. gruodį K.Westas atsiprašė žydų bendruomenė už bet kokį „netyčinį protrūkį, kurį sukėlė“ jo „žodžiai ar veiksmai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.