E. Jennings, J. Didžiulis ir R. Valeikis skatino rūšiuoti atliekas

Vilniuje prie Baltojo tilto startavo aplinkosaugos projektas „Aš – žalias“, kurio esmė pakeisti lietuvių požiūrį į atliekų rūšiavimą. Projekto ambasadoriais tapo dainininkų Ericos Jennings ir Jurgio Didžiulio šeima, menininkas Rimas Valeikis su žmona Agne Gintalaite, aktoriai Edita Zizaitė ir Jurgis Damaševičius.

Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis.<br>T. Bauras
Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

2012-06-28 21:08, atnaujinta 2018-03-18 15:35

Neries upės krantinėje susibūrusius miestiečius atlikėjai ir menininkai ragino būti labiau atsakingiems ir veltui nešvaistyti antrinių žaliavų. Visuomenėje vis dar sklando mitai, kad rūšiuoti atliekas neverta, nes jos vis tiek suverčiamos į bendrus sąvartynus, todėl projekto ambasadoriai ir aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas supažindino susirinkusius su antrinių žaliavų perdirbimu.

G. Kazlauskas tikino, kad lietuvių požiūris į atliekų rūšiavimą po truputi keičiasi, tačiau ne tiek, kiek norėtųsi.

„Atliekų rūšiavimas ir perdirbimas nėra vienadienis projektas. Reikia žinoti, kad žmonės neturi kito pasirinkimo kaip rūšiuoti atliekas. Ypač daug tikimės iš jaunimo. Iškastiniai ištekliai yra riboti, žmonių skaičius žemėje auga, jeigu mes nerūšiuosime atliekų, jų neperdirbsime, o vešime į šiukšlynus ar sudeginti, netrukus visi gyvensime sąvartyne“, – portalui lrytas.lt sakė aplinkos ministras.

Menininkas R. Valeikis į šiukšlių rūšiavimo problemą pažvelgė kiek kitaip – mažiau šiukšlių reikia gaminti, mažiau jas teks ir rūšiuoti. Dabartinę civilizaciją R. Valeikis vadina šiukšlių gaminimo civilizacija.

„Nėra didžiausias gėris kasdien surūšiuoti keturis maišus šiukšlių. Geriausia būtų tų šiukšlių namuose apskritai neturėti. Mes šeimoje rūšiuojame stiklą ir plastiką. Labai paprasta rūšiuoti reklamines skrajutes – visą šūsnį iškart išmetu į specialų popieriui skirtą konteinerį. Skrajučių gaminimui tiek daug išleidžiama pinigų, o jas visi dažniausiai išmeta. Į mano pašto dėžutę galėtų jų nemesti“, – šyptelėjo menininkas.

Susirinkę prie Baltojo tilto apžiūrinėjo perrūšiuotas ir perdirbimui paruoštas antrines žaliavas.

Interjero detales iš atliekų kurianti menininkė Jurgita Jakubauskaitė mokė, kaip iš pirmo žvilgsnio nereikalingus daiktus prikelti antram gyvenimui, o profesionalūs aktoriai surengė teatralizuotą edukacinę programą.

Pagal atliekų rūšiavimą Lietuva Europos Sąjungos mastu šiek tiek atsilieka. Lietuviai buitines atliekas vis dar laiko bevertėmis – iš 1,3 mln. tonų komunalinių atliekų, kurios susikaupia Lietuvoje per metus, net 85 proc. nusėda sąvartynuose.

Projektas „Aš - Žalias" inicijuotas ir įgyvendintas 2009 metais. Šia iniciatyva siekiama ugdyti visuomenės sąmoningumą, skatinti žmones tapti aktyviais atliekų tvarkytojais, skleisti ekologines idėjas, pažadinti kiekvieno asmeninę atsakomybę rūšiuoti atliekas. Šiais metais siekiama, kad ši kampanija taptų visuotiniu judėjimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.