Vilniaus baruose iškabinti lipdukai ragina nediskriminuoti seksualinių mažumų

Ketvirtadienį ant penkiolikos Vilniaus barų ir kavinių durų buvo užklijuoti vaivorykštės spalvomis padabinti lipdukai. Jie skelbia, kad šios vietos yra draugiškos seksualinėms mažumoms priklausantiems žmonėms.

Dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.<br>J. Stacevičius
Dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jul 12, 2012, 5:19 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:11 AM

Ant barų ir kavinių durų užklijuoti specialius lipdukus režisierius Romas Zabarauskas sugalvojo vos prieš savaitę. Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) judėjimo inicialais pažymėti lipdukai turėtų paskatinti seksualines mažumas laisviau jaustis viešose vietose, dažniau apsilankyti Vilniaus baruose, kavinėse, klubuose.

„Manau, kad mūsų akcija jau pasiteisino. Ji sukėlė nemažai diskusijų, atkreipė dėmesį į LGBT asmenų problemas. Dar pažiūrėsime, kaip čia bus, bet, manau, kad šiems asmenims, tarp jų ir man, bus jaukiau užeiti“, – kalbėjo R. Zabarauskas.

Pasak R. Zabarausko, vienintelis „Coffee Inn“ kavinių tinklas atsisakė užsiklijuoti „LGBT Friendly“ lipduką. „Coffee Inn“ į akciją žvelgia palankiai, tačiau teigia, kad jie klijuoja tik savo pačių kurtus lipdukus. Todėl dabar kavinių tinklas svarsto apie galimybę sukurti savo lipduko versiją.

„Dalyvaujame šioje akcijoje tam, kad pasakytume, jog Lietuvoje yra daug lesbiečių, biseksualių ir translyčių moterų, kurias sutinkame kasdien, kurios kuria šeimas, eina į pasimatymus, geria kavą ir panašiai. Norime paskatinti žmones suvokti, kad ne kiekvienas žmogus yra heteroseksualus ir ne spalvotas lipdukas gali apie tai priminti“, – dėstė prie akcijos prisidėjusi Vilma Gabrieliūtė, Stiprių ir Laisvų Moterų puslapio socialiniame tinkle „Facebook“ iniciatorė.

Palaikyti seksualinių mažumų susirinko negausus žmonių būrys. Tarp šių entuziastų buvo ir dainininkė Justė Arlauskaitė, visuomenei žinoma Jazzu slapyvardžiu.

„Nieko nekomentuosiu, tik pasakysiu, kad negalima drausti žmonėms mylėti“, – kalbėti nepanoro dainininkė.

Pirmasis lipdukas buvo užklijuotas ant „Soul Box“ baro durų. Pakalbinti baro lankytojai gyrė šią iniciatyvą, tačiau pridūrė nemanantys, kad lipdukai ką nors pakeis. Jų nuomone, kavinės, barai ir klubai ir taip yra atviri visiems, nepriklausomai nuo žmogaus seksualinės orientacijos.

Akcija susidomėjo ir praeiviai. Svečias iš Prancūzijos sužinojęs, kam skirti spalvoti lipdukai, paprašė porą jų jam padovanoti. Prancūzas sakė papasakosiantis apie akciją ir kitiems, pateiksiantis Lietuvą kaip sektiną pavyzdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.