Žvaigždėms išleistuves primena baltos pėdkelnės ir nuskandintos knygos

Dabar abiturientai per išleistuves nuomoja limuzinus, plaukioja laivais, o drabužius renkasi parduotuvėse, esančiose miesto centre. Kažkada tai buvo šventė, kai jaunuoliai pirmą kartą paragaudavo vyno, o merginos išleistuvių vakarui sukneles siūdavosi pačios. 

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

2012-07-20 20:31, atnaujinta 2018-03-17 23:37

Savo ryškiausiais prisiminimais apie išleistuves sutiko pasidalyti trys žinomi žmonės – žurnalistas ir dainininkas Marijonas Mikutavičius (41 m.), laidų vedėjas Vytenis Pauliukaitis (63 m.) ir Seimo narė Dalia Teišerskytė (67 m.). 

Baltos katorgininko kelnės

V. Pauliukaitis specialiai tai progai siuvosi baltas kelnes. Kartu su bendraklasiu prie baltų kelnių priderinę baltus marškinius keliavo pasiimti baigimo atestatų. Daugeliui dabar sunkiai suprantama, kiek drąsos reikėjo vaikinams taip apsirengti išleistuvių proga.

„Tais laikais tai buvo tikras iššūkis, nes dauguma mūsų klasės draugų buvo su kostiumais. Tai buvo milžiniškas žingsnis į laisvę, į nenorėjimą būti uniformuotiems“, – prisimena laidų vedėjas.

Gal dėl baltų kelnių, o gal dėl to, kad tų laikų mokykla buvo jiems savotiška katorga, išleistuvių vakarą V. Pauliukaitis mokykloje ilgai neužsibuvo. „Mūsų klasė skirstėsi į grupeles ir ėjo švęsti atskirai. Kai kurie ėjo į namus, kai kurie kitur. Tais laikais nebuvo tradicijos pasitikti saulės“, – sakė V. Pauliukaitis ir atsargiai užsiminė, kad tuomet bene pirmą kartą paragavo šiek tiek vyno.

Pirmą kartą - su kostiumu

Užtat pasitikti saulės per išleistuves ant sostinėje esančio Tauro kalno keliavo M. Mikutavičius. Žinomam žurnalistui ryškiausia išleistuvių detalė, įkritusi į atmintį, buvo bendraklasės pėdkelnės. „Ji buvo apsitempusi baltas pėdkelnes ir per jas matėsi plaukeliai ant kojų. Tais laikais dar nebuvo atėjęs grožio kultas“, – sakė M. Mikutavičius.

Mokyklos baigimas jam buvo išskirtinis įvykis ir dėl to, kad tuomet pirmą kartą reikėjo apsirengti kostiumą. Kadangi išleistuvės buvo švenčiamos mokykloje ir su tėvais, jaunuoliams teko ieškoti saugesnio kabineto, kuriame galėtų išgerti atsinešto alaus ar vyno.

„Kažkas buvo iškėlęs idėją, kad reikia susirinkti kieme ir sudeginti visas knygas bei uniformas, bet mano mama užprotestavo. Iki mūsų atėjo grasinantis gandas, kad reikės už vadovėlius sumokėti“, – turbūt daugelio abiturientų svajonių plano prisiminė neįgyvendinęs ir M. Mikutavičius.

Knygos - pas lydekas

Knygų naikinimo planą pavyko įgyvendinti universitetą baigusiai D. Teišerskytei. Moteris prisimena, kad niekuomet taip ir neturėjo išleistuvių, nes vaikystėje mokėsi Sibire, vėliau dirbo taigoje, o po aštuonių klasių persikėlusi gyventi į Lietuvą mokslus krimto vakariniuose skyriuose.

Šiokias tokias išleistuves D. Teišerskytė suorganizavo jau baigusi universitetą. Kartu su keliomis draugėmis jos nuvažiavo į restoraną, tarp Vilniaus ir Kauno esančiame Bačkonių kaime, ir ten linksminosi iki paryčių.

„Sumetėme visas filosofijos knygas į tvenkinį. Galbūt lydekos jas suvalgė, o gal vis dar ir guli ten“, – juokais svarstė Seimo narė D. Teišerskytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.