„Facebook“ tinkle vis daugėja suklastotų žinomų žmonių anketų

Sparčiai populiarėjantys socialiniai tinklai palaipsniui tampa ne tik puikia tarpusavio bendravimo priemone, bet ir operatyviu informacijos šaltiniu. Visuomenei atpažįstami žinomi žmonės susikuria savo profilius, kuriuose pasirašę savo pavardę reguliariai atnaujina informaciją, susijusią su jų darbu, pomėgiais, asmeniniu gyvenimu. Tokiu būdu tinklo vartotojai nuolat keičiasi ir dalinasi mintimis, naujienomis, prisimena asmeniškai svarbias datas ir įvykius.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2012-08-04 21:24, atnaujinta 2018-03-17 14:26

Tačiau kai kurie tinklo vartotojai nevengia slapčia pasivogti svetimas nuotraukas ir kalbėti už kitus žmones, teigdami, kad šios anketos – tikros ir atspindinčios nuotraukoje pavaizduoto žmogaus tapatybę.

Tarp jų – visiems pažįstamas žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Algimantas Čekuolis. Šiuo metu socialiniame tinkle „Facebook“ jo vardu yra sukurtos keturios anketos, dvi iš jų iliustruojančios jį kaip asmenį, dvi – skirtos jo gerbėjams. Kuri iš anketų tikra – iš pirmo žvilgsnio sunku ir suprasti, tačiau daugelis internautų jungiasi prie tų puslapių, kurie sulaukia didžiausio susidomėjimo arba yra iliustruoti kokybiškomis nuotraukomis.

Neaplenkia ir politikų

Ne vieną fiktyviai sukurtą anketą socialiniame tinkle turi ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, taip pat – premjeras Andrius Kubilius, Seimo nariai Arūnas Valinskas, Asta Baukutė, itin populiarus ir Petras Gražulis. Pasirašę žinomų žmonių pavardėmis apsimetėliai dažnai publikuoja žinutes, kurios atspindi tam tikras jų politines pažiūras, kurios kartais ne visuomet sutampa su tikrosiomis.

Populiariausi - pramogų pasaulio atstovų klonai

Atlikėjo Stanislavo Stavickio-Stano vardu kažkas publikuoja įrašus, apie kuriuos dainininkas pats nieko nežino. Stano anketų „Facebook“ nėra daug, todėl daugelis naiviai galvoja, jog ši – vienintelė ir tikroji. Tačiau pats dainininkas portalui lrytas.lt teigė, jog „Facebook“ tinklu net nesinaudoja. „Esu girdėjęs, kad ten yra kažkas prisijungęs  mano vardu, naudoja mano nuotraukas, informaciją apie mane. Tačiau manęs tai nedomina“, – sakė jis.

Suklastotoje anketoje klaidingai nurodytas ir Stanislavo vardas – parašytas ne su „a“, kaip turėtų būti, o su „o“ raide. Tarp beveik 2 tūkst. jo draugų – nemažai ir kitų netikrų pramogų pasaulio žvaigždžių anketų.

Per pastarąsias savaites tariamoje jo anketoje kaip niekad dažnai šmėžavo buvusios grupės „Olialia pupytės“ narė Marinos Bui nuotraukų. Paklaustas, ar atlikėjus kažkas sieja, Stano nusijuokė: „Nelabai suprantu apie ką mes šnekame“. Dainininko teigimu, anketos atnaujinimų jis neseka ir už išgalvotą jos turinį – neatsako.

Populiarumu ir dėmesiu „Facebook“ nesiskundžia ir buvusi grupių „Yva“ bei „69 danguje“ narė Goda Alijeva. Nepaisant to, kad po vestuvių su krepšininku Rolandu Alijevu Goda vengė viešumo, gerbėjai jos nepamiršo. Socialiniame tinkle jos vardu registruota beveik šimtas anketų, visos jų iliustruotos Godos nuotrauka.

Negalėdama pakęsti neteisybės, neseniai dainininkė ant savo sienos „Facebook“ paviešino aktyvią nuorodą į dar vieną, naujai sukurtą anketą ir pasirašė: „Neranda užsiėmimo vaikai, užsiiminėja tokiomis nesąmonėmis. Dar mano pavardė su klaidomis, ir gimimo data neteisinga...“. 25-erių atlikėja sakosi nemėgstanti tokių žaidimų žmonių veidais, tačiau kita vertus – to nesureikšmina ir į savo draugų sąrašą priima tik tuos žmones, kuriuos iš tiesų pažįsta.

Prieštaringai vertinama Natalija Bunkė – taip pat turi nemažai jos vardu apsimetusių gerbėjų. Vienoje jų, laukelyje, kuriame paprastai įrašoma asmeninė informacija, įkelta penkiolika punktų, kuriuose pirmu asmeniu aprašytos Natalijos pomėgiai, silpnybės ir mažos paslaptys. Pavyzdžiui, kad anksčiau ji kompleksuodavo dėl savo liesumo ir maudavosi po dešimt porų pėdkelnių, kad kojos atrodytų stambesnės, kad labai mėgsta morkų sultis ir nuo jų jos oda įgauna auksinį atspalvį arba tai, kad ji moka taip garsiai riaugėti, jog šioje srityje jos „neperspjautų“ joks vyras.

Pati Natalija sako, kad į tokius juokus seniai nebekreipia dėmesio, o į savo tikrosios anketos draugus įtraukia tik žmones, su kuriais bendrauja realybėje. Tuo tarpu visiems gerbėjams tiesiog leidžia matyti savo publikuojamus įrašus nepriimdama jų į draugus.

Neaplenkia ir sportininkų Po to, kai iki tol mažai žinoma plaukikė Rūta Meilutytė savo pasirodymu Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo auksą, visa Lietuva puolė skanduoti Rūtos vardą – valio, tokio sėkmingo pasirodymo mažai kas tikėjosi. Savo rezultatais apstulbinusi ne tik Lietuvą, bet ir visą pasaulį, Rūta staiga tapo viena labiausiai pastarosiomis dienomis aptarinėjamų merginų. Pergale pasidžiaugė ir sveikinimo žodžius jai „Facebook“ išsakė kone kas antras lietuvis. O tuo pačiu pradėjo kurtis begalė suklastotų anketų, kurias neva administruoja pati Rūta.

Čia taip pat galima rasti ne vieno žinomo krepšininko anketą, tarp kurių – keliasdešimt Simo Jasaičio, Jono Valančiūno bei Šarūno Jasikevičiaus anketų, populiarumu nenusileidžia ir Linas Kleiza.

Kaip kovoti su tokiais apsimetėliais - sunku pasakyti. Ir nors „Facebook“ administratoriai teigia, kad aptikus netikrą anketą ją galima pašalinti, panašu, kad turint kelias dešimtis klonuotų tai padaryti nėra taip paprasta, o bandymas demaskuoti apsimetėlius labiau primena kovą su vėjo malūnais.

Kuo žmogus labiau žinomas, kuo prieštaringesnius jausmus kelias visuomenei - tuo didesnė tikimybė, kad jo vardu sukurtų anketų vis daugės. Kita vertus, „Facebook“ tapo ir savotišku būdu reklamuoti tiek save, tiek kitus, todėl bent jau kai kurios „žvaigždės“ neturėtų dėl to pykti, o atvirkščiai - džiaugtis nemokama reklama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.