Moterims reiklų vienišių N. Jušką scena traukia tarsi narkotikai

Vieno garsiausių Lietuvos baleto šokėjų Nerijaus Juškos (35 m.) netrikdo klausimai nei apie karjeros vingius, nei apie jo lytinę orientaciją. Tuo galėjo įsitikinti „Lietuvos ryto“ TV laidos „Vasara su Asta“ žiūrovai.

N. Juška į didžiąją sceną ketina grįžti tam, kad surengtų atsisveikinimo pasirodymą.<br>R. Danisevičius
N. Juška į didžiąją sceną ketina grįžti tam, kad surengtų atsisveikinimo pasirodymą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV Antena“)

Aug 5, 2012, 5:12 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:12 PM

Šokdamas savo svajonių — Bazilio vaidmenį spektaklyje „Don Kichotas“ praėjusį rudenį N. Juška gavo traumą ir išėjo priverstinių atostogų.

Tačiau į didžiąją sceną jis dar rengiasi grįžti.

Kol kas Nerijus lieja prakaitą sportuodamas. Be to, savo name baigia įrengti baleto muziejų, pjauna žolę kieme.

Gal šokėjo namuose pagaliau apsigyveno moteris?

Paatvirauti baleto primarijų pakvietusi „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Vasara su Asta“ vedėja A. Dudurytė savo palydovę sofą atsigabeno į puoselėjamą Nerijaus kiemą. Jame žaliuoja sodas, vazonuose žydi gėlės, stovi šašlykinė.

Ištvėrė ne vieną operaciją

„Puiki aplinka. Vos tik atėjo šiltos dienos, išsinešiau patiesalą ir svarmenis ėmiau kilnoti kieme“, — pasakojo Nerijus, rudenį ketinantis grįžti į baleto sceną.

Ėmė ryškėti šokėjo pilvo raumenys, kuriuos ne kartą yra matę žurnalų skaitytojai. Vis dėlto apie savo fizinę formą artistas kol kas kalba atsargiai.

Garsus baleto šokėjas į didžiąją sceną nori grįžti tam, kad surengtų atsisveikinimo pasirodymą.

Patyrus traumą šokėjui daug laiko teko praleisti reabilitacijos klinikoje Kaune. Buvo sužalotos abi kojos, dešinę net teko operuoti. Iš viso šokėjas yra ištvėręs apie 10 operacijų — kelio girnelės, girnelės raiščių, menisko.

Apkeliavo pusę pasaulio

Šiuo metu N. Juška — vienas garsiausių baleto solistų Lietuvoje. Būdamas devynerių metų jis atvyko iš Telšių į Vilnių ir žengė pirmuosius baleto žingsnelius. Iki tol ši sritis Nerijaus netraukė, bet moksleivis nuo vaikystės vaikščiojo pasitempęs.

„Mane baletas užbūrė nuo pirmos pamokos, kai įsikabinau į tą atramą, mūsų vadinamą lazda“, — pirmas repeticijas prisiminė Nerijus.

Paskutinėse klasėse teatro duris pravėręs ir šokančius artistus išvydęs jaunuolis pasišovė pats siekti baleto aukštumų. Jis tapo geriausias M. K. Čiurlionio menų mokykloje, vėliau — Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primarijumi, atliko daug garsių vaidmenų, gastroliuodamas apkeliavo kone pusę pasaulio.

Scena — tarsi narkotikai

Šokėjas turėjo daug dirbti, susigadino sveikatą, bet vis tiek džiaugiasi tuo, ką patyrė ir pasiekė. Prieš porą metų N. Juška įkūrė savo vardo baleto mokyklą.

„Maniau, kad palikus sceną bus sunku, tačiau dabar ten matydamas savo mokinius lygiai taip pat džiaugiuosi ir jaudinuosi dėl jų“, — sakė šokėjas, vadovaujantis mokyklai, kurioje baleto judesių mokosi per 200 vaikų.

N. Juškai scena — lyg narkotikas. Tad nenuostabu, kad jo namuose svarbią vietą užima baleto muziejus. Ne, Nerijus dar nesijaučia senas ir dūsauti dėl praeities nenori.

„Tikriausiai panašių muziejų Lietuvoje nėra, tačiau pas mane jis atsirado ne dėl to. Tiesiog baletas yra mano gyvenimas. Man gera kas rytą ir kas vakarą praeiti pro savo muziejų“, — mintimis dalijosi šokėjas, dar kolekcionuojantis įvairius angelus.

Muziejuje — jo diplomai, kiti apdovanojimai, baleto knygos, kompaktinės plokštelės, baleto drabužiai, apavas.

„Moterys šoka su puantais, o vyrų apavas — kitoks, nes mes vaikštome ne pirštų galais“, — kalbėjo primarijus rodydamas batus, kuriuos avėjo liūdnai jam pasibaigusiame spektaklyje „Don Kichotas“.

Spektaklius primena ir gausi nuotraukų galerija, kurioje galima išvysti garsių jo šokių partnerių. Nerijaus mylimiausia — Eglė Špokaitė.

„Eglė — mokytoja, kuri privertė mane šokti kitaip. Ne technikos prasme. Ji mane išmokė vaidinti scenoje“, — į prisiminimus nuklysta Nerijus.

Buvo priaugęs 8 kg

Anksčiau Nerijus buvo dažnas vakarėlių lankytojas, o dabar sako turintis ir namuose ką veikti: sodina medžius, juos geni, tvarko aplinką. Mielai su draugais ar kaimynais leidžia vakarus savo kieme ir namuose.

„Virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas visada pasirūpina, kad man netrūktų maisto. Jis ypač padėjo, kai negalėjau nė iš namų išeiti“, — šypsojosi Nerijus, po pokalbio su A. Duduryte ketinęs eiti sportuoti.

Šokėjas tvirtino ypatingų dietų nesigriebiantis, o fizinę formą palaikyti padeda sportas. Nerijus nesupranta tų, kurie sėdi fotelyje ir verkšlena, kad nepavyksta sublogti.

N. Juška buvo priaugęs 8 kg, bet šiuo metu vėl jaučiasi patenkintas savo svoriu — 78 kg. Daugiau kilogramai nekrinta.

Kerta kiaulės karką

O ką primarijus valgo? „Nekenčiu saldumynų, bet negalėčiau gyventi kartais nesukirsdamas kiaulės kojos. Net kaimynai tai žino. Pavyzdžiui, vakar kaimynė kepė karką ir vieną man specialiai paruošė“, — pasakojo šokėjas.

Nerijui keista, kad žmonės baleto šokėjus vadina narcizais. Juk žiūrovai turi jais grožėtis. O pirmiausia artistas turi patikti sau. Tuomet jis patiks ir kitiems.

Todėl baleto šokėjas savo mokiniams aiškina, kaip reikia atsistoti prieš veidrodį ir nagrinėti kiekvienos kūno dalies padėtį. „Privalai pamatyti gražią savo kūno pozą“, — aiškina jis.

Moterims — reiklus

Nuo pirmų konkursų užsienyje Nerijus sulaukdavo pasiūlymų likti ten dirbti, bet pelnyti gerą vardą jis pirmiausia troško savo šalyje.

Tai pasiekęs šokėjas vykti niekur nebenori. Po kelių savaičių gastrolių užsienyje jis pasiilgsta draugų ir mamos.

Kada Nerijus ketina kurti šeimą? „Jau seniai mane visi aplinkiniai spaudžia, tačiau laikausi iš paskutiniųjų“, — su šypsena dėstė N. Juška.

Anksčiau porą metų Nerijus yra gyvenęs su moterimi, tačiau draugystė šeiminiais santykiais nevirto.

„Net nežinau, kada susitupėsiu“, — gūžteli pečiais Nerijus.

Kokią moterį jis galėtų įsileisti į savo namus ir kurti bendrą gyvenimą? Kalbama, kad šokėjo reikalavimai — dideli.

„Tikrai taip. Kažin ar iš viso yra tokių moterų. Nežinau, kas man galvą apsukti galėtų“, — pusiau juokais kalbėjo baleto šokėjas, visą gyvenimą apsuptas grakščių kolegių. Nerijus teigia, kad būtent baleto mokyklos aplinka padėjo mintyse susikurti gražios moters vaizdą.

Vienos nakties nuotykiai

Nerijus prisipažino esąs romantikas, tikintis meile iš pirmo žvilgsnio.

„Gaila, bet tokia meilė paprastai trunka iki antro žvilgsnio. Bet geriau apie tai nekalbėsiu, nes ir taip manęs visos bijo“, — pusiau juokais sakė Nerijus.

Šokėjas teigė nesmerkiantis vienos nakties meilės nuotykių. Dar daugiau — prisipažino ir pats tokių patyręs: „Juk nieko bloga, jei abu žmonės to nori.“

N. Juška mėgsta važinėtis motociklu. Jų garaže turi du. „Vis dėlto nelaikau savęs svajonių jaunikiu“, — juokėsi baleto šokėjas.

Ar tik ne egoizmas, apie kurį artistas yra prisipažinęs, kiša koją rimtesniems santykiams su merginomis?

„Matyt, tai yra didžiausia mano bėda. Aš noriu būti vienas, man reikia erdvės. Kai noriu — guluosi, kai noriu — keliuosi. Nervinuosi vien nuo minties, kad reikėtų prie ko nors taikytis. Tikriausiai turi žaibas trenkti, kad pakeisčiau mąstymą“, — atvirai kalbėjo Nerijus.

Jis džiaugiasi kiekviena tokio gyvenimo diena ir į gatves žmonos ieškoti neina, nes yra įsitikinęs — šeimai reikia subręsti. Nerijus visai nepyksta, kai kas nors jį pavadina senberniu.

Tačiau 30-mečiams vienišiams, apsuptiems būrio draugų, dažniau klijuojama ne senbernio, o gėjaus etiketė.

„Esu apie tai girdėjęs. Tačiau mes ne tokie, — sako Nerijus ir juokdamasis priduria: — Rimtai, bliamba.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.