D. Grybauskaitė apie olimpiečius: „Jie neišdavė Lietuvos vėliavos“

Ant pjedestalo užlipo ir tautiečių dėmesiu mėgavosi aukso medalį iškovojusi penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, sidabrą laimėjęs kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, bronzos medalius pelnę imtynininkas Aleksandras Kazakevičius ir boksininkas Evaldas Petrauskas.

Olimpiečių sutiktuvės Vilniaus rotušėje.<br>J. Stacevičius
Olimpiečių sutiktuvės Vilniaus rotušėje.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Aug 14, 2012, 11:10 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:25 AM

Ant pjedestalo užlipo ir tautiečių dėmesiu mėgavosi aukso medalį iškovojusi penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, sidabrą laimėjęs kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, bronzos medalius pelnę imtynininkas Aleksandras Kazakevičius ir boksininkas Evaldas Petrauskas.

Nors auksinės undinės Rūtos Meilutytės iškilmingas sutikimas įvyko anksčiau, pirmadienio vakarą šventinėje ceremonijoje Rotušės aikštėje dalyvavo ir ji.

Olimpiečius atvyko pasveikinti ne tik medaliais besidžiaugiantys sostinės gyventojai, bet ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš Vilniaus oro uoste nusileidusio lėktuvo išlipę olimpiečiai iškart puolė į artimųjų glėbį. Labiausiai džiaugėsi penkiakovininkė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė, savo rankose laikydama seniai matytą dukrelę Adrianą. „Labiausiai pasiilgau vaiko. Dukrytei ir yra skirtas šis aukso medalis. Juk aš žadėjau jai parvežti auksą“, – sakė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Bronzą iškovojęs Evaldas Petrauskas prisipažino, kad pralaimėjo lažybas ir turės gimtosios Šilutės uoste pasirodyti vilkėdamas suknelę. „Turėsiu ateiti su suknele. Turėjau medalį pirmiausia parodyti šilutiškiams, bet taip neišėjo. Juk negalima jo nerodyti Lietuvai“, – tik išlipęs iš lėktuvo kalbėjo E. Petrauskas, kuris Londone pavergė bokso gerbėjų širdis. Paklaustas apie ateities planus kovotojas tikino, jog trokšta Lietuvai atstovauti Rio de Žaneire.

„Treneriui iškart pasakiau, kad nenoriu vykti į kitas šalis, į profesionalų boksą, noriu dalyvauti kitose žaidynėse. – teigė E. Petrauskas. – Dabar atsiribosiu nuo bokso, kibsiu į mokslus.“

Kol buvo laukiama į Vilniaus rotušę atvykstančių olimpiečių, publiką su puikiomis pergalėmis pasveikino ir kūrinius atliko dainininkė Evelina Anusauskaitė. „Mes visada sugebame išlikti savimi, nors ir esame labai maža tauta“, – didžiuodamasi sakė Evelina.

Scenoje pasirodė grupės „ŽAS" atlikėjai. Iškart po jų du kūrinius atliko Lietuvos karinių oro pajėgų orkestras. Kiek vėliau pasipuošusi vasariška suknele su mikrofonu rankose pasirodė ir ritmenbliuzo karalienė Arina.

Kol buvo laukiami medalius iškovoję olimpiečiai, ant scenos užlipęs Vilniaus meras Artūras Zuokas sveikino visus Londono olimpiadoje dalyvavusius sportininkus. Renginio vedėjai Jonas ir Vytaras Radzevičiai iškilmingai vardijo tuos, kurie kovojo dėl Lietuvos garbės, tačiau šiais metais jiems iškovoti medalių nepavyko. Kai kurie jų nepasididžiavo ir atvyko į šventines iškilmes Vilniaus rotušėje. Disko metikas Virgilijus Alekna būsimoms kartoms palinkėjo eiti tuo keliu, kuriuo ėjo senbuviai, ir džiuginti Lietuvą pergalėmis. „Mūsų šaliai labai reikia jūsų, garsinkite Lietuvą“, – šūktelėjo V. Alekna.

Sostinės rotušės aikštėje kolegų lūkuriavo ir olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė. Moteris sakė, kad išsipildė jos prognozės – Lietuva džiaugiasi net penkiais medaliais.  Minioje stoviniavo dainininkas Merūnas Vitulskis, kuris metė darbus Palangoje ir atvyko į Vilnių palaikyti Lietuvos olimpiečių. Vyras neslėpė susižavėjimo Lietuvos sportininkais. 

„Neįtikėtina, kosmosas. Labiausiai sirgau už boksininką ir disko metiką Virginijų Alekną. Pagaliau parodėme, kad mokame ne tik krepšinį žaisti. Tiesa, manęs krepšininkai nenuvylė. Tikiu, kad jie mus dar nudžiugins pergalėmis“, – vylėsi atlikėjas. 

M. Vitulskis sakė, kad pats yra išbandęs šaudymo rungtį.  „Ir žmoną priverčiau. Tik kaži ar gerai padariau“, – juokėsi dainininkas, scenoje atlikęs kelis kūrinius.

Kai ceremonijos vedėjai sostinės mero paklausė, ar Vilniuje įmanoma surengti olimpines žaidynes, A. Zuokas sakė, kad tai nėra utopija: „Geriau, kad mūsų olimpiečiai nuvažiuotų į kitas šalis ir iš ten parvežtų medalius. Žinoma, surengti olimpines žaidynes galima, tačiau tai būtų įmanoma, jeigu jas rengtų visos trys Baltijos šalys. Tuomet tai išties galėtų tapti realybe.“

Garsiai skanduodami žodį „ačiū" vilniečiai pasitiko medalius iškovojusius olimpiečius. Iš prabangaus BMW automobilio pirmasis išlipo boksininkas E. Petrauskas, kuriam prezidentė D. Grybauskaitė įteikė ąžuolo vainiką. Beje, Evaldas gimęs tą pačią dieną (kovo 15 d.) kaip ir olimpinė čempionė R. Meilutytė. Skambant fanfaroms antrasis į sceną žengė imtynininkas Aleksandras Kazakevičius. Iš trečiojo automobilio išlipo kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, kuriam buvo suteiktas Visagino garbės piliečio vardas. Daugiausia šūksnių sulaukė aukso medalio laimėtoja L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Iškart po to pasirodė ir plaukikė R. Meilutytė.

Sveikinimo žodį tarusi prezidentė D. Grybauskaitė dėkojo sportininkams, kad šie kovojo Lietuvos vardu, neišdavė šalies, nors treniravimosi sąlygos tėvynėje nebuvo pačios geriausios. „Dėkoju visų mūsų vardu. Jaunoji karta keičia veteranus. Jie neišdavė Lietuvos vėliavos, jie talentingi ir neparsiduoda. Tikiuosi, kad jie tokie ir liks – su Lietuva širdyse. Net neabejoju, kad tai mums pačios sėkmingiausios olimpinės žaidynės“, – kalbėjo prezidentė.

Boksininką E. Petrauską scenoje pasveikino jo tėvai, specialiai atvykę į Vilnių iš Traksėdžių. E. Petrausko tėtis pripažino, kad po sūnaus pergalės visiems Traksėdžiams šaukęs: „Mes laimėjom!". „Mes laimėjom!" suriko jis ir Vilniaus Rotušės aikštėje. 

L. Asadauskaitę-Zadneprovskienę  scenoje sveikino jos vyras Andrejus Zadneprovskis. O renginio vedėjas J. Radzevičius paprašė į sceną atvesti ir būsimąją olimpinę čempionę – penkiakovininkų dukrelę. 

J. Šulkinas nuo visaginiečių gavo didžiulę puokštę raudonų rožių. O imtynininką A. Kazakevičių ant rankų kėlė jo bendradarbiai, pasipuošę specialiai šiai progai sukurtais marškinėliais. 

Skambant grupės „Queen" dainai „We Are the Champions“ šventinę ceremoniją užbaigė ugnies ir fejerverkų šou – dangų raižė įspūdingos petardos, kuriomis mėgavosi olimpiečiai ir sostinės gyventojai.

Londono olimpiadoje šiais metais dalyvavo baidarininkas Egidijus Balčiūnas, kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, badmintonininkė Akvilė Stapušaitytė, boksininkai Egidijus Kavaliauskas ir Evaldas Petrauskas, buriuotojai Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt, Juozas Bernotas, Rokas Milevičius, dviratininkai Simona Krupeckaitė, Rasa Leleivytė, Gediminas Bagdonas, Ramūnas Nevardauskas, Vilma Rimšaitė, dziudo meistrai Karolis Bauža ir Marius Paškevičius, gimnastai Rokas Guščinas ir Laura Švilpaitė, graikų ir romėnų imtyninkai Aleksandras Kazakevičius ir Edgaras Venckaitis, irkluotojai Mindaugas Griškonis, Rolandas Maščinskas, Saulius Ritter, Donata Vištartaitė.

Lengvosios atletikos atstovai: Neringa Aidietytė, Virgilijus Alekna, Darius Draudvila, Rasa Drazdauskaitė, Indrė Jakubaitytė, Lina Grinčikaitė, Remalda Kergytė, Diana Lobačevskė, Povilas Mykolaitis, Airinė Palšytė, Rytis Sakalauskas, Kristina Saltanovič, Zinaida Sendriūtė, Austra Skujytė, Eglė Staišiūnaitė, Raivydas Stanys, Tadas Šuškevičius, Sonata Tamošaitytė, Brigita Virbalytė-Dimšienė, Marius Žiukas.

Plaukikai: Vytautas Janušaitis, Rūta Meilutytė, Giedrius Titenis, Mindaugas Sadauskas. Šaudymo meistrė Daina Gudzinevičiūtė. Šiuolaikinės penkiakovės atstovai Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Justinas Kinderis, Gintarė Venčkauskaitė.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė: Šarūnas Jasikevičius, Darius Songaila, Simas Jasaitis, Rimantas Kaukėnas, Jonas Valančiūnas, Linas Kleiza, Renaldas Seibutis, Martynas Pocius, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Mantas Kalnietis, Antanas Kavaliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.