M. Bui, E. Ghaoui ir N. Malūnavičiūtės motinystė – ir be vargų, ir be džiaugsmų

Motina – ne ta, kuri pagimdė ir paliko, o ta, kuri augino. Taip dažniausiai sako vaikai, kuriems nebuvo lemta augti su tikrąja motina. Ar taip neatsitiks ir kai kurioms garsioms Lietuvos moterims, vaikus palikusioms buvusiam sutuoktiniui?

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, Ligita Valonytė ("Gyvenimo būdas")

Aug 20, 2012, 5:06 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:08 AM

Motinystės jausmas slypi moters prigimtyje.

Vienoms jis labai stiprus, kitoms – mažiau. Tačiau retenybe tampa, kai motina savo vaiką palieka lyg gegutė jauniklį, o jį augina tėvas.

Egoistė ar altruistė, pasiryžusi dėl vaiko gerovės paaukoti savo interesus? Tokią mįslę uždavė buvusi grupės „Olialia pupytės” narė Marina Bui (24 m.) po neseniai vykusio teismo.

Jis nusprendė – po skyrybų duktė Ešlė gyvens su tėvu Andrejumi Daščenka (27 m.), o Marina privalės kas mėnesį mokėti 200 litų alimentų. Bet moteris nesijaučia esanti motina gegutė.

Skyrybos vargina, bet po jų palengvėja. Nors taip mano neseniai savo dukters Ešlės penktąjį gimtadienį šventusi buvusi dainininkė M.Bui, ne visada taip būna.

Jei motina sutinka po skyrybų mokėti alimentus savo vaikui, vieni priekaištauja, kad tokia moteris elgiasi kaip egoistė, kuriai iš tikrųjų nerūpi vaikas.

Kiti mano, jog motinos meilė yra tokia stipri, kad ji gali viską paaukoti dėl vaiko, todėl išsiskyrimas su juo nėra baisus.

Atostogas pajūryje kartu su penkiamete Ešle ir savo motina suplanavusi buvusi dainininkė M.Bui prisipažino, kad šiuo metu – vienas laimingiausių jos gyvenimo periodų. Pagaliau į jos širdį atėjo taika ir ramybė.

Kaip išmintinga motina ji tikino sugebanti atsižvelgti į vaiko interesus, todėl nepuolė kautis dėl jo gyvenamosios vietos nustatymo.

Juk didžiausia dovana vaikui – tėvų meilė ir šiluma.

Dar iki teismo buvę sutuoktiniai nutarė, kad dukters gyvenamoji vieta bus pas tėvą, todėl teismo sprendimu M.Bui nesipiktino.

„Nemačiau jokio tikslo kovoti dėl to, kad duktė augtų su manimi. Per skyrybas daugelis moterų to reikalauja. Bet man toks motinų egoizmas yra nepriimtinas.

Tikra mylinti motina niekada nepasiliktų vaiko sau, nes tai – tik formalumas, ji stengtųsi netraumuoti vaiko”, – svarstė Marina.

Po skyrybų esą netgi pagerėjo buvusių sutuoktinių santykiai. Todėl savo dukterį Marina mato kur kas dažniau nei tada, kai ji smarkiai pykosi su Andrejumi.

Pastaruosius ketverius metus vyras pats rūpinosi Ešle, o jam padėdavo jo motina ir auklė.

„Dabar duktė Ešlė praleidžia pas mane nemažai laiko, nakvoja. Tikrai nėra taip, kad matomės vos kelis kartus per mėnesį”, – tikino Marina.

Netgi su buvusiu sutuoktiniu Marina pradėjo kur kas atviriau kalbėtis, juos suartino rūpinimasis dukters ateitimi, todėl apie daug ką ėmė mąstyti demokratiškiau.

Iki skyrybų šios poros santykiai buvo tokie įtempti, kad nevykdavo jokio dialogo.

Prieš penkerius metus tekėdama iš didelės meilės M.Bui negalėjo net įsivaizduoti, kad jos mylimasis gali tapti didžiausiu priešu.

Iki šiol moteris svarsto, kas dėl to kaltas. Atsakymo į šį klausimą nerandanti Marina guodžiasi bent tuo, kad išmoko branginti laiką, kurį gali skirti dukteriai.

M.Bui prisipažino, kad šiuo metu yra laiminga motina, nes gali matyti savo dukterį kada nori ir skirti lėšų tiek, kiek pajėgia.

Savo dukteriai moteris per mėnesį išleidžia daugiau nei 200 litų, nes su buvusiu vyru Andrejumi susitarė – į vaiko ateitį abu investuos po lygiai.

Kiekviena motina jaučia, kas jos vaikams yra geriausia. Po įtemptų skyrybų su libaniečiu Najeebu Ghaoui dainininkės Karinos Krysko-Skambinės sesuo Eva Ghaoui (33 m.) dabar taip pat mano, kad jos aštuonerių metų sūnui Eliesui ir vienuolikametei dukteriai Jasmine geriau gyventi su tėvu jo gimtinėje.

Tačiau prieš trejus metus E.Ghaoui liejo ašaras, kai sutuoktinis išsivežė jųdviejų vaikus į Libaną ir neleido Evai nei pasimatyti su jais, nei pasikalbėti telefonu.

Grožio konkurso „Mis Lietuva ‘97” pirmoji vicemis, vizažistė ir drabužių kolekcijos ženklo „Eva Luxury” kūrėja anuomet sau prisiekė, jog dėl vaikų padarys viską, kad juos susigrąžintų.

Eva buvo įsitikinusi, kad vyras šitaip kerštauja dėl to, jog ji panoro skyrybų. Sutuoktinis esą pareiškė: motinai su vaikais leis pasimatyti tik tuo atveju, jeigu ji sutiks taikytis.

Po trejų nesutarimo metų pora pagaliau išsprendė skyrybų ir rūpinimosi vaikais problemas. Atžalos vis dėlto gyvena su tėvu ir jų seneliais Beirute.

E.Ghaoui džiaugiasi, kad vaikai gerai mokosi. Motina moka už dukters teniso ir sūnaus krepšinio treniruotes.

Ji taip pat patenkinta dėl to, kad atžalos išmoko tris kalbas – prancūzų, anglų ir arabų.

Bet vaikai nepamiršo ir lietuvių kalbos, nes motina su jais dažnai bendrauja kompiuterine programa „Skype”.

E.Ghaoui teisinosi, esą Lietuvoje vaikams neužtikrintų tokių gerų mokymosi sąlygų, kokias jie turi Libane.

Duktė motinai buvo sakiusi, kad nenori grįžti į Lietuvą, nes jai nepatiko mokykla, kurią lankė. Jasmine girdėdavo pašaipas dėl to, kad jos tėvas – nelietuvis.

Motina laukia atvykstančių savo vaikų paatostogauti Lietuvoje. Bet kol jie patys nenori, E.Ghaoui jų netraumuos ir prievarta netemps.

Esą svarbiau ne jųdviejų su buvusiu sutuoktiniu ambicijos, o vaikų interesai.

Motina įsitikinusi, kad sūnus ir duktė, gyvendami su tėvu, jaučiasi mylimi ir saugūs. Ji taip pat jaučiasi laiminga, kad su buvusiu vyru gali bendrauti ramiai ir be pykčio.

Fleitininkė ir dainininkė Neda Malūnavičiūtė (41 m.) kadaise taip pat išgyveno skaudžią skyrybų dramą, kuri baigėsi sprendimu, kad vienturtis sūnus Matas liks gyventi su tėvu.

„Laiminga pro ašaras”, – taip 1998-aisiais kalbėjo žinoma džiazo atlikėja. Tuo metu ji stovėjo ant skyrybų slenksčio su muzikantu, sūnaus tėvu Andriumi Afinogenovu ir tuo pat metu buvo naujo mylimojo Vitalijaus Matrosovo glėbyje.

Po šešerių santuokos metų išsiskyrę N.Malūnavičiūtė ir A.Afinogenovas sutarė, kad Matas augs su tėvu, nes ji dėl savo profesijos ir darbų grafiko negali kasdien vaiko nuvesti į darželį ir laiku iš jo paimti, sudainuoti vakare lopšinės ir užmigdyti.

Vaiko tėvas, baigęs muzikavimą ir pasirinkęs darbą reklamos agentūroje, turėjo laisvų vakarų ir galėjo labiau pasirūpinti sūnumi.

Motina bijojo prieštaringos sūnaus reakcijos, tačiau vaikas į tėvų išsiskyrimą reagavo ramiai.

Nedai buvo nelengva įsivaizduoti, kas dedasi mažamečio sūnaus galvoje, tačiau motinai jis neigiamų jausmų nerodė.

Džiazo vokalistė sūnui būdavo laisvalaikio mama. Juodu lankydavosi kine, eidavo į kavines, smagiai bendraudavo. Sūnus priprato prie tokio gyvenimo.

Dabar Matui – jau 20 metų. Jis dirba barmenu.

„Abu gyvename Vilniuje, todėl dažnai susitinkame, nes jis – mano vaikas”, – gerais santykiais su suaugusiu sūnumi šiuo metu džiaugėsi N.Malūnavičiūtė.

Ar džiazo atlikėja po daugybės metų nesigaili, kad neaugino sūnaus?

„Niekada nepasakysiu, kas darosi mano sieloje, nes ta moteris, kuri to neišgyveno, manęs nesupras.

Nenoriu niekam aiškintis, kaip jaučiuosi, skųstis ar džiaugtis, nes tai – tik mano problema.

Tie, kurie mane supranta, supras, o tie, kurie nesupranta, pils purvą man ant galvos.

Už tokį sprendimą užtektinai gavau per galvą, nes visuomenė nepriima dalykų, kurie yra šiek tiek kitokie”, – savo patirties skaudulius apibūdino atlikėja Neda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.