Dėvėti daiktai atkeliauja ir į garsenybių namus

Lova, vežimėlis, automobilio kėdutė, drabužiai, sauskelnės – namuose atsiradus kūdikiui ima kauptis ir jam skirti daiktai. Jie bus reikalingi tik keletą mėnesių. Kur juos dėti po to? Vaikus auginančios garsios moterys žino įvairiausių gudrybių, kaip namų nepaversti vienu dideliu vaiko kambariu.

Daugiau nuotraukų (1)

Miglė Baltimiškytė ("Gyvenimo būdas")

2012-09-02 18:21, atnaujinta 2018-03-17 00:14

Surinkusi nebereikalingus vaikų daiktus ir drabužius aktorė Kristina Savickytė-Damanskienė (36 m.) su vienuolikametėmis dukterimis dvynėmis Justina ir Gabija bei penkių mėnesių sūnumi Motiejumi patraukė į Vilniaus mokytojų namų kiemelį.

Jame vyko turgelis, kuriame daugybė tėvų pardavinėjo nebereikalingus vaikiškus daiktus.

Pirkėjų aktorei ilgai laukti neteko – vieniems parūpo mažojo Motiejaus išaugtos daugkartinės sauskelnės, kitiems – drabužėliai iš vilnos.

Į naujus namus netrukus iškeliavo ir mažylio kombinezonas, vilkėtas tik vieną kartą iš ligoninės grįžtant į namus. Jis atrodė tarsi naujas.

Nors K.Savickytės-Damanskienės paauglės dukterys iš pradžių jautėsi nedrąsiai, pajutusios pirkėjų susidomėjimą įsijautė į pardavėjų vaidmenį. Atsineštas vaikiškas knygeles jos pardavė po porą litų.

„Neturėjome tikslo užsidirbti kuo daugiau – norėjome atsisveikinti su nebereikalingais daiktais”, – paaiškino Kristina, po poros valandų prekybos į namus grįžusi pustuščiais krepšiais ir šiek tiek papilnėjusia pinigine.

Nekaupti nebereikalingų daiktų Kristina išmoko ūgtelėjus dvynėms.

Iki tol ji mergaičių išaugtus drabužėlius ar senus žaislus išskirstydavo į dvi dėžes: gražiausi, manė, ateityje pravers giminaičių šeimoms, o mažiau patinkančius atiduodavo organizacijai „Caritas”, padedančiai vargstantiems žmonėms.

„Kai giminėje atsirado mažų mergaičių, pasikvietusi jų mamas ištraukiau didžiulę dėžę išsaugotų gražiausių rūbelių ir pasiūliau rinktis. Jos pasiėmė tik po porą – visa kita atrodė nebemadinga, pasenę”, – pasakojo K.Savickytė-Damanskienė.

Nuo to laiko moteris stengiasi nebekaupti vaikų daiktų, o surasti jiems naujus namus iškart, vos tik jie tampa nebereikalingi.

Savo sūnui Motiejui ji taip pat beveik neperka naujų drabužėlių – ieško daiktų iš antrų rankų. Taip ir taupiau, ir ekologiškiau.

„Pavyzdžiui, nauji vilnos marškinėliai kūdikiui kainuoja apie 100 litų, o internete ar specialiuose turgeliuose dėvėtus galima nupirkti daug pigiau.

Jei juos nešiojo tiktai vienas vaikas, jie būna nepraradę formos. Gal atrodo kiek prasčiau nei nauji, bet man tai nesvarbu”, – sakė trijų vaikų mama.

Vežimėlį, kūdikio lovelę ir dalį kitų kūdikiui reikalingų daiktų K. Savickytė-Damanskienė pirko iš vaikus jau užauginusių tėvų, kitus gavo dovanų, pasiskolino.

„Nemanome, kad mūsų princui reikia vien naujų daiktų. O ir vyro pagyrų sulaukiu, kai nebrangiai surandu gerą daiktą”, – privalumus vardino aktorė, ir ateityje ketinanti dalyvauti vaikų išaugtų daiktų turgeliuose.

Televizijos laidos vedėja, du vaikus auginanti Eglė Skrolytė (32 m.) neplanuoja susilaukti daugiau atžalų, tad vos keturmetė Meilė ir dvejų metų Rojus Juozas išauga drabužius, jie iškeliauja į kitus namus.

Žinoma moteris vaikų daiktus lengva ranka dovanoja savo giminaičiams, draugams, daugiavaikėms šeimoms.

„Kai auginau pirmagimę Meilę, dalį drabužėlių kaupiau būsimam vaikui, o dabar namuose lieka tik tai, kas tinka arba kelia labai geras emocijas.

Pavyzdžiui, saugau Meilės džinsinę suknelę, Rojaus džinsus. Tikiuosi, kad vaikams po daugelio metų bus įdomu pasižiūrėti, kokie jie maži buvo.

O visa kita negailėdama atiduodu”, – sakė E. Skrolytė.

Vilnietę žavi iniciatyva prekiauti išaugtais vaikų drabužiais, tačiau pati keliauti į turgelius ar prekiauti nebereikalingais daiktais internete ji neturi laiko.

Vaikus ji apiperka ir naujų, ir dėvėtų drabužių parduotuvėse, neatsisako kitų mamų perleidžiamų daiktų.

„Kol neturėjau vaikų, atrodė, kad jiems pirksiu tiktai naujus daiktus.

Bet pamačiusi, kiek trumpai kai kurie drabužiai yra nešiojami, kiek reikalingi vieni ar kiti žaislai, pakeičiau nuomonę.

Prižiūrėti, tvarkingi daiktai gali būti naudingi keliems vaikams”, – įsitikinusi E. Skrolytė.

Pirkti protingai – tuo vadovaujasi dainininkė ir tekstų autorė Rūta Lukoševičiūtė (36 m.), siekianti neapsikrauti nereikalingais daiktais. Šia taisykle ji vadovavosi ir prieš trejus metus laukdamasi dukters Lėjos, ir dabar, ją augindama.

Išaugtus mergaitės drabužius žinoma moteris arba padeda būsimai atžalai, kurios norėtų susilaukti ateityje, arba išmeta.

„Jei man drabužis nebepatinka ir nenoriu, kad jį dėvėtų mano vaikas, kodėl jį turėtų nešioti kitas mažylis?” – svarstė R. Lukoševičiūtė.

Nors parduotuvėse akys raibsta nuo drabužių vaikams ir žaislų grožio, moteris nepamiršta, kad nei dukters spinta, nei kambarys nėra guminiai.

Atsakingai vilnietė vertina ir drabužių sudėtį, renkasi tuos, kurie pasiūti iš kuo natūralesnių audinių.

Žaislų Rūta pirko vos tris kartus – daugumą mažylė gavo dovanų.

Dabar Lėjai daugiausia džiaugsmo teikia lavinamosios knygelės su lipdukais, skatinančios atpažinti skirtingas formas, gyvūnus, taip pat – dėlionės. Joms R. Lukoševičiūtė negaili pinigų.

Drabužių ar žaislų iš antrų rankų į dainininkės namus atkeliauja tik keičiantis jais su bičiulių šeimomis – pati jų nei perka, nei parduoda.

Išaugtų savo anūkų daiktų atsiunčia ir bičiuliai iš Šveicarijos.

„Mano mama sako, kad dabar – puikus laikas auginti vaikus. Anksčiau tekdavo rinktis tik iš juodo ar balto, o dabar pasiūla – spalvinga lyg vaivorykštė”, – palygino R. Lukoševičiūtė.

Atiduoda labdarai

Trisdešimtmetė amerikietė mados dizainerė, aktorė ir dainininkė Nicole Richie (nuotr.) nereikalingus savo mažylės Harlow daiktus paaukojo dėvėtų daiktų tinklalapio surengtame labdaros aukcione.

Daugumos jų kaina prasidėjo nuo vieno JAV dolerio, tačiau daiktų ir drabužių buvo tiek daug, kad juos pardavus surinkta nemenka suma. Ji atiteko fondui, besirūpinančiam neįgaliais vaikais.

„Kai išgirdau apie šį aukcioną, nudžiugau, kad galėsiu jam atiduoti daugybę Harlow daiktų ir patuštinti spintas. Tai – puiki idėja, juk vaikai auga taip greitai! Jų drabužiai dažnai per maži tampa jiems net nespėjus jų apsivilkti”, – sakė N.Richie.

Tam pačiam aukcionui savo šešių atžalų drabužius paaukojo ir Holivudo aktorė Angelina Jolie.

Savo vaikų daiktus labdaros aukcionams aukoja ir aktorius Mattas Damonas, aktorė Julianne Moore, kitos pramogų, sporto pasaulio žvaigždės.

Išmesti drabužiai atgyja kitam gyvenimui

Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose Lietuvos miestuose pastatyta keli šimtai tekstilės rūšiavimo konteinerių, į kuriuos gyventojai raginami mesti dėvėtus drabužius ir nereikalingą avalynę. Visa tai atiduodama antrinių žaliavų perdirbimo įmonėms.

Tinkami dėvėti drabužiai paprastai išvežami kaip labdara į neturtingas šalis.

Iš vilnonių ar šilkinių daiktų yra gaminamos specialios pašluostės, naudojamos automobilių servisuose, laivų taisyklose.

Išardžius vatines antklodes, dalis iš jų gautų antrinių žaliavų naudojama čiužiniams gaminti.

Perdirbta odinė ar guminė avalynė virsta ruberoidu, sintetiniai drabužiai perdirbami į baldams skirtą vatą arba gamybinius polimerus, iš kurių vėliau gaminamos prekių pakuotės. Geotekstilė panaudojama statybose, keliams tiesti, šlaitams tvirtinti.

Nešvari, dažais, tepalais ar kitomis medžiagomis sutepta, su buitinėmis atliekomis sumaišyta, šlapia tekstilė perdirbti netinkama. Pasitaiko, kad į specialius konteinerius žmonės sumeta ir buitines atliekas, buitinės chemijos likučius ir taip sutepa kitus konteineryje esančius drabužius, todėl prieš išmetant daiktus rekomenduojama sudėti juos į polietileninius maišelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.