Režisierė D. Ibelhauptaitė apie santykius su vyru D. Fletcheriu: „Jeigu ne aš, jis būtų miręs“

Prieš du dešimtmečius režisierė Dalia Ibelhauptaitė (45 m.) su 20 svarų sterlingų kišenėje atsidūrė Londone. Čia patyrė daug sunkumų, surado mylimą vyrą ir išgarsėjo.

Režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir aktorius Dexteris Fletcheris drauge jau daugiau nei penkiolika metų.<br>R. Neverbickas
Režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir aktorius Dexteris Fletcheris drauge jau daugiau nei penkiolika metų.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV Antena“)

Sep 16, 2012, 6:36 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:07 PM

Būdama Vilniuje D. Ibelhauptaitė dažniausiai apsigyvena viešbučiuose arba pas draugus, o senamiestyje esančios kavinės tapo jos darbo vieta.

Viena jų — „La Boheme“, kurioje mėgsta rinktis visa „bohemiečių“ komanda, režisierės vadinama šeima. Čia verda diskusijos, gimsta idėjos.

D. Ibelhauptaitės pokalbis su „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Bobų vasara su Asta“ vedėja Asta Duduryte vyko viename senamiesčio kiemelių.

„Žodis „bohema“ apibūdina žmones, kurie netelpa į tradicinius visuomenės rėmus, kurie realizuoja alternatyvias idėjas, galbūt kitaip atrodo, kitaip mąsto. Tai nėra susiję su laisvu elgesiu arba išgertu alkoholio kiekiu. Bohemiškumas man yra vidinė laisvė“, — sakė Dalia, kurios pastatytus operos spektaklius per penkerius metus Lietuvoje aplankė pusantro šimto tūkstančių žiūrovų.

Spalį „bohemiečių“ gerbėjai išvys Giacomo Puccini operą „Manon Lesko“, lapkritį — Piotro Čaikovskio „Oneginą“, o gruodį operos talentai pristatys naują teatralizuotą koncertinę programą „Lakštingalos vėl sugrįžta“.

Sunkiausia gyvenimo vasara

Šiemet 45-ąjį gimtadienį atšventusi režisierė teigia, kad bėgantys metai jai teikia tik džiaugsmą.

„Pagaliau galiu būti savimi. Kai nuvykau į Maskvą studijuoti režisūros, mane išvydę dėstytojai tik juokėsi. Įstojau iš trečio karto“, — šypsodamasi prisiminė Dalia.

Šią vasarą šypsena jos veidą puošdavo kur kas rečiau nei anksčiau.

„Ko gero, tai buvo viena sunkiausių vasarų gyvenime. Jos pradžioje mirė mamytė. Įėjusi į jos butą staiga suvokiau, kad esu visiškai viena — tėtis miręs, brolių, seserų neturiu.

Skausmą malšinau veikla ir kelionėmis“, — kalbėjo neseniai po Japoniją ir Italiją keliavusi režisierė. Ji šiuo metu įnikusi į būsimų spektaklių planus ir dėlioja šalių, kurias ketina aplankyti, sąrašą.

Panika penktą valandą ryto

D.Ibelhauptaitės vyras britų aktorius ir režisierius Dexteris Fletcheris (46 m.) šiuo metu yra Škotijoje, Edinburge. Ten jis rengiasi kurti naują filmą, kuriam jau atrinko visus aktorius. Tai bus miuziklas.

„Dexteris — surimtėjęs. Per 15 bendro gyvenimo metų režisūra jį užkrėčiau aš. Vieną dieną žiūriu — ogi šalia jau sėdi režisierius. Dabar jis man — tiesiog idealas“, — pasididžiavimo vyru neslepia Dalia.

Ar lengva išsitekti dviem režisieriams po vienu stogu?

„Turiu didelę bėdą. Apie penktą valandą ryto mane apima panika dėl darbų, kuriuos privalau atlikti. Šoku iš lovos ir puolu rašyti elektroninių laiškų. Juos išsiuntusi apie 8 valandą vėl galiu eiti miegoti, — pasakojo D.Ibelhauptaitė. — Kol Dexteris buvo tik aktorius, tokio mano gyvenimo būdo nesuprasdavo, manė, kad sergu.

Dabar jis elgiasi taip pat. Kadangi mūsų bute nėra durų, paryčiais padirbame skirtinguose kampuose ir vėl einame prigulti.“

Mylimajam padėjo atsitiesti

Penkiolika metų santuokoje gyvenančiai porai likimas yra pamėtėjęs rimtų išbandymų.

„Paprastai žmonės pradeda nuo nulio. O mes startavome nuo minus šimto tūkstančių“, — pasakojo Dalia.

Kai ji susipažino su Dexteriu, šis buvo ne tik prasiskolinęs, bet ir įnikęs į narkotikus. Nuo vaikystės dirbęs jaunas aktorius tiesiog neatlaikė šlovės naštos. Jis bankrutavo.

„Dexteris yra prisipažinęs, kad jeigu ne aš, tikriausiai būtų miręs. Tada šalia nebuvo nė vieno žmogaus, kuriam galėtume išsipasakoti. Buvo gėda prašinėti pinigų. Gerai, kad Dexteris turėjo pažįstamų restoranuose. Jie palikdavo mums pavalgyti. Kartais tris dienas išbūdavome alkani, neturėjome batų“, — išbandymus prisiminė Dalia.

Prieš pažintį D.Ibelhauptaitė nieko nenutuokė apie talentingo jauno aktoriaus skolas. Vaikinas idealiai tiko vienam jos spektaklio vaidmeniui.

„Išsiblaškęs, visiškai trenktas, kalbėdamas visą laiką mosuodavo rankomis, — su šypsena prisiminė žinoma režisierė. — Tokio man ir reikėjo. Bet jau tada nusiteikiau sunkiam darbui.“

Jiedu su Dexteriu pirmiausia tapo gerais draugais, o paskui įsiplieskė meilė.

Prisipažinimas įsiutino

„Italijoje buvau pastačiusi savo pirmą operą „Don Žuanas“. Prieš pat paskutinį spektaklį netikėtai pasirodė Dexteris. Jis baltu mersedesu atvyko į alyvmedžių giraitę, kurioje prieš pasirodymą žiūrovai paprastai gurkšnoja vyną. Prisistatęs staiga pareiškė, kad mane myli“, — prisiminė režisierė.

Dexterio prisipažinimas moters anaiptol nenudžiugino. Režisierė įsiuto, nes visų dėmesys nukrypo ne į jos pastatytą operą, o į ją. Dalia pyko ir dėl to, kad Dexteris atvyko tik į paskutinį spektaklį.

Tad išdidžiai atsisakė su juo bendrauti iki grįžimo į Londoną.

„Man nerūpėjo, kad jis garsus ir kad yra dirbęs su įžymybėmis, — pasakojo režisierė. — Buvau vienintelė neprieinama, todėl jis mane ir vedė. Išsirinko ne ilgakoję liekną blondinę, o mane.“

Pietūs su Claudia Schiffer

Dalios pažįstamų ratas išsiplėtė. Ji susipažino su tokiomis žvaigždėmis kaip aktoriai Robertas De Niro, Melas Gibsonas, Anthony Hopkinsas.

Šiuo metu D.Ibelhauptaitė artimai draugauja ne tik su tokiais garsiais lietuviais kaip dizaineris Juozas Statkevičius ar vaikystės bičiulis dainininkas Andrius Mamontovas. Režisierė vakarieniauja su žinomu britų kulinaru Jamie Oliveriu, vyksta į svečius pas supermodelį Claudią Schiffer.

„Pas Claudią važiuoju ne kaip pas įžymybę, bet kaip pas vyro draugo žmoną“, — sako Dalia. D.Fletcherį ir C.Schiffer vyrą britų kino prodiuserį Matthew Vaughną sieja sena bičiulystė.

Per pirmą susitikimą ši manekenė Dalią pribloškė paprastumu.

„Važiavome praleisti pas juos savaitgalio, nes vyrai turėjo pasikalbėti apie darbą, — prisiminė D.Ibelhauptaitė. — Niekada nesijaudinu dėl savo išvaizdos, bet tąkart susimąsčiau, kad netrukus sėdėsiu šalia vienos gražiausių moterų pasaulyje. Tad nusprendžiau važiuodama bent blakstienas pasidažyti. Kelias buvo duobėtas, tai teko pavargti.

C.Schiffer duris atvėrė susivėlusi, didelėmis vilnonėmis kojinėmis, be makiažo, neatpažįstama, paprasta“, — prisiminė D.Ibelhauptaitė. Režisierei įsiminė žvaigždės samprotavimai apie tai, kad ji jau neilgai galės krimsti modelio duoną, todėl stengiasi daug dirbti siekdama užtikrinti ateitį savo dviem vaikams.

Kūrybai reikia laisvės

D.Ibelhauptaitė atvirai pasakoja, kodėl pati neturi vaikų.

„Tarp mūsų draugų, šios profesijos atstovų tai nėra išskirtinis atvejis. Aš daug dirbu, todėl nenoriu, kad vaikai mamą pažintų tik iš nuotraukų ir afišų, — aiškino D.Ibelhauptaitė. — Pasaulyje yra daug niekam nereikalingų vaikų. Nesunku būtų rasti tokį, kuriam galėtume padėti.“

O šiuo metu režisierė puoselėja tvirtus santykius su sutuoktiniu.

„Kiekvienas privalo turėti savo gyvenimą, — samprotavo D.Ibelhauptaitė. — Priešingu atveju žmogus gali tapti tik baldu kito gyvenime. Tarpusavio santykius būtina nuolat puoselėti.

Nepritariu tiems, kurie įsitikinę, kad sutuoktinis — tarsi jų nuosavybė, kurią turės iki mirties. Priesaikos žodžius jie supranta pernelyg buitiškai.

Norint gerų santykių reikia nemažai pasistengti. Mylimąjį privalai nuolat stebinti.“

Režisierė sako žinanti, kad sutuoktinis mėgsta pasigirti savo žmona draugams.

Ko kūrėjui labiau reikia — meilės ar kančios? „Kūrėjui reikia labai didelės meilės ir laisvės, kad būtų drąsus ir nebijotų daryti to, ką nori, — įsitikinusi režisierė. — Tačiau grįžęs namo pas mylimą žmogų jis turėtų jaustis saugus.

O kančia yra nesaugumas. Aš esu už tai, kad kurtume iš teigiamų emocijų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.