E. Vaitkevičė į Seimą nebenori – ji kurs kvepalus ir šoks

Eglija Vaitkevičė persigalvojo – į Seimą nebeis. „Turiu kitokių tikslų, susijusių su kūryba“, - sako Kauno ponia, burleskos šokėja Eglija, vis dažniau prisistatanti parfumere. Moteris yra sukūrusi trejus kvepalus, tačiau paklausta, ar reikalingos žinios kurti aromatus, atsako: „Nebūtinai.“ Kita vertus, Eglija tikrai žino, kokie kvapai žadina aistrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Genutė Žalienė

Oct 18, 2012, 8:36 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:31 AM

- Ar nesigailite nepatekusi į Seimą?

- Džiaugiuosi, kad rinkiminė karštinė mane aplenkė. Nekandidatavau į Seimą, tai buvo tik lengvas provokacinis žaidimas. Aš netgi nestojau į jokią partiją! Esu nepartinė. Jei kada ir kelsiu savo kandidatūrą, tai tik su stipria komanda, turinčia moralinį stuburą ir aiškius tikslus bei žinančia, kaip tų tikslų pasiekti. O kol kas mano tikslai susiję su kvepalais ir koncertine veikla.

- Kas naujo jūsų koncertinėje veikloje?

- Šį rudenį mano kūrybinėje veikloje yra rimtų pasikeitimų, ruošiu retro dainų programą su šokėjomis. Šias dainas atliko garsiausi džiazo atlikėjai, Holivudo aktorės, popmuzikos žvaigždės. Dainuoju anglų, lietuvių kalbomis. Viena nuostabi daina manęs laukia prancūzų kalba iš Dalidos repertuaro. Koncerto metu keičiame kabareto, burleskos, retro ir vakarinio stiliaus kostiumus. Viską konstruoju, siuvu, kuriu pati.

- Kaip vertinate savo burleskos pasirodymus?

- Būti pirmai burleskos artistei Lietuvoje nėra lengva, tačiau džiugu, kad žiūrovai gerai vertina, domisi, užsako mūsų pasirodymus.

- Koks jūsų, kaip artistės, tikslas?

- Mano tikslas gražiai ir jausmingai atlikti dainą su šokėjomis.

- Girdėjau, kad vis dažniau vykstate į Prancūzijos kvepalų sostinę Grasą.

- Taip, pamėgau tą vietą. Lankiausi ten su aromaterapeutėmis, po to savarankiškai vykau.

- Kuo kvepia Grasas?

- Grasas kvepia priartėjimu prie rojaus, beveik išsipildžiusia pasakiška svajone, padažnėjusiu širdies ritmu, nes ten laukiu to, apie ką ilgą laiką svajojau. Jūros sūrumas, nesuskaičiuojamos gausybės augalų aureolės, kurios tarsi rūbas apgaubia sielą, iškritusio lietaus gaiva, senovinio grindinio ir pastatų antikinė žemės nata – visa tai gražiai suskamba nepakartojamai melodingos prancūzų kalbos fone.

- Ką ten veikiate?

- Jau metus ten vykstu - kūriau trejus kvepalus. Juos tik šiemet galima atiduoti į prekybą, kadangi kvepalai turi bręsti mažiausiai pusę metų - tik po pusmečio nusistovi tikrasis aromatas.

- Ar kurdama nebijojote, kad jūsų kvepalai bus pasmerkti žlugti?

- Visada yra rizika. Tik subrendus kvepalams gali pasakyti, ar jie pavyko, ar juos dar reikia tobulinti. Kartais praeina metai. Aš kuriu iškart kelis variantus, nes nežinau, kuris iš jų bus labiau pavykęs.

- Iš kur toks pasitikėjimas, žinios, kurti kvepalus?

- Pradinius parfumerijos mokslus baigiau Kaune, pradėjau nuo aromaterapeutų klubo „Agnum“. Vėliau užsienyje pirkau specialią literatūrą, nes Lietuvoje tokios literatūros nėra, mūsų labai kuklus parfumerinis paveldas. Bendraudama su parfumeriais Grase, sužinojau keletą paslapčių. Visa kita yra bandymai. Labai svarbu lavinti uoslę, skonį, visas jusles, klausą, nes tik jautrus žmogus gali sukurti subtilius aromatus.

- Vadinasi, didelių mokslų norint sukurti kvepalus nereikia?

- Galima kurti ir be specialių žinių. Pažįstu vieną talentingą parfumerį Grase, kuris man prisipažino, kad niekur nesimokė šio amato. Jam suderinti aromatus išeina savaime. Man reikėjo pradinių žinių, nes mūsų gamta skurdi savo eteriniais aliejais, aromatais. Turime daug vaistinių augalų, bet mažai saulės, dėl to nesubręsta eterinių aliejų kapsulės. Iš šiltųjų kraštų augalų išgaunama nepalyginamai daugiau skirtingų esencijų. Aromaterapijos mokslai buvo pažintis su visų pasaulio kampelių augalų eteriniais aliejais.

- Pasidalinkite savo žiniomis, papasakokite, kaip yra kuriami kvepalai.

- Kvepalai kuriami iš kvapų esencijos ir iš alkoholio. Galima vietoj alkoholio naudoti natūralų simondsijų ar kitą aliejų. Pradedančiam parfumeriui patarčiau naudoti ne daugiau 50 sudedamųjų dalių, nes juos labai sunku suvaldyti. (Profesionalai naudoja nuo 150 ir 200. - Red.) Pirmiausia reikia turėti idėją, ką tu savo kūriniu nori pasakyti, kokį jausmą nori sukelti, kokio tipo bus tavo kvepalų pirkėjas, ko jam trūksta, kas jį maloniai nuteikia. Tada pasirenki absoliutus, eterinius aliejus, kurie padės tai įgyvendinti. Juk nepilsi visų iš eilės, kai kurie visiškai nedera vieni su kitais, pešasi.

- Papasakokite, kaip dėstomos kvepalų natos?

- Širdies nata: pagrindinė, kuri apibūdina kvepalus. Čia naudojami prabangiausi gėlių ir prieskonių, egzotiški ir gerai išliekantys aromatai. Ši kvepalų dalis didžiausia. Viską reikia supilti ir gerai sumaišyti į atskirą buteliuką. Viršutinei natai imami lakiausi eteriniai aliejai, vaisių, žievelių, prieskonių aromatai. Jie greitai išgaruoja, bet yra pirmieji aromatai kuriuos užuodžiame atidarius buteliuką. Kvepalai nemėgsta skubos, tad paliekame tris buteliukus bręsti apie mėnesį. Tada supilame bazę ir širdies natas, paliekame mėnesiui. Po to visus tris sumaišome ir supilame į gražų flakoną, gerai uždarome, paliekame tamsoje. Po mėnesio pradėsime jausti, koks tai bus kvapas.

- Jeigu supranti, kad aromatas toli gražu nepavyko, ar galima „pataisyti“ nepavykusius kvepalus?

- Galima, pridedant keletą lašų reikiamos esencijos, jei turite kantrybės, brandinsite juos puse metų. Manau, su meile kurti kvapai turi pavykti! Kvepalai, kaip ir konjakas, privalo subręsti, turi susijungti molekulės. Tada tik pamatai ir pajunti visą aromato dvelksmą, kiekviena nata susipina į simfoniją, gražiai suskamba akordais.

Iš pradžių suskamba viršutinė nata. Čia dažnai girdime Viduržemio jūros regiono citrusinių sodų aromatą, gaivius kvapus, žadinančius jausmus, prieskonius, vaisių natas. Iš gilumos iškyla vadinama širdies nata - prabangieji absoliutai, gražiausių gėlių, egzotiškiausių augalų aliejai. Šie aromatai lieka ant odos ir skleidžiasi apie šešias valandas, todėl svarbu šią natą sukomponuoti taip, kad ji maloniai skambėtų, primintų jausmus, išgyvenimus, vaikystės kvapus. Galiausiai išsiskleidus šioms nuostabioms natoms mes jaučiame stiprų, kartais aštrų, aitrų, svaiginantį, jaudinantį, sodrų aromatą. Pradeda skambėti galingi žemieji tonai, kontrabosas, fagotas, tūba ir net tamtamas. Galime pajusti sakų, dervų, netgi žemės kvapus, samanas, augalinės ir netgi gyvulinės kilmės feromoninius absoliutus. Gausybė natūralių absoliutų ar eterinių aliejų veikia kaip afrodiziakai, todėl nenuostabu, kad prisiuosčius gali apsvaigti galva, sustiprėti kai kurie pojūčiai. Mano natūraliuose kvepaluose yra visų šių sudedamųjų dalių.

- Ar gali pigiai kainuojantis kvepalų buteliukas dvelkti prabangiai?

- Labai geros kokybės kvepalai kainuos brangiai, bet jie kvepės puikiai ir laikysis ilgai. Dažnai nišinės parfumerijos kūrėjai mažai kreipia dėmesį į flakono puošybą, reklamą - mano, kad turinys svarbiausia. Todėl nepraeikite pro šalį, atkreipkite dėmesį į kuklius, neišvaizdžius buteliukus.

- Prabangus kvapas – koks jis?

- Prabangaus kvapo sąvoka yra labai reliatyvi. Vienam saldainių ir cheminių junginių kvapas patiks, sukels jausmus, prisiminimus, o natūralios, brangios rožės absoliutas privers suraukti nosį. Ne visi mėgsta rožę, ne visiems patinka vanilė ar pupelės absoliutai.

- Kuo nišinė parfumerija skiriasi nuo įprastos?

- Nišinė parfumerija savo sudėtyje turi visas arba beveik visas natūralias medžiagas: eterinius aliejus, absoliutus. Tokie kvepalai ne tik kvepia ypatingai, bet ir jų kaina negali būti maža, kadangi medžiagos yra itin brangios. Litras absoliuto gali kainuoti nuo keleto iki šimtų tūkstančių dolerių. Dideli koncernai gali sau leisti įsigyti didelius kiekius tokių prabangių medžiagų. Pavieniai kvepalų kūrėjai perka absoliutus brangiau.

- Iš ko susideda jūsų kuriamų aromatų kompozicijos?

- Pirmųjų kvepalų „Nymphe d'Eglija“ bazinėje natoje yra vanilės, kuri „apsiramina“ bręsdama visus metus. Šiuos kvepalus jau pamilo nemažai moterų, o jais kvepinasi taip pat ir vyrai, nes jie dvelkia prancūziška klasika ir nėra saldūs. Kiti kvepalai „La Provence“ sukurti iš didžiausios ir prabangiausios puokštės gėlių. Jie skamba kaip polifonija: žaižaruoja, skverbiasi, labai aktyvūs, bet nerėksmingi, saldūs, bet ne šleikštūs. Jie skirti moterims, kurioms visada norisi saldaus malonumo, meilės, aistros. Tretieji kvepalai „La Mer“ buvo kurti vyrams. Gaivus jūros dvelksmas, medvilnės ir bambuko, žalios arbatos, saldaus greipfruto, serbentų absoliuto natos groja ant kedro, muskuso ir tuberozos pagrindo. Sukūriau ir pastačiau ilgesniam laikui tamsoje. Po kurio laiko iš jų liko puse, nes mano dukros, aš pati ir draugai vis pro šalį praeidami pasikvepiname.

- Koks yra „neskanus“ kvapas jūsų nosiai?

- Tikram parfumeriui ar aromaterapeutui negali būti „neskanių“ kvapų, mes mylime kiekvieną augalo eterinį aliejų ar absoliutą, ieškome retų aromatų, dalinamės jais. Pasakyti „neskanu“ gali neprofesionalai, bet tie, kurie kuria kvepalus, turėtų apibūdinti juos kitokiais žodžiais: keisti, tamsūs, primityvūs, ne mano skonio, įdomūs, keisti. Man nėra blogų kvapų, nebent jie ne man, keisti, nesuprantami. Juk juos kažkas kūrė, turėjo idėją atspindėti emociją, sukelti prisiminimus. Aš gerbiu kiekvieno parfumerio darbą, nors pripažįstu, kad šiais laikais yra begalė plokščių, neįdomių kvapų, kuriuos iškart pamiršti.

- Kokie aromatai jus įkvepia?

- Visada mane sujaudina arabinis jazminaitis. Tai neapsakomas pasakiškas kvapas, fiziškai jaučiu perbėgančius per kūną virpulius - tai stiprus afrodiziakas. Frezijos absoliutas - mano pavasario gėlės aromatas ir mano gimtadienio šauklys, pauostau jį kai pasiilgstu šilumos, pavasario, meilės. Žiemą patinka uostyti vanilę. Kartais egzaminuoju save: atkemšu buteliukus su eteriniais aliejais ir nežiūrint į pavadinimus spėju, kas tai per aromatas - vis daugiau pavyksta atpažinti. Norėčiau užuosti taip, kad nosis atskirtų bent tris šimtus kvapų. Mane įkvepia ne tik kvapai, bet ir vietos. Pavyzdžiui norėčiau sukurti vyno rūsio aromatą su pelėsiais ir mediena. Atskirų absoliutų, iš kurių galėčiau sukurti tokius kvapus turiu, bet norėčiau, kad akordai ir natos gražiai ir nostalgiškai suskambėtų. Tam reikia įkvėpimo, laiko ir darbo.

- Ar lengva nukopijuoti kvapą?

- Parfumeriai, vadinamos „nosys“, metų metus kuria kompozicijas iš kelių šimtų ir daugiau skirtingų absoliutų, todėl sunku nukopijuoti ar sukurti analogišką kvapą. Kiekvienas parfumeris, kaip impresionistų dailininkas dėlioja savo paveikslą iš smulkių potėpių, kad išgautų nuostabų kūrinį - kvepalų formulę, kuri saugoma iš kartos į kartą, kaip brangiausias turtas. Aš taip pat turiu savo brangią kvepalų formulių knygelę, kurią prarasti būtų man didelė netektis.

- Koks aromatas jums niekada nenusibosta?

- Negalvokite, kad aš, kvepalų kūrėja, kvepinuosi tik savo kvepalais! Aš uostau visus po ranka pasitaikančius kvepalus. Būnu nelabai pikta, jei reikia oro uoste laukti kito skrydžio 4-5 valandas, nes jas praleidžiu kvepalų parduotuvėse. Dažniausiai būnu nepasikvėpinusi, nes taip geriau jaučiu aplinkinius kvapus, savo odos kvapą. Neatsilaikau tik nepasikvėpinusi „Hermes 24 Fabourg“. Niekada nepraeis noras kvėpintis „Chanel Coco Mademoiselle“. Jų esu per savo gyvenimą kelis litrus išpurškusi. Jie man malonūs, šleifiniai, anksčiau mane atpažindavo pagal šių kvepalų šleifą laiptinėje, netgi gatvėje. Mano kolekcijoje buvo ir „Thierry Mugler Alien“, „Dior Addict“, „Diorissimo“, „Guerlain Aqua Allegoria Flora“, „ Guerlain Shalimar“.

- Kaip manote, ar yra toks aromatas, kuris patinka visiems?

- Nežinau atsakymo, nebent - tai smagios vaikystės kvapas arba mamos gaminamo maisto aromatas. Jei būtų sukurti tokie kvepalai - turėtų labai didelę komercinę sėkmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.