Žinomų žmonių augintiniai į užsienį keliauja net privačiais lėktuvais

Prieš porą savaičių lrytas.lt pasirodė straipsnis, kuriame aprašėme, kaip teatro dailininkė Stefanija Hanalda Graurogkaitė, bandžiusi pasinaudoti oro linijų paslaugomis, susidūrė su transportavimo problemomis dėl drauge keliavusio Jorkšyrų terjero veislės šuniuko gabenimo. Dėl neva netinkamai parinkto krepšio moteris negalėjo savo augintinio neštis į lėktuvo saloną ir susidūrė su begale papildomų nesklandumų.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2012-10-29 21:16, atnaujinta 2018-03-15 19:20

Portalas lrytas.lt nusprendė pasiteirauti kelių Lietuvoje žinomų žmonių, kurie augina nedidelių veislių šunis ir dažnai vyksta į užsienį, kaip jie keliauja, kokias transporto priemones renkasi ir su kokiomis problemomis susiduria drauge su keturkoju draugu kirsdami Lietuvos sieną?

Izoldos Gudelis kalytė lėktuvu skrenda du kartus per metus

Tarp Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų gyvenanti verslininkė Izolda Gudelis savo trejų metų nykštukinį pudelį vardu Daisy visuomet pasiima su savimi keliaudama atostogauti. „Du kartus per metus visuomet vykstame poilsiauti ir drauge pasiimame savo kalytę“, – pasakojo ji.

I. Gudelis teigia, kad pasiruošimas kelionei užima daugiau laiko nei įprastai, kadangi reikia turėti sutvarkytus šuns dokumentus, pasirūpinti skiepais, nupirkti šuniui bilietą, pasidomėti, ar viešbutis, kuriame planuojama apsistoti, priima augintinius ir pan. Vidutiniškai šuns kelionės bilietas iš Lietuvos į JAV atsieina apie 300 eurų (apie 1040 litų).

„Mūsų kalytė nuo mažens pripratusi keliauti, todėl ji streso nepatiria ir lėktuve elgiasi labai ramiai. Daisy nemėgsta vaikų, triukšmingų žmonių – tuomet pati tildo“, – juokėsi I. Gudelis. Pasak jos, kaip ir vaikai, taip ir gyvūnai atspindi šeimos atmosferą, todėl viskas priklauso nuo auklėjimo.

Gintarė Gurevičiūtė baiminasi dėl kitose šalyse plintančių ligų

Du Jorkšyro terjero veislės šuniukus Čiobrelį ir Žibutę auginantys Gintarė Gurevičiūtė ir Linas Karalius-Ezopas sako, kad pirkdami augintinius galvojo ne tik apie tai, kad turės gerus draugus, bet ir kruopščiai įvertino veislės pranašumus. „Tikėjomės, kad nedidelius šuniukus galėsime visur pasiimti su savimi, tačiau kai pradėjome galvoti apie keliones, supratome, kad net ir mažus keturkojus gabentis su savimi yra gana nepatogu“, – portalui lrytas.lt kalbėjo G. Gurevičiūtė.

Dar prieš planuodami keliones jie su L. Karaliumi nusipirko ir specialius šuniukams lėktuvu gabenti skirtus krepšius, tačiau jų taip ir neteko panaudoti. Pasak moters, kelionės su gyvūnais ne tik apsunkina šeimininko poilsį - stresą patiria ir patys gyvūnai. Su savimi keturkojus pora bandė gabentis į Didžiąją Britaniją, vėliau – į Tailandą. Tačiau pradėję tvarkytis dokumentus, suprato, kad nebus taip paprasta. „Yra šalių, į kurias gyvūnai taip paprastai neįleidžiami. Be to, kai kur šuniukams pusei metų nustatomas karantinas. Nesinori rizikuoti...“, – sakė didelė gyvūnų mylėtoja, iš meilės jiems net atsisakiusi valgyti gyvulinės kilmės maisto produktus ir pasirinkusi vegetarizmo kelią.

Tautvydas Barštys savo keturkojį skraidina tik privačiais lėktuvais

Tuo tarpu verslininkas Tautvydas Barštys savo Jorkšyro terjerą Tutį, kurį pats vadina Kiauručiu, skraidina tik privačiais lėktuvais, keleiviniu, pasak verslininko, Tutis nėra skridęs. Pačiam lėktuvą pilotuojančiam grūdų magnatui tenka dažnai pakilti virš Lietuvos, tačiau su savo mylimu augintiniu jis yra aplankęs ir Baltijos valstybes, taip pat Lenkiją, Švediją. „Su šuniuku esame sutarę, kad drauge leisime savaitgalius. Todėl tai, ką veikiu aš, veikia ir jis“, – juokavo žinomas verslininkas.

Skaiva Jasevičiūtė su šunimis keliauja automobiliu

Taksų mylėtoja Skaiva Jasevičiūtė vykdama į užsienį su šunimis visuomet pasvarsto, ar verta skristi lėktuvu, ir dažniausiai kaip transporto priemonę renkasi automobilį. Pasak jos, taip su šunimis keliauti ne tik erdviau ir patogiau, taip pat nėra jokių specialių apribojimų, be to, važiuodami mašina šunys patiria mažiau streso.

Jos laikomų taksų veislės šunų dėl taisyklėse nurodytų svorio ir dydžio apribojimų neleidžiama neštis į lėktuvo saloną, todėl jie yra gabenami bagaže. Be to, dauguma nedideles kainas siūlančių oro bendrovių augintinių dažnai išvis nepriima. „Esu kelis kartus skridusi, tačiau keliaudama automobiliu galiu jaustis laisviau, be to, sustoti tuomet, kai yra poreikis, nereikia specialių narvų, be kurių šunys net neįleidžiami į lėktuvą“, – patirtimi dalijosi ji.

Taikomi specialūs reikalavimai

Nepaisant to, Skaiva užsiminė, kad pažįsta nemažai žmonių, kurie su savo keturkojais draugais keliauja po visą pasaulį ir skersai išilgai maišo ne tik Europą, bet ir Ameriką, Azijos šalis. Mažų veislių šuniukus jų šeimininkai gali gabenti lėktuvo salone. Jie turi turėti specialų krepšį, kurio su šuniu bendras svoris dažnai neturi viršyti 8 kilogramų.

Tuo tarpu didesnių ir didelių veislių šunys transportuojami specialiai augintiniams skirtame bagaže. Ten jie uždaromi į didelius narvus, jiems duodama vandens, patiesiamos palutės, viso skrydžio metu keturkojus prižiūri atsakingi oro kompanijų darbuotojai.

Už kiekvieną šunį jo šeimininkas turi susimokėti specialų mokestį, kuris dažnai, priklausomai nuo oro bendrovių, svyruoja ir gali siekti nuo keliasdešimt iki kelių šimtų eurų.

Tačiau net ir dažnai skraidantiems keturkojų šeimininkams prieš kiekvieną skrydį vertėtų pasidomėti konkrečios oro kompanijos taisyklėmis, nes tai, ką leidžia vienos, nebūtinai leis kitos ir atvirkščiai – bendros taisykles tinka ne visiems. „Kiekviena konkreti įmonė turi savo taisykles, kurias pravartu žinoti dar prieš planuojant skrydį. Nepaisant reikalavimų, nereikėtų stebėtis, jei vis dėlto nepavyks išskristi“, – pastebėjo S. Jasevičiūtė.

Kiekviena šalis kelia skirtingus veterinarijos reikalavimus, todėl prieš ruošiantis į kelionę su gyvūnu dar prieš kelis mėnesius reikėtų nusiteikti ir įvairiems nemaloniems netikėtumams bei neplanuotoms išlaidoms. Priklausomai nuo šalies, gyvūnui gali reikti specialių skiepų ar sertfikatų, jis taip pat turi turėti jo tapatybę patvirtinantį dokumentą, mikroschemą kurioje yra užfiksuota visa būtina informacija.

Tendencijos – nežinomos

Portalas lrytas.lt pabandė pasidomėti, kaip dažnai žmonės į keliones lėktuvais vyksta drauge su augintiniais. Paskambinus Vilniaus oro uosto administracijos darbuotojams, jie nukreipė į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tačiau jos atstovai sakė tokios statistikos nevedantys.

Paklausę kelių konkrečių oro bendrovių darbuotojų sulaukėme panašaus atsakymo – tokių duomenų jie taip pat neturi. Paklausus, ar jie galėtų nurodyti bent jau bendras tendencijas, atsakymo taip pat nepavyko sulaukti. Galiausiai iš kompanijos „Wizz Air“ atstovės lūpų nuskambėjo žodžiai, kad esant poreikiui tokią statistiką įmonės darbuotojais galėtų „ištraukti iš lempos“, tačiau klausimus reikėtų pateikti raštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.