E. Norvaišas prisipažino, kad už jį šokių projekte balsavo kalinės

Teisingumo ministerijos valdininkai ėmė reikšti nepasitenkinimą Panevėžio pataisos namų direktoriumi Edvardu Norvaišu (36 m.) — pareigūnui teko aiškintis dėl dalyvavimo TV3 projekte „Šok su manimi“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („TV Antena“)

Nov 10, 2012, 5:24 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:13 PM

Šokių konkurse ne itin sėkmingai pasirodęs E. Norvaišas dėl to neišgyvena. Su partnere Rusne Glinskyte vos po dviejų laidų iškritusio pareigūno kur kas didesnis galvos skausmas laukė darbe.

Pakenkė įvaizdžiui?

Teisingumo ministerijos valdininkai ėmė domėtis, ar pataisos namų direktorius repetavo ne tarnybos metu.

Be to, jiems užkliuvo kalėjime nufilmuotas siužetas, kuriame R. Glinskytė vaidino nuolankią, užguitą kalinę, o E. Norvaišas — despotišką jos prižiūrėtoją. Siužete jis žada paleisti tariamą nuteistąją į laisvę, jei ši sutiksianti su juo šokti.

Teisingumo ministerijos atstovų nuomone, tokie vaizdai gali sudaryti įspūdį, kad įkalinimo įstaigoje nuteistųjų ir administracijos santykiai yra nederami.

E. Norvaišas tvirtina, kad parodytas siužetas tėra laidos kūrėjų išmonė.

„Per televiziją matytos suvaidintos situacijos yra projekto autorių išgalvotos ir surežisuotos, jos neatspindi tikrosios pataisos namų atmosferos, — aiškino aštuonerius metus Panevėžio pataisos namų direktoriumi dirbantis E. Norvaišas. — Mūsų įstaigoje, priešingai nei TV rodytame siužete, laikomasi įstatymų, o bendraujant su nuteistosiomis — tolerancijos ir kitų žmogiškųjų principų.“

Repetuodavo ir naktimis

Kalėjimo direktorius taip pat atmetė įtarimus, neva šokių žingsnelių mokydavosi darbo metu.

„Repeticijos prasidėdavo 18 ar 19 valandą. Yra buvę, kad jos užsitęsdavo net po vidurnakčio, — aiškino E. Norvaišas. — Pradžioje man atrodė, kad išmokus žingsnelius jau padaryta nemažai, tačiau paskui reikėjo išmokti judinti klubus, taisyklingai laikyti nugarą, nepamiršti šypsenos ir emocijų.

Žodžiu, kuo toliau, tuo darėsi sunkiau. Ne veltui treneriai sako, kad net devynerių metų vaikui jau per vėlu pradėti mokytis sportinių šokių. O ką kalbėti apie mane?“

Kalinės turi telefonus?

E. Norvaišui, kaip ir kitiems projekto dalyviams, teko atsidurti dviejų aštrialiežuvių — Jurijaus Smorigino ir Vytauto Šapranausko — taikiklyje. Komisijos pirmininko storu pavadintas moterų kalėjimo direktorius sakė dėl to nė kiek neįsižeidęs.

O V. Šapranausko paklaustas, ar pataisos namuose kalinčios moterys balsuoja už jį, E. Norvaišas atsakė: „Manau, kad taip.“

„Aha! Štai ir išaiškėjo, kad už grotų visi turi telefonus“, — ėmė kvatoti V. Šapranauskas.

„Nejaugi turėjau meluoti? — po laidos „TV antenai“ sakė kalėjimo vadovas. — Nors įkalinimo įstaigoje turėti telefoną nuteistosioms draudžiama, realybė yra kitokia.

Per metus mes pas bausmes atliekančias moteris randame iki 200 paslėptų telefono aparatų.

Juos per tvorą permeta laisvėje esantys nuteistųjų draugai. Tai užfiksuoja vaizdo kameros. Daug tokių nelegalių siuntų sulaikome, bet dalis telefonų vis dėlto patenka nuteistosioms į rankas“”, — sakė E. Norvaišas.

TV žymūnų kalvė

Televizijos žiūrovai galėjo įsitikinti, kaip šiltai kalėjimo viršininkas bendrauja su kalinėmis. Viename reportaže buvo rodoma, kaip moterys išlydėdamos E. Norvaišą į konkursą dalijo patarimus, linkėjo sėkmės.

Šių moterų veidus žiūrovai jau galėjo būti matę — maždaug prieš metus jos dalyvavo „Chorų karuose“ (TV3).

Vilties choro dainininkės ir šiuo metu repetuoja. Tai, ką išmokusios, parodo įvairiuose pataisos namų renginiuose. Kai kurios buvusios choristės jau išėjo į laisvę.

„Chorų karai“ — ne vienintelis televizijos projektas, kuriame dalyvavo TV žvaigždžių kalve kartais vadinamo kalėjimo gyventojos.

Prieš šešerius metus čia buvo filmuojamas LNK realybės šou „Grožio fabrikas“ — nuteistųjų išvaizdą keitė kosmetologai, kirpėjai ir drabužių dizaineriai.

Prieš dešimtmetį Arūnas Valinskas šiuose pataisos namuose buvo surengęs konkursą „Mis nelaisvė“. Jis buvo rodomas LNK. Renginys sulaukė Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Pietų Korėjos televizijų dėmesio.

Už grotų — šokių mokykla?

Kalėjimo gyventojų laukė dar viena pramoga. „Šok su manimi“ konkurso organizatoriai ketino įkalinimo įstaigoje rengti šokių pamokas.

Pageidaujančių mokytis šokių atsirado nemažai, tačiau anksčiau šį sumanymą palaikęs E. Norvaišas susvyravo. Kalėjimo direktorius prasitarė, kad jo vadovaujami pataisos namai, ko gero, taps uždaresni.

„Anksčiau stengėmės visuomenei parodyti, kaip gyvena nuteistosios, viešai kalbėti apie savo problemas, kad būtų lengviau jas spręsti.

Bet Teisingumo ministerijos atstovams ėmus reikalauti pasiaiškinti dėl šokių projekto, tenka rimtai susimąstyti. Gal mūsų įstaigoje tikrai per daug viešumo? Gal jau užteks mūsų moterims rodytis televizijoje?“ — neslėpė dvejonių E. Norvaišas.

Augina pitoną ir gėles

Iš šokių konkurso iškritęs E. Norvaišas dabar turi daugiau laiko dziudo ir sambo treniruotėms. Imtynės — ne vienintelis moterų kalėjimo vadovo pomėgis.

Pirmą kartą užsukusius į direktoriaus darbo kabinetą nustebina ant sekcijos stovintis stiklinis terariumas ir sodriai ant palangių žaliuojančios kambarinės gėlės.

Terariume anksčiau ropinėdavo didžiulis tarantulas.

Jį E. Norvaišui prieš kelerius metus padovanojo draugai.

Šiuo metu tarantulas iš darbo kabineto perkeltas į direktoriaus namus, o jo vietą užėmė jaunas karališkasis pitonas.

Kiek ilgesnis nei metro margašonis pitonas nereikalauja didelio dėmesio. „Tai ne šuo, kurį reikia kasdien kelis kartus vedžioti“, — sako E. Norvaišas.

Grotuoti Panevėžio pataisos namų viršininko kabineto langai netrukdo vešėti ant palangių išrikiuotiems egzotiškiems augalams.

Vadinamasis pinigų medis nepaliauja krauti žiedų.

E. Norvaišas parodo stalčių, kuriame tvarkingai sudėta tai, ko reikia gėlių priežiūrai: laistytuvas, įvairios trąšos.

Jis, kaip ir daugelis gėlių augintojų, įsitikinęs, kad augalus reikia ne tik paglostyti, bet ir pakalbinti.

„Žinau atvejį, kai vienam keistuoliui kaktusų augintojui pavyko savo kaktusą įkalbėti, kad šis numestų spyglius“, — juokiasi E. Norvaišas.

Pakeliui į žvaigždes — niuksai

■ Ekrano žymūnais pasišovusių tapti valstybės tarnautojų ir pareigūnų kelias ne visuomet būna rožėmis klotas.

■ Prieš porą metų dėl dalyvavimo TV šokių projektuose Seimo etikos sargams turėjo aiškintis parlamentarai Inga Valinskienė, Andrius Šedžius ir Žilvinas Šilgalis.

■ I. Valinskienė ir A. Šedžius dalyvavo LNK konkurse „Kviečiu šokti“. O ant „Šok su manimi“ (TV3) parketo sukosi ir trypė Žilvinas Šilgalis.

■ Pramogauti televizijoje ėmusius parlamentarus kolegos ne tik smerkė. Kai kas jų nuoširdžiai gailėjo, mat paaiškėjo, kad jų sutartys su TV kompanijomis — kone vergiškos. Šaltinių teigimu, už be rimtos priežasties praleistas repeticijas Seimo nariams buvo numatytos baudos nuo kelių šimtų iki 20 000 litų.

■ Beje, nė vieno iš šių parlamentarų būsimame Seime nematysime. A. Šedžiaus ir Ž. Šilgalio mėginimas į jį patekti baigėsi nesėkme, o I. Valinskienė savo kandidatūros nė nekėlė.

■ Prieš dvejus metus nutaręs sužibėti vaidybiniame filme nemalonumų turėjo Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius. Jis miesto taryboje turėjo aiškintis, kodėl darbo metu filmavosi komedijoje „Žvaigždžių fabrikas“.

■ Režisieriaus Marijaus Bagdonavičiaus kurtoje, tačiau ekranuose taip ir nepasirodžiusioje juostoje S. Buškevičius vaidino korumpuotą policijos pareigūną.

■ Valdininkas aiškino, kad filmavimasis yra susijęs su darbu, nes jis atsakingas už kultūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.