Milijonierių vaikų gyvenimai: prakaitu uždirbti pinigai ir gėda dėl tėvų turto

Kai kam atrodo, kad turtingų verslininkų vaikai — viskuo aprūpinti lepūnėliai. Tačiau klestinčiose tėvų įmonėse triūsiantys jaunuoliai dažnai priversti dirbti kur kas daugiau ir sunkiau nei kiti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („TV antena“)

Dec 2, 2012, 1:07 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:54 PM

Verslininkų Visvaldo (55 m.) ir bendraamžės jo žmonos Irenos Matijošaičių sūnūs Šarūnas (31 m.) bei Dainius (27 m.) tėvams priklausančioje “Vičiūnų” įmonių grupėje darbuojasi nuo paauglystės. Kol jų bendraamžiai kieme spardydavo kamuolį, vaikinai kraudavo ir vežiodavo prekes.

Bendrovės “AJ šokoladas” savininko Algimanto Jablonsko (47 m.) vyresnysis sūnus Irmantas (23 m.) jau yra patyręs bankroto skonį, o jaunėlis Lukas (16 m.) tėvui priklausančiose kavinėse vasarą dirba padavėju ir džiaugiasi gautais arbatpinigiais.

Verslininko Anrido Vinklerio duktė Mona (20 m.) paauglystėje pykdavo, kai motina pasiimti jos iš mokyklos atvažiuodavo prabangiu automobiliu, — mergaitei būdavo nejauku išsiskirti iš draugų.

Apie tai, koks iš tiesų yra pasiturinčių verslininkų atžalų gyvenimas, buvo kalbama “Lietuvos ryto” TV laidoje “Negaliu tylėti”.

Dėl tėvų verslo raukė nosį

“Vaikai iš turtingų šeimų dažnai yra priversti įrodinėti, kad šį tą pasiekė ne dėl tėvų pinigų, o dėl savo talento, — sakė I.Matijošaitienė — Jiems tarsi uždedamas antspaudas.”

Moteris gerai prisimena, kaip jaunėlis sūnus Dainius pradėjo dirbti įmonėje.

Vaikinas dažnai pramiegodavo ir vėluodavo į darbą. Tėvas duodavo tiek pylos, kad Dainius iš kabineto išeidavo su ašaromis akyse.

“Mūsų jaunėlis yra karingas. Kartą pareiškė, kad žuvys jam smirda, jis jų nemėgsta ir todėl šiame versle nedalyvaus, — prisiminė I.Matijošaitienė. — Dainius nutarė prekiauti motociklais, tačiau užklupus krizei verslą apėmė sąstingis.

Todėl sykį tėvas jį pasisodino ir sako: “Baik žaisti ir pradėk pas mus rimtai dirbti.” Sūnus paklausė ir įsidarbino eksporto skyriuje. O šiuo metu “Vičiūnų” grupėje jis yra prekės ženklo vadovas. Tiesa, oficialiai tebėra ir motociklais prekiaujančios bendrovės direktorius.”

Bijojo barakudos vardo

Vyresnysis Matijošaičių sūnus Šarūnas yra vedęs, o Dainius neseniai prisipažino draugaujantis su viena LNK laidos “Karamelinės naujienos” vedėjų Indre Kavaliauskaite (23 m.).

Pora savo draugystę ilgai slėpė dėl to, kad Indrė bijojo būti apšaukta barakuda, sumedžiojusia turtingų tėvų sūnų. Su Indre I.Matijošaitienė jau pažįstama nuo šių metų pradžios.

“Man visos jo draugės patiko, ir Indre žaviuosi. Aš niekada nesikišu į vaikų santykius. Kai nori, man Dainius papasakoja, o jei ne, aš pati neklausinėju. Sprendimus tegul priima pats, — kalbėjo I.Matijošaitienė. — Kiek parengėme vaikus gyvenimui, tiek parengėme — tegul kapstosi patys.”

Koją pakišo krizė

“Nepabuvęs leitenantu, negali būti generolas”, — į diskusiją įsiterpė bendrovės “AJ šokoladas” savininkas A.Jablonskas.

Prieš penkerius metus tuomet dar moksleivį savo sūnų Irmantą jis paskatino įkurti restoraną. Į verslą pasinėręs aštuoniolikmetis neturėjo kada lankyti mokyklos, todėl mokėsi nuotoliniu būdu.

Tačiau verslas bankrutavo, o sūnaus iš banko paimtą 100 tūkst. litų paskolą tenka grąžinti pačiam A.Jablonskui.

“Prasidėjo krizė, aplink visi numušė kainas. Restorane kilo sumaištis: virėjos norėjo išeiti, padavėjos nespėdavo, klientai užsipuldavo. Be to, kaimynas skundų prirašė, — sunkumus, su kuriais susidūrė sūnus, prisiminė A.Jablonskas. — Irmantas tokio krūvio nebuvo pasirengęs pakelti, todėl grįžo į mokyklą ir ją baigė. Tikiu, kad jis šį tą pasieks, bet tokia patirtis vaikiną galėjo įbauginti.”

Sunkumai įkvepia

Po nesėkmės, kurią teko išgyventi sūnui, šokolado karaliumi tituluojamas A.Jablonskas draugams pataria per anksti savo atžalų į verslą nestumti.

Taip jis elgiasi ir su jaunėliu sūnumi Luku, kuris taip pat dalyvavo laidoje “Negaliu tylėti”. Lukas šiuo metu mokosi 10 klasėje, o vasaromis darbuojasi tėvo kavinėse.

Dirbdamas padavėju vaikinas gauna algą, arbatpinigių. Kai jis nusprendžia įsigyti brangesnį daiktą (pavyzdžiui, kompiuterį), tėvas sumoka pusę reikalingos sumos.

Lukas daug keliauja. “Tų kelionių net aš jam pavydžiu, — sūnui nusišypsojo tėvas. — Vien šiemet jis pabuvojo Anglijoje, Portugalijoje, dar vyks į Švediją.”

Baigęs mokyklą Lukas ketina studijuoti verslo vadybą Švedijoje arba Latvijoje, o įveikęs mokslus planuoja pradėti nuosavą verslą. Panašu, kad vyresnio brolio nesėkmė vaikino neišgąsdino.

“Norėčiau savo kailiu patirti sunkumus, pasimokyti iš savo klaidų. O tuomet gal galėčiau pagalvoti apie tėčio verslo tęsimą”, — ateities planus atskleidė Lukas.

Vaikinas jau antrus metus mokosi japonų kalbos. Jį domina ši egzotiška šalis ir jos kultūra. “Galbūt Japonijoje atidarysiu šokolado restoraną”, — šyptelėjo vaikinas.

Varžėsi šokių konkurse

Nekilnojamojo turto prekyba, nuoma ir kita veikla užsiimančios korporacijos “Vaivorykštė” prezidento šiauliečio A.Vinklerio dukra Mona studijuoja tarptautinį verslą ir yra profesionali šokėja.

TV3 žiūrovai neseniai merginą matė konkurse “Šok su manimi”, kur ji dalyvavo su Londono olimpiados vicečempionu kanojininku Jevgenijumi Šuklinu. Kadangi sportininkas turėjo išvykti į treniruočių stovyklą, pora iš projekto pasitraukė.

Mona Lotynų Amerikos šokių čempionatuose skina laurus ir apie darbą pas tėvą negalvoja.

“Jei, neduok Dieve, susilaužyčiau koją ar nerasčiau tinkamo partnerio ir neturėčiau ką veikti, galėčiau įsitraukti į tėvų verslą, bet noru tikrai netrykštu”, — atviravo šokėja.

Prabanga nesipuikuoja

Šiuo metu ji gyvena pačiame sostinės centre esančiame tėvų bute, neseniai iš jų gavo dovanų prabangų visureigį.

Išlaidoms skirtų pinigų Mona neskaičiuoja, tačiau tvirtina prabangiais daiktais puikuotis nemėgstanti.

“Nuo vaikystės gaudavau viską, bet reikėdavo nusipelnyti. Pavyzdžiui, tėvai paskatindavo už gerus pažymius ar už sporto laimėjimus. Vis dėlto nėra buvę taip, kad padėtų pinigų ant stalo ir pasiūlytų juos pasiimti”, — pasakojo Mona.

Mergina prisipažino, kad paauglystėje mamai neleisdavo atvažiuoti pasiimti jos iš mokyklos prabangiu sportiniu automobiliu “Ferrari”. Mergaitei būdavo nejauku išsiskirti iš draugų būrio.

Monai pareigingumą įskiepijo ir tėvai, ir aistra šokiams, kurią ji jautė nuo vaikystės.

“Tai juodas darbas, kuris man padėjo išvengti klystkelių”, — apie šokius kalbėjo Mona.

Sūnus pranoko tėvą

■ Žymaus Amerikos verslininko Donaldo Trumpo (66 m.) bendrovės užsiima nekilnojamojo turto prekyba. Šis vyras taip pat pagarsėjo kaip grožio konkursų, realybės šou rengėjas bei itin populiarių knygų apie praturtėjimą autorius.

■ Būdamas studentas D.Trumpas dirbti pradėjo savo tėvo verslininko Fredo Trumpo (kuris mirė 1999 m. sulaukęs 93-ejų) bendrovėje, užsiimančioje nekilnojamojo turto prekyba. Tačiau sūnus pranoko milijonierių nekilnojamojo turto supirkėją ir tapo milijardieriumi.

■ Šiuo metu D.Trumpo sukurtoje verslo imperijoje dirba trys vyriausi jo vaikai. Donaldas Trumpas jaunesnysis (34 .), Ericas Trumpas (31 m,) ir Ivanka Trump (28 m.) yra vykdomieji viceprezidentai.

■ Buvusi manekenė ir papuošalų dizainerė I.Trump yra parašiusi knygą “Trumpo korta” (The Trump Card), kurioje dalijasi gyvenimo patirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.