„Keliaudama po Kiniją susigundžiau paragauti delikatesine laikomos sriubos, ruošiamos iš čiurlių lizdų. Mane sužavėjo ne tik išskirtinis patiekalo skonis, bet ir kinų virėjų pasakojimas, kaip renkami lizdai ir jų iš verdama sriuba”, – pasakojo moteris.
Lizdų rinkėjai karstosi uolų šlaitais ant bambukinių atramų.
Dubenėlis šios sriubos Honkonge kainuoja nuo 30 iki 100 JAV dolerių (78–260 litų).
Už kilogramą baltųjų lizdų gali būti prašoma iki 2 tūkstančių JAV dolerių.
Raudonųjų lizdų kilogramo kaina kartais siekia iki 10 tūkst. JAV dolerių.
Sveikatos, energijos ir jaunystės šaltiniu laikomos sriubos receptai Kinijoje šimtmečiais perduodami iš kartos į kartą.
Nors J. Sadauskienė nemėgsta miškuose randamų grybų, po žeme augantys brangiausiais grybais pasaulyje laikomi trumai – mėgstamas buvusio modelio skanėstas.
„Trumų skonis ir kvapas su niekuo nesulyginamas. Šiais grybais gardintų salotų ir mėsos užsisakau įvairiuose pasaulio restoranuose. Padažais su trumais mėgstu paskaninti ir savo ruošiamus patiekalus”, – sakė J. Sadauskienė.