Šiaulietės kurtas lėles-sages graibsto ir užsieniečiai

Šiaulietės Violetos Karlinskienės (40 m.) sukurtas lėles-seges graibsto ne tik tautietės, bet ir retų papuošalų mėgėjos iš užsienio. Jiems sukurti prireikia ir kruopštaus darbo, ir kantrybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Stilius")

Dec 12, 2012, 2:57 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:41 PM

Šiaulių Gintarės galerijoje 30 darbų pristačiusios V. Karlinskienės kūriniais puošiasi JAV, Singapūro, Rusijos, Prancūzijos, Italijos, Airijos, Šveicarijos ir Lietuvos moterys.

Neakivaizdžiai dailės studijas baigusi V. Karlinskienė anksčiau kūrė gėlių puokštes, iš molio darė raižinius, paveikslus, tapė. Idėja kurti mažus papuošalus šiaulietė užsikrėtė prieš pustrečių metų.

„Pamaniau, kad tai – puikios ir originalios dovanos”, – paaiškino menininkė.

Šiaulietė nutarė daryti mažytes lėles, kurias būtų galima įsisegti į atlapą ar kepurę. Pirmąjį papuošalą menininkė sukūrė draugei, su kuria keliavo per atostogas.

„Labai mėgstu planuoti keliones – pati sudarinėju maršrutus, domiuosi lankytinomis vietomis, o draugė – visiška priešingybė. Ji pajuokavo, kad praėjusiame gyvenime tikriausiai buvo poniutė su skėčiu nuo saulės, todėl jai sukūriau segę-princesę”, – pirmojo papuošalo atsiradimo istoriją prisimena kūrėja.

Pirmas tris lėles šiaulietė pasiuvo iš audinio, todėl vaikščiojo kruvinais pirštais. Po to buvo prisiminta papjė mašė technika, naudojama nuo tų laikų, kai buvo išrastas popierius.

Naujausią kolekciją tris mėnesius kūrusi moteris į dažną kelionę pasiimdavo plieninės vielos ir reples – mat pirmiausia reikia padaryti būsimo papuošalo rėmą. Tolesniems darbams naudojamas didinamasis stiklas.

Menininkė lėlės galvą lipina iš molio, o po to ją šlifuoja, formuoja skruostikaulius, akiduobes, lūpas.

„Kuriu ne žmogaus užuominą, o konkretų tipažą, todėl kiekviena skulptūrėlė yra savita, su charakteriu”, – aiškino valandų valandas su dantų krapštuku, pincetu ir plonu teptuku rankose praleidžianti Violeta.

V.Karlinskienės kurtas seges graibsto retų papuošalų gerbėjai, bet kol kas menininkė delsia parduoti parodos eksponatus – nori, kad iki gruodžio pabaigos juos spėtų pamatyti galerijos lankytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.