Būrėja V. Budraitytė – prieš mokslininką R. Sidrį: ar žvaigždės gali parodyti kelią?(papildyta)

Pasaulio pabaiga – neišvengiama, bet tik po milijardų metų. Tai vienintelis klausimas, kuriuo sutaria ateities pranašautoja Vaiva Budraitytė (51 m.) ir Lietuvoje gyvenantis JAV antropologas Raimundas Sidrys (62 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 22, 2012, 8:25 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:20 AM

Mokslininkas ir būrėja jos namuose susitiko pasiginčyti apie tai, ar galima tikėti burtais, žvaigždėmis, majų kalendoriais ir kitais mistiškais dalykais.

– Kokių žmonių yra daugiau: tokių, kurie tiki pranašystėmis, būrėjais, tuo, kad galima sužinoti savo ateitį, ar tuo abejojančių?

V.Budraitytė: Mano nuomone, dauguma žmonių tiki, nes kitokie pas mane neateina. Kartais ateina ir netikintys – nori „paegzaminuoti”, bet po to pradeda tikėti.

– Raimundai, ar jūs tikite horoskopais?

R.Sidrys: Kartais pasiskaitau. Jie taip aptakiai surašyti, kad negalima nieko suprasti.

V.Budraitytė: Taip, bendrieji horoskopai rašomi labai plačiai. Astrologijoje reikšmės turi gimimo laikas minučių tikslumu. O čia reikia parašyti horoskopą gimusiems skirtingais metais per 30 parų. Bendras horoskopas – daugiau pramoga.

– Europos Sąjungos mokslininkų susitikime Briuselyje girdėjau skundžiantis, kad mokslo autoritetas labai žemas, nes labai daug žmonių XXI amžiuje tiki pranašystėmis. Mokslininkai buvo raginami sukrusti.

V.Budraitytė: Pirmiausia mokslininkai turėtų susirūpinti religijų populiarumu. Juk tai nemoksliška! Eiti į bažnyčią – tas pat, kas eiti pas astrologus ar tikėti vaiduokliais.

Pas mane lankosi daug profesorių, turiu daug draugų mokslininkų. Jie – mano klientai, bet mes diskutuojame. Mano vyras Gaudentas yra fizikas.

R.Sidrys: Prieš 5 tūkst. metų astrologija buvo mokslas. Taip žmonės siekė suprasti visatą. Bet VI amžiuje mokslas su astrologija išsiskyrė.

Astrologija daugiau bendro turi ne su mokslu, o su žmogaus charakteriu ir asmenybe. Ji nepaaiškintų, kodėl tavo mašinos variklis sugedo.

V.Budraitytė.: Bet aš galiu pasakyti, kad, pavyzdžiui, žmogaus automobiliui šiomis dienomis kas nors atsitiks.

– Tam reikia automobilio gimimo laiko ar žmogaus?

V.Budraitytė: Automobilio. Bet ar tai turi prasmę? Kai žmogus ateina pas pranašautoją – jam tikrai neįdomūs sėkmės ir nesėkmės periodai. Žmogui svarbiausia – galutinis rezultatas.

– Jeigu žmonės 5 tūkstančius metų tiki horoskopais, tai galbūt juose yra tiesos?

R.Sidrys: Nežinau, ar horoskopuose yra tiesos. Teko kalbėti su viena lietuve, kuri į Ameriką atvyko mokyti vaikų. Ji vaikams aiškino, jog dinozaurai ir žmonės gyveno tuo pat metu. Aš sakau: „Atsiprašau, bet dinozaurai gyveno 60 milijonų metų anksčiau.” O ji atsako: „Ne! Biblijoje parašyta, kad kartu!” Gal žmonės tiki tuo, kuo nori tikėti?

V.Budraitytė: Astrologijos mokslą kūrė labiausiai išprusę to meto žmonės. Tarkime, Pitagoras. Jis buvo žymus mokslininkas, bet parašė būrimo knygų, kuriomis astrologai naudojasi iki šiol. Kai kurie net piktnaudžiauja jo lentelėmis, pagal jas skaičiuodami žmonių likimus.

O trys išminčiai Kasparas, Merkelis ir Baltazaras prieš 2012 metų išėjo ieškoti pranašo tik todėl, kad apskaičiavo jo gimimą pagal žvaigždes. Niekas mūsų laikais jų nevadina astrologais.

R.Sidrys: Bažnyčia priėmė astrologiją iki 3 amžiaus. Tačiau dabar pabrėžiama, jog žmogaus gyvenimas nėra iš anksto nulemtas.

– Vaiva, ar gerai jaučiatės, kai žmogui kalbate apie jo ateitį, kurios jis negali pakeisti?

V.Budraitytė: Pirmiausia tai matematika. 

Jeigu Marsas jo horoskope tuo metu yra agresyvus, žmogus gali pakliūti į avariją ir nusilaužti koją.

– Tik todėl, kad prieš daug metų gimė tam tikrą dieną ir tam tikrą valandą?

V.Budraitytė: Prieš 15 metų turėjau per Vėlines važiuoti į Šilutę lankyti kapų, nors žinojau, jog mano horoskope tuo metu labai bloga Marso padėtis.

Visą kelią iš Šilutės važiavau 40 kilometrų per valandą greičiu ir lėčiau. Prie Kauno yra labai status kalnas, važiuojant į jį mano automobilis paslydo, ėmė suktis vilkeliu ir nulėkė nuo kelio.

Žmonės subėgo, klausia: „Ar jūs gyva?” Mašina net nebuvo įbrėžta! Žinojau, kad dienos pavojingos, tad reikia saugotis.

R.Sidrys: Dabar važiuojant pas Vaivą automobilis taip pat labai slidinėjo. Bet, manau, nenuslydome ne dėl horoskopo. 

Mano manymu, tai priklauso nuo to, kaip žmogus žiūrės į kelią, ar atsargiai vairuos.

V.Budraitytė: Šiandien jums gera diena – nebūtumėte patekęs į avariją!

R.Sidrys: Penkerius metus rašiau knygą apie gaublius, pavaizduotus skulptūrose, laikomus senųjų laikų herojų. Norėdamas suprasti, ką jie reiškia, pradėjau studijuoti senąją astrologiją bei astronomiją – iki 6-ojo amžiaus astrologija ir astronomija buvo tas pat.

Mane nustebino tai, jog astrologai iki šiol taiko ekliptiką – Saulės taką aplink Žemę, nors žinoma, kad Žemė sukasi aplink Saulę.

Astrologija atsirado prieš 5 tūkstančius metų Mesopotamijoje, kai žmonės žinojo maždaug aštuoniasdešimt dangaus kūnų ir juos taikė savo pranašystėms. Bet Zodiako ženklais tapo tik 12. Ši dangaus sferos juosta tapo svarbiausia visatos dalimi.

Bet dabar žinome, kad tai tik maža galaktikos dalis. Joje daug saulių ir planetų, ir net juodoji skylė su milijonais žvaigždžių aplink. Ar čia nėra problemos?

V.Budraitytė: Tai mums artimiausia visata. 

Tolimas kosmosas mus veikia mažiau.

– Vaiva, ar jums niekas nepriekaištauja, kad iš vargšų traukiate paskutinius pinigus?

V.Budraitytė: Kodėl iš vargšų? Pas mane skurstantys neateina. Ateina tik tie, kurie turi pinigų ir mano, kad ši paslauga verta mano nurodytos kainos.

Daugiausia tai inteligentai – menininkai, verslininkai, politikai. Jaunimas ateina paklausti, kur studijuoti. Paprasti žmonės tuo netiki.

Tiesa, kartais man prikaišioja, kad einu į televiziją ir iš astrologijos darau viešą pramogą. Esą tai profesijos išniekinimas.

– Jei pas jus lankosi politikai, galbūt jūsų turimomis žiniomis turėtų susidomėti ir Saugumo departamentas?

– Jei žmonės iš ten ir ateina burtis, neprisistato. 

Be to, daugelis klausia labai abstrakčiai: „Kaip man spręsti problemą – pirmu, antru ar trečiu būdu?” Jei klientas nori kalbėti konkrečiau – pati dažnai sustabdau.

– Ar žmonės linkę klausyti jūsų patarimų?

V.Budraitytė: Dažniausiai ne. Bet kai pasitvirtina, tuomet sako: „Netikėjau, kad taip gali būti.”

Pavyzdžiui, manęs klausė, ar parduoti namą? Atsakiau: „Jei neparduosi per du mėnesius, po to kelerius metus negalėsi parduoti”. Žmogus nepaklausė ir pardavinėja iki šiol.

Dauguma žmonių nori ne prognozės, o patvirtinimo: taip gali ar negali būti pagal jo paties logiką.

O kiti nori stebuklingų tekstų, kurie neturi nieko bendro su ateities sakymu. Jie nustemba, kad mano namuose šviesu ir nėra jokios mistikos.

– Raimundai, ar jus nustebino Vaivos namai?

R.Sidrys: Mane nustebino, kad čia daug gražių daiktų. Atrodo, brangių.

– Ar prieš menamą pasaulio pabaigą padaugėjo klientų?

V.Budraitytė: Tikrai ne! Jūs klystate manydami, kad žmonės eina pas mane sunkmečiu, kai blogai gyvena.

Kai ateina sunkmetis, žmonės pirmiausia atsisako būrėjos paslaugų. 

Tai juk nepigi paslauga, žmonės skaičiuoja, ar verta. Mes pirmieji pajuntame krizės pradžią ir jos pabaigą.

– Ar su sunkmečiu jau atsisveikiname?

V.Budraitytė: Padėtis gerėja, bet ateina nauja banga: nuo liepos sumažėjo klientų.

R.Sidrys: Man atrodo, viskas logiška. Jei žmogus turi pinigų, jis jam rūpimu klausimu nori su kuo nors pasitarti. Kai kurie eina pas astrologą ar būrėją.

Tačiau jeigu žmogų apėmusi depresija, jis sėdi namuose ir nieko nenori matyti.

– Raimundai, gal norite paklausti būrėjos, kada statybininkai baigs jūsų namą?

V.Budraitytė: Raimundas avansu sumokėjo statybininkams? 

Reikėjo pas mane ateiti, būčiau pasakiusi: pirma tegu pastato, tik tada sumokėkite.

– Ar kalbate kaip būrėja?

– Kuo čia dėta astrologija? Aš pati stačiau namą. 

Tik užsienietis gali pervesti pinigus avansu už nepastatytą namą.

Manau, ši problema bus išspręsta tik prieš kitas Kalėdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.