Kartų kaita negąsdina šeimos verslą puoselėjančio „Dviejų brolių“ savininko V. Jankausko

Mados verslo imperiją sukūręs Vaidas Jankauskas (58 m.) sūnums Andriui (35 m.) ir Tomui (31 m.) – didžiausias autoritetas. Šeimos valdomos bendrovės „Du broliai” savininkas nuosavai įmonei diriguoja jau kelis dešimtmečius, tačiau verslininkas žino – kartų kaita neišvengiama.

Nors verslininkai Vaidas ir Andrius Jankauskai puikiai žino Gucci šeimos istoriją, jie su malonumu perskaitė į lietuvių kalbą išverstą Saros Gay Forden knygą „Mados namai Gucci: sensacinga žmogžudystės, pamišimo, žavesio ir godumo istorija”.<br>T. Bauras
Nors verslininkai Vaidas ir Andrius Jankauskai puikiai žino Gucci šeimos istoriją, jie su malonumu perskaitė į lietuvių kalbą išverstą Saros Gay Forden knygą „Mados namai Gucci: sensacinga žmogžudystės, pamišimo, žavesio ir godumo istorija”.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė („Gyvenimo būdas”)

Jan 28, 2013, 12:29 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:19 AM

Vis labiau į prabangos prekių verslą įsilieja atžalos. V. Jankauskas viliasi, kad prie jo puoselėtos mados verslo imperijos ateityje prisidės ir vaikaičiai.

Lietuvoje vienos šeimos rankose esančių bendrovių, kurios būtų pelniusios tarptautinį pripažinimą ir sėkmingai investuotų ilgus metus, liko vos kelios.

Vaikščiodama po Vilniaus Rotušės aikštę verslininkų Jankauskų šeima gali didžiuotis, kad jų bendrovės valdomi prabangių drabužių salonai pirmieji papuošė sostinės senamiestį.

Pirmasis prašmatnus butikas duris atvėrė Palangoje, čia pat stovi ir viešbutis su restoranu.

Garsiausiems mados namams atstovaujanti įmonė „Du broliai” netrukus plėsis Vilniuje ir Latvijoje.

Mūsų šalyje garsių mados namų ambasadoriais Jankauskai tapo beveik prieš du dešimtmečius.

Jų valdoma bendrovė prekiauja tokiais žinomais vardais kaip „Prada”, „Dolce & Gabbana”, „Dior”, „Escada” ar „Gucci”. Pastariesiems verslininkai jaučia bene daugiausia sentimentų.

Paklausti, kodėl, vyrai nusijuokė: „Mūsų šeimų istorijos panašios.

Šio prekių ženklo įkūrėjas įmonę sėkmingai valdė kartu su dviem sūnumis.

Tiesa, tarp mados pasaulio atstovų italų Gucci šeimyna pasižymėjo bene dramatiškiausiu gyvenimu, mes – ne visai tokie.”

Šio prekių ženklo gerbėjai jau spėjo perskaityti į lietuvių kalbą išverstą Saros Gay Forden knygą „Mados namai Gucci: sensacinga žmogžudystės, pamišimo, žavesio ir godumo istorija”.

Populiariausių pasaulio dienraščių ir žurnalų palankumą pelniusi knyga buvo pripažinta puikiu romanu, atskleidžiančiu tamsiausius ir sudėtingiausius šeimos verslo puslapius.

O viso to epicentru tapo kartų kaita – kai tretieji Gucci dinastijos palikuoniai nesutarė dėl bendrovės valdymo.

Florencijoje senelio Guccio Gucci 1921 metais įkurti mados namai galiausiai buvo perleisti svetimiems.

Negana to, nužudytas vienas paveldėtojų, švaistūnas ir palaidūnas Maurizio Gucci, dėl kurio šeimoje kilo dauguma nesutarimų.

Apie kartų kaitą vis dažniau susimąsto ir šeimos bendroves valdantys lietuviai. Kaip sako V. Jankauskas, anksčiau ar vėliau teks spręsti paveldėjimo klausimą ir kas toliau valdys verslą.

Šeimos vardą garsins savi ar teks ieškoti išmanaus žmogaus ne tarp artimųjų?

Atrodo, kad bent jau kol kas įmonės „Du broliai” savininkas ramus – sūnūs Andrius ir Tomas nuo vaikystės sukasi šeimos versle, o priimant svarbiausius sprendimus jų žodis yra toks pats svarbus kaip ir Vaido bei jo žmonos Lilijos (57 m.).

„Šeimos versle nėra didelių valdybos susirinkimų. Tėvai ir mes su broliu priimame lemiamus sprendimus. Išklausomi kiekvieno argumentai, o kol nėra bendros nuomonės, tol sutarimas nepasiektas.

Keturiese daug diskutuojame ir tariamės, kur investuosime tiek dideles, tiek mažas pinigų sumas.

Mūsų šeimai yra svetima pompastika ir didybės manija, o vienybė yra mūsų stiprybė”, – kalbėjo A. Jankauskas.

Verslininkai galėtų valandų valandas kalbėtis apie darbą. Tėvas ir sūnūs net susitikę prie šventinio stalo aptaria naujas idėjas.

V. Jankauskas prasitarė, kad žmona Lilija šiek tiek atsargesnė, rečiau leidžiasi į avantiūras.

Į diskusijas apie madą vis dažniau įsitraukia vyresniojo V. Jankausko sūnaus Andriaus žmona Vaiva (26 m.).

Moteris prieš gimstant vaikams dažnai vykdavo stebėti kolekcijų pristatymų į svečias šalis.

Prabangių drabužių bendrovės savininkas įsitikinęs, kad jaunų žmonių nuomonė mados versle yra labai svarbi.

Ar diskutuojant pasitaiko rimtų kivirčų?

„Žinoma”, – nusišypsojo V. Jankauskas. Ginčai vyksta ne tik dėl verslo strategijos, bet ir dėl naujausių kolekcijų užsakymų.

Tačiau tuo šeimos verslas Jankauskams tik žavesnis. Kiekvienas šeimos narys rodo savo išmanymą, todėl darbas vyksta atsakingai, o garsių mados namų savininkai lietuviais pasitiki, atsižvelgia į jų pageidavimus.

Broliai Andrius ir Tomas augina po dvi mažametes dukras. Šioms mergaitėms ateityje gali atitekti visas senelio Vaido ir tėvų plėtotas verslas.

„Anksčiau buvome vieni vyrai, o dabar pasaulį užkariauja merginos. Darbuotojai juokauja, kad tuoj teks keisti bendrovės pavadinimą į „Dvi seserys”. Kodėl gi ne?” – geros nuotaikos nepraranda V. Jankauskas.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad trečioji karta sužlugdys jo puoselėtą verslą, vyras nesiėmė prognozuoti.

Gal ir svetimose rankose įmonė sėkmingai veiktų? „Mados namų „Gucci” pavyzdys tai gerai iliustruoja. Paveldėtojų į bankrotą nuvaryta įmonė atgijo ir klesti”, – priminė V. Jankauskas.

Tėvo įkurtoje bendrovėje dirbantis Andrius įsitikinęs, kad sėkmę versle reikia prisijaukinti darbštumu ir dorumu.

„Kvailiui gali pasisekti, tačiau tik kartą. Neišmanus žmogus nežinos, ką daryti aplankius sėkmei”, – tikino vadybininku bendrovėje dirbantis A. Jankauskas.

„Ar niekada nė vienas iš sūnų nesusigundė kitais darbo pasiūlymais?” – pasiteiravau V. Jankausko.

Verslininkas atviravo, kad prieš daugiau nei dešimtmetį Andrius rimtai svarstė palikti šeimos įmonę ir persikelti į Vokietiją.

Tuomet jauną vaikiną pastebėjo pats mados namų „Escada” savininkas Wolfgangas Ley.

Po ilgų pasitarimų vyresnysis Jankauskų sūnus vis dėlto liko Lietuvoje. „Gerai ar blogai padariau, sunku pasakyti, tačiau dabar nesigailiu”, – šypsojosi Andrius.

V. Jankauskas prisipažino, jog norėtų, kad šeimos verslą tęstų jo anūkai, tačiau pats patarimus žarstys tol, kol vaikai pasakys – užtenka.

„Kai išgirsiu iš šeimos narių, kad gal tu, tėvai, jau eik pailsėti, tik tada susimąstysiu apie pasitraukimą.

Dirbdamas jaučiu malonumą, todėl įmonei vadovausiu tol, kol būsiu naudingas”, – sakė V. Jankauskas.

Italai teikia pirmenybę šeimos verslui

Italijoje 1913 metais brolių Mario ir Martino Pradų įkurtus mados namus „Prada” lig šiol valdo jų giminaitė dizainerė Miuccia Prada. 1978 metais iš savo motinos Luisos verslo vairą perėmusi talentinga moteris įkūrė ir platesnei visuomenės daliai prieinamą prekės ženklą „Miu Miu”.

Iš nužudyto brolio Gianni Versace paveldėjusi mados imperiją „Versace” Donatella Versace iki šiol rūpinasi jo įkurtu verslu. Dalis „Versace” turto priklauso Donatellos broliui Santo ir jos dukrai Allegrai.

Milane 1953 metais Rositos ir Ottavio įkurtus mados namus „Missoni” sėkmingai valdė jų vyriausiasis sūnus Vittorio Missoni kartu su seserimi Angela ir broliu Luca. Tačiau šių metų sausio 4 dieną prie Venesuelos krantų dingo lėktuvas, kuriuo skrido V.Missoni. Iki šiol paslaptingai dingęs orlaivis nerastas.

Italų kompanijos „United Colors of Benetton” kapitalas – taip pat vienos šeimos rankose. 1955 metais įkurtą įmonę po tėvų mirties sėkmingai išplėtojo sūnus Luciano, kuriam daug talkino sesuo Giulietta. Praėjusių metų pabaigoje L.Benettonas bendrovės vairą patikėjo savo sūnui Alessandro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.