Buvęs statybininkas cepelinus verda nuosavoje kavinėje Ispanijoje

Ilgus metus šalies statybų versle sukęsis Valdas Bruzgys (54 m.) dabar verda cepelinus nuosavoje kavinėje Barselonoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Mar 3, 2013, 4:47 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:05 PM

Apie savo avantiūrą V. Bruzgys pasakojo socialinės dokumentikos laidoje „Emigrantai“ (LRT televizija).

„Iš pradžių buvo keista. Juk aš — profesionalus statybininkas, esu pastatęs daugiau nei 300 namų, užsiėmiau restoranų ir viešbučių įrengimu. O dabar — prie puodų“, — kalbėjo V. Bruzgys.

Prieš pusantrų metų V. Bruzgys į Barseloną (Ispanija) išvyko žlugus nuosavam verslui Lietuvoje.

Darbas — nė motais?

„Atvykau čia kaip verslininkas, neketinau dirbti jokio fizinio darbo. Juk visą laiką savo šalyje buvau vadovas. Vienu metu su darbuotojais važinėdavau po Daniją, Vokietiją, Norvegiją ir stačiau namus. Tuo užsiimti planavau ir čia“, — apie verslo Ispanijoje pradžią pasakojo V. Bruzgys.

Tačiau statybų verslas jam nepasisekė. Lietuvio vadovaujama bendrovė pastatė vos vieną namą už 120 km nuo Barselonos. V. Bruzgys tvirtina, kad jį nuvylė partneris.

„Čia žmonės labai šaunūs, visada geros nuotaikos, bet niekas niekur neskuba. Darbas jiems gal tik penktoje vietoje — po maisto, šeimos ir kitų dalykų. Palyginti su jais, mes — darboholikai“, — kalbėjo verslininkas.

Bandė prekiauti paveikslais

V. Bruzgys savo darbuotojus išsiuntė namo, bet pats grįžti nenorėjo.

Vyras ėmėsi prekybos lietuvių menininkų paveikslais. To, ką jau buvo išbandęs nuosavoje galerijoje Vilniuje. Tačiau mažame Ispanijos miestelyje lietuviškų meno dirbinių niekam nereikėjo — verslas buvo pasmerktas.

„Tuo metu su kitais lietuviais teko pagyventi ir vagonėliuose“, — sunkų laiką prisiminė V. Bruzgys, kuris buvo įpratęs prie materialinės gerovės.

Rankų nenuleisti nusprendęs lietuvis netrukus su savo paveikslais persikėlė į Barseloną.

Taupydamas pinigus galerijai jis išsinuomojo pigesnes patalpas atokiau nuo centro. Valdas pastebėjo, kad vietos gyventojai žavisi jo siūlomais darbais, tačiau nieko neperka.

„Akis man atvėrė patalpų savininkė. Ji sako: koks tu naivuolis. Čia žmonėms rūpi ne menas, o pramogos, maistas, šokiai ir dainos“, — su šypsena prisiminė Valdas.

Atidarė lietuvišką barą

Po tokių pamokymų lietuvis nusprendė atidaryti barą, kuriame pristatomas lietuvių menas ir ruošiami lietuviški patiekalai.

Naujam verslui reikėjo lėšų, o sąskaitose jau švilpavo vėjai, todėl Valdas įkalbėjo vilnietę draugę Liudmilą visas savo santaupas investuoti į jo sugalvotą verslą.

Taip Barselonoje duris atvėrė „Valdas ART Lituanica“. Pagal licenciją tai yra lietuvių bendruomenės klubas, kuriame galima įsigyti septyniolikos dailininkų iš Lietuvos paveikslų ir dar pavalgyti.

Kavinės valgiaraštyje — šaltibarščiai, kugelis, bulviniai blynai, blynai su mėsa, silkė, šaltiena, sriubos, įvairios salotos. Populiariausias patiekalas — cepelinai.

„Cepelinus moku virti nuo šešerių metų. Turbūt tai įgimta“, — šypsosi klubo šeimininkas. Jis prekiauja ir lietuvišku alumi, kurį vietos gyventojai taip pat pamėgo.

Darbuotojų nesamdo

Barselonoje gyvena vos keli šimtai lietuvių, tačiau Valdas tvirtina, kad klientų pakanka. „Kainos pas mus net paprastiems fabrikų darbininkams įkandamos, — giriasi verslininkas. — Porciją cepelinų gali sukirsti už 4 eurus, lietuviško alaus bokalas kainuoja 2 eurus.“

Apie 30 tūkstančių eurų į verslą investavę Valdas ir Liudmila kol kas dirba be išeiginių ir skaičiuoja kiekvieną eurą. Jie neišgali samdyti darbuotojų, tad viską atlieka patys. „Supratau, kad cepelinus virti man daug įdomiau, nei statyti namus“, — prisipažįsta Valdas ir priduria, kad į Lietuvą grįžti neketina.

Pagarsėjo skandalingoje byloje

■ Prieš trejus metus verslininkas Valdas Bruzgys liūdnai pagarsėjo dainininkės Dainos Bilevičiūtės kaimo turizmo sodybos istorijoje. Dainininkė buvo teisiama už dokumentų klastojimą ir apgaule gautą paskolą.

■ Bendrovė, įrengusi tą sodybą, priklausė būtent V. Bruzgiui. Jį dėl visų savo bėdų dainininkė ir apkaltino.

■ Mašinų gamybos specialybę baigęs inžinierius net šešiolika metų mėgino griebtis įvairaus verslo, tačiau anksčiau ar vėliau atsidurdavo aklavietėje. „Gal kas užkeikė?“ — dabar spėlioja Valdas.

■ Verslininkas bandė tapti politiku — prieš dvejus metus dalyvavo savivaldybių tarybų rinkimuose, tačiau sėkmė jam nenusišypsojo.

■ Savo butą prestižiniame Vilniaus rajone, biurą miesto centre, nuosavą meno galeriją Užupyje V. Bruzgys paliko buvusiai žmonai bei dviem sūnums.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.