„Žvaigždžių dieta“: Dž. Butkutė praeityje buvo ties išsekimo riba - svėrė 45 kg

Lietuvos pop karaliene tituluojama, nuo ankstyvos vaikystės dainuoti pradėjusi dainų autorė ir atlikėja Džordana Butkutė gyvenime patyrė ne vieną sunkų išgyvenimą – vaiko praradimas, ilgi metai alkoholio liūne. Tačiau galima drąsiai teigti, kad Džordana nepalūžo. Likimo stumdyta ji atsitiesė ir toliau didžiai iškėlus galvą žengia pirmyn.

"Mane sekė nuolatinė įtampa, tuomet dar vartojau alkoholį, per dieną suvalgydavau vos mažą porciją šaltibarščių. Ir taip nuolatos. Tada svėriau vos 45 kg. Atsidūriau ligoninėje dėl išsekimo. Vos neišsivystė mažakraujystė. Nieko nevalgydavau, strikinėdavau ant scenos, dideli karščiai ir brendis", -sakė Džordana.<br>LR archyvas
"Mane sekė nuolatinė įtampa, tuomet dar vartojau alkoholį, per dieną suvalgydavau vos mažą porciją šaltibarščių. Ir taip nuolatos. Tada svėriau vos 45 kg. Atsidūriau ligoninėje dėl išsekimo. Vos neišsivystė mažakraujystė. Nieko nevalgydavau, strikinėdavau ant scenos, dideli karščiai ir brendis", -sakė Džordana.<br>LR archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Tumosa

Mar 12, 2013, 10:43 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:34 AM

Džordana nuo pat mažų dienų norėjo tapti žvaigžde. Iš kartotinės dėžės pasidarius televizorių ji ilgai sėdėdavo ir vesdavo TV laidas, dainuodavo, rengdavo nepakartojamus šou savo įsivaizduojamiems milijoniniams žiūrovams. „Jau vaikystėje supratau, kad būsiu dainininke arba TV laidų vedėja“, – prisimena atlikėja.

Ir jai pavyko! Sudainavus pirmuosiuose mokyklos pasirodymuose ji žengė į „Dainų dainelės“ sceną. Tik ten ji liko pašiepta. Jai buvo pasakyta, kad su tokiu balsu ji tiesiog negali dainuoti. Bet tai Džordaną tik dar labiau pastūmėjo siekti savo svajonės. Šlovės metai prasidėjo merginai prisijungus prie grupės „Nerija“. Vėliau Dž. Butkutė tapo tokia sėkminga dainininke, kad pradėjo dainuoti solo. Lietuviškąja Madonna vadinama Dž. Butkutė scenoje išsilaikė ne ką trumpiau nei pasaulio pop karalienė.

Dabar Lietuvos pop atlikėja gyvena Kaune, kartu su savo vyru ir vadybininku Elegijumi. Ji jį vadina tuo vieninteliu jos gyvenime. Jie tokie panašūs, kad net mitybos įpročių nei vienas neturėjo keisti apsigyvenus kartu.

Pati Džordana tikina, kad dietų laikytis jai niekada nebuvo poreikio. Ji dėkoja savo genams: „Mano tėvelis buvo smulkus, žemas, vikrus, kaip ir aš. Net kalbos manieros mūsų panašios“.

Džordanai dietas atstoja intensyvūs koncertiniai turai ir taip vadinamos parduotos vasaros, kuomet šiltais vakarais turėdavai rengti koncertus. „Prieš kelerius metus nuolat koncertuodavau pajūryje. Mane sekė nuolatinė įtampa, tuomet dar vartojau alkoholį, per dieną suvalgydavau vos mažą porciją šaltibarščių. Ir taip nuolatos. Tada svėriau vos 45 kg. Atsidūriau ligoninėje dėl išsekimo. Vos neišsivystė mažakraujystė. Nieko nevalgydavau, strikinėdavau ant scenos, dideli karščiai ir brendis. To ir reikėjo tikėtis. Gydytojai rekomendavo nutraukti veiklą ir atsigauti“.

Alkoholis Džordanos gyvenime ilgą laiką buvo geriausias draugas. Alkoholį ji vartojo kaip vandenį. „Tuomet aš supratau, kad jau nebegalėsiu taip gerti, kad kitą dieną nebūtų bloga“, – tamsųjį periodą prisimena dainininkė.

Su blaiviu draugu gyvenanti Džordana jautėsi nepatogiai, suprasdama, kaip jis kenčia matydama savo draugę nuolatos apsvaigusią. Elegijus pats buvęs alkoholikas sėkmingai gydėsi nuo alkoholizmo su „Minesotos“ programa. Kaip ir daugelis pasaulio garsenybių, Džordana Butkutė taip pat pasiryžo kovoti su šia liga. Ji prisijungė prie „Minesotos“ programos ir sėkmingai ją baigė.

„Vieną rytą pabudau ir supratau, jog daugiau taip nebegaliu. Nebuvo įvykio, po kurio privalėjau mesti gerti. Tiesiog vieną dieną Dievulis apšvietė mano galvą. Dabar man alkoholis netgi atgrasus. Prisimenu, kažkada kompanijoje pauosčiau brendžio, tai net nupurtė“, – pasakoja atlikėja.

Vėliau sekė sėslesnis gyvenimo būdas. Buvo mažiau darbo, mažiau judėjimo. Namuose tik įjungtas televizorius ir mezginys rankose. Kilogramai pradėjo kauptis ant Džordanos kūno. Tą pastebėjo ir aplinkiniai, ir žiniasklaida, kuri nuolat trimitavo, kad dainininkė laukiasi. „Tingėdavau net šuniuką išvesti. Valgydavau riešutus, šokoladą. Nebuvo jokio judesio, streso, tai ir priaugau 10 kg. Valgydavau be perstojo. Svėriau 60 kg – man, mažai tai jau daug. Mano vietoje kitas svertų 120 kg. Galiu dėkoti tik savo genams“, – tvirtina atlikėja.

„Niekada aktyviai ir nesportavau. Turėjau namuose daug treniruoklių, bet juos atidaviau mamai, broliui. Neturiu nei noro, nei laiko sportui. Tik rytais trumpą mankštelę padarau, pakilnoju hanteliukus ir į dušą. Vėliau laukia įtemptas darbas ir vėl mano draugas stresas, nuolatinės kelionės, koncertai. Man didžiausia treniruotė ant scenos – lieku visa išgręžta“.

„Dar ir dabar pas mane nėra numatyto laiko valgymui. Mėgstu lįsti į šaldytuvą ir naktį. Mano pusryčiai būna 14 val., kai atsikeliu. Renkuosi jogurtą, bananą. Bet griežtai kasdien – litrą vandens ir greipfrutų sulčių – jos mano mėgstamiausios. Pietums mėgstu užkąsti rimčiau. Bet neturiu laiko gamintis maistą pati. Dažniausiai tai greita užkanda – dešrelės, bulvytės fri ir pan. Vakarienės pas mus su Elegijumi nebūna. Renkamės naktipiečius.

Į lovą atsinešame dvi porcijas ledų su razinomis, kremų su uogiene ir svarbiausia – nepamirštu vandens ir greipfrutų sulčių – be jų nė žingsnio. Greipfrutų vaisių nemėgstu, tačiau gydytojai rekomendavo gerti jų sultis, kurias aš dievinu! Stresas ir alkoholis pažeidė mano kasą, todėl šios sultys man tikrai padeda jaustis gerai. O gastritą juk turime visi“.

„Užkandžiauju nuolat. Dievinu šaltibarščius. Vasarą valgau juos kone ne kas pusvalandį“, – šypsosi dainininkė.

Dž. Butkutę anksčiau sunku būdavo pastebėti be guminukų rankose. „Kiti mėgsta saulėgrąžas, o aš renkuosi guminukus pakramsnojimui. Visą pasaulį išvažiavau, daugybę guminukų išragavau, bet ne visur guminukai skanūs. O dabar jau vis rečiau juos valgau“, – apie meilę guminukams pasakoja atlikėja.

Dainininkė teigia, kad dažniausiai patys žmonės kalti dėl jų antsvorio. Nors kai kada tobulos figūros neleidžia turėti sveikatos sutrikimai. „Kartais žmonės pajuokauja, jog nuo 6 val. vakaro jie nevalgo, o pradeda 10 val. priešnakt. Aš galvoju, kad tai ir yra tie storuliai, kurie bėga į šaldytuvą pripildyti savo skrandį. Kad sotūs miegotų“.

„Pas vienus yra sutrikusi maisto apykaita, tačiau kiti valgo labai daug ir dėl to atrodo stori, nors galėtų mėgautis nepriekaištingomis kūno linijomis. Be perstojo valgo bandeles su marmeladu, tiesiog kapoja mėsainius, bulvių traškučius. Tai yra apsileidimas. Ypač dažnai matau, kad taip elgiasi jaunos panelės. Tačiau kartais suaugusios moterys renkasi ką valgo, bet joms vistiek neišeina numesti svorį. Tuomet kaltinčiau organizmo sutrikimus, blogą medžiagų apykaitą. Persivalgymas yra nuodėmė. Tačiau manau tokią nuodėmę padarome visi. Bet vieni tai daro retai, o kiti – kasdien“.

Džordana Butkutė neabejotinai rinktųsi dietą, o ne beribį sotų gyvenimą, jei pradėtų riebalai kauptis ant kūno. Kažkada ji pati bandė sveikai maitintis. Ji pasakoja: „Penkias dienas valgiau tik vištienos krūtinėlę, kitas penkias dienas – tik obuolius, o dar penkias dienas – tik ryžius. Iškenčiau tik iki obuolių, nes labai nemėgstu obuolių. Nuo ryžių man užsikemša pilvas. O vištieną mėgstu. Tai tiek ir laikiausi tos dietos“.

„Valgau ir kiaulieną bei jautieną. Bet laiko gaminti neturiu. Perku jau paruoštus produktus. Privengiu riebių maisto produktų. Man negalima cepelinų, vėdarų, tačiau aš labai mėgstu juos. Netgi vertinu lietuvių virtuvę. Kur bebūčiau – ar Amerikoje, ar Anglijoje – aš skubu į lietuvišką restoraną ar parduotuvę, kad užsisakyčiau ar nusipirkčiau tradicinių lietuviškų valgių“.

Kai Džordana buvo maža mergaitė, nuolat gaudavo barti nuo mamos, kai naktį atsikeldavo ir su savo maža savo rankele iš puodo traukdavo didžiulius cepelinus. Juos šaltus, varvančius nešdavosi į lovą.

„Negaliu valgyti rūkytų produktų. Pas mane šaldytuve nėra dešros. Kartais Elegijus parsineša dešros gabalėlį ir taip užsinoriu, kad kartais neiškenčiu ir paragauju“, – ilgesingai apie dešrą kalba atlikėja.

Dž. Butkutė negeria kavos, juodos arbatos, gazuotų gėrimų. „Noriu kolos, bet negaliu. Organizmas netoleruoja ir pieno. Tačiau kitus pieno produktus galiu vartoti – labai mėgstu kefyrą, sūrelius, jogurtą“, – sako ji.

„Šaldytuvas pas mus visada pilnas. Tačiau kartais nepavalgome visą dieną, nes nuolat skubi, leki. Nusigriebi kokį bananą ir jis tampa visos dienos valgiu“.

Dž. Butkutei lengva laikytis tokių savo neįprastų mitybos įpročių. Gal todėl, kad Elegijus yra pasirinkęs labai panašų būdą maitintis. „Elegijus nėra labai valgus. Valgo panašiai kaip aš – viską kas papuola. Neišrankus, ką padarysi tą ir valgys, niekada nebumba. Jei nepadarau valgyt, tai pats susiranda ką užkąsti. Kartais pati įkyriai klausiu, ką paruošti. Tik po ilgų įkalbinėjimų jis sutinka, kad padaryčiau jam kažką skanaus“, – atvirauja dainininkė.

SKAITYTOJAMS REKOMENDUOČIAU ŠĮ RECEPTĄ:

Paimkime stiklinį indą. Truputį įpilame vandens, pusę indelio grietinės. Supilame truputį druskos, pipirų, kario. Supjaustome kubeliais žalią vištieną. Ir mikrobangų krosnelėje aukštoje temperatūroje 30 min. ją troškiname. Vištiena tampa labai skani ir sultinga. Paprasta, nekaloringa ir skanu. O be to, sveika!

- SU KOKIA PASAULIO ĮŽYMYBE LABIAUSIAI NORĖTUMĖT PAPIETAUTI?

- Vienareikšmiškai su Madonna. Būtų įdomu ir su daugeliu kitų, tačiau į galvą pirmuoju numeriu peršasi tik Madonna.

Sveikos mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Džordana turi likimo dovaną – smulkius kaulus ir judrų gyvenimo būdą. Šių faktorių pavydi ne viena Lietuvos ponia. Vienos tingi, o kitas gyvenimas pasodina 8 valandoms ant kėdės. Dž. Butkutei pasisekė, kad vaikystėje gaudavo barti nuo mamos už cepelinų nugvelbimą iš puodo. Tokiu būdu susiformavo negatyvi emocija, o nuo jų žmonės bėga.

Sveikintina, kad dainininkė persivalgymą laiko nuodėme, taip ir yra. Į savo kūną privalome žiūrėti kaip į šventovę, vertinti ir mylėti. Daugelis psichologų patvirtintų, jog persivalgymu dažniausiai slopinamas psichologinis diskomfortas. Pašaliname momentinį nepatogumą ar blogą nuotaiką. Tai tik įrodo, kad stresą ir įtampą patiriame kiekvieną dieną.

Labai apmaudu, kad nei vieno karto nebuvo paminėtos daržovės. Daržovės ir vaisiai – nieko tobuliau motina gamta mums neparuošė.

Dainininkės interviu dažnai minima vištiena. Norėčiau rekomenduoti atrasti naujus skonius ir kvapus. Nepatingėti įtraukti į mitybą mungo pupelių (lengviau virškinamos nei įprastinės), žirnių, lęšių. Tereikia iš vakaro užmerkti, ryte galima pagardinti patiekalus ar kramsnoti kaip užkandį. Dėl pieno mano nuomonė yra kategoriška. Jis suaugusiam organizmui nereikalingas.

Mėgstamas kefyras geresnis pasirinkimas. Vis dėlto apie varškės sūrelius gerų žodžių nepasakysiu. Parduotuvėse parduodami sūreliai yra prikimšti cukraus, glazūruojami netikru šokoladu. Atidžiau pažvelgus į vos įskaitomu šriftu pateiktą etiketę pamatysime, kad beveik 30 proc. sūrelio sudaro riebalai. Rinkimės pakaitalą: saldžią varškę arba įprastą varškę saldinkime patys.

Dainininkės mėgstami „naktipietiniai“ ledai galėtų būti pakeisti mano mėgstamiausiais bananų ledais (šaldyti bananai kartu su šaldytomis braškėmis susmulkinamos iki ledų konsistencijos smulkintuvu), taip pat pagardinu razinomis. Nuostabu! Galima pasigardžiuoti didesne porcija, figūra nenukentės.

Visa tai bus nauja, skanu. O kartu organizmas gaus ir pasisavins vertingas medžiagas. Finale gausime daugiau energijos ir geros nuotaikos efektingiems Džordanos pasirodymams. Linkiu sėkmės!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.