„Žvaigždžių dieta“: dainininkė Irūna yra svėrusi vos 42 kilogramus

Irūna Puzaraitė – jauna, linksma, žavi marijampolietė, išgarsėjusi vaikų popmuzikos chore „Olialia“. Irūna aktyviai dainuoja jau apie 20 metų. Mergina po „Olialia“ karjeros dainavo grupėje „Mokinukės“, o vėliau mokinukė virto ekonomikos studente ir kolektyvo „Studentės“ lyderė. Be to, ji veda renginius, TV laidas, vaidino seriale, dalyvauja įvairiuose projektuose.

„Mano normalus svoris – apie 44 kg. Bet vieną vasarą svėriau tik 42 kg, o daugiausia svėriau 50 kg. Buvau pradėjusi lankyti sporto klubą. Tačiau mano kūnas linkęs greitai „augintis“ raumenukus, todėl teko mesti treniruoklius. Visi mano koncertai ir repeticijos atstoja treniruotes sporto klube.“<br>T. Bauras
„Mano normalus svoris – apie 44 kg. Bet vieną vasarą svėriau tik 42 kg, o daugiausia svėriau 50 kg. Buvau pradėjusi lankyti sporto klubą. Tačiau mano kūnas linkęs greitai „augintis“ raumenukus, todėl teko mesti treniruoklius. Visi mano koncertai ir repeticijos atstoja treniruotes sporto klube.“<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Tumosa

2013-04-01 22:42, atnaujinta 2018-03-09 00:10

Ar nuolatinis skubėjimas ir užimtumas turi įtakos jos figūrai? Pažvelgę į nuotraukas, iškart galima sakyti tvirtą „ne“. Irūna mėgsta skaniai pavalgyti, bet šiuo savo gyvenimo tempu, kaip ji pati sako, „valgo, kad gyventų“.

Irūna neslepia, kad kartais jos kūnas pasunkėdavo keliais nereikalingais kilogramais. Tačiau konkrečios dietos ji nesilaikė ir nebadavo. „Tiesiog, kai atsirado keli papildomi kilogramai, pradėjau derinti maistą. Nuo stalo stengiausi pakilti dar jausdama alkį. Mažinau porcijas, atsisakiau visų padažų ir gėriau daug vandens. Visa tai man tikrai padėjo“, – atvirauja Irūna.

„Mano normalus svoris – apie 44 kg. Bet vieną vasarą svėriau tik 42 kg, o daugiausia svėriau 50 kg. Buvau pradėjusi lankyti sporto klubą. Tačiau mano kūnas linkęs greitai „augintis“ raumenukus, todėl teko mesti treniruoklius. Visi mano koncertai ir repeticijos atstoja treniruotes sporto klube.“

Pirmoji dieta, kurios ji laikėsi, buvo vandens dieta. Pusryčiams – vanduo, pietums – vanduo, vakarienei – dar litras vandens. Tiesa, retkarčiais Irūna leido sau suvalgyti vieną virtą kiaušinį be majonezo ir jokių kitų priedų ar kokį vaisių. Visgi, vanduo alkį padėdavo numalšinti daugiausia valandai. Taip truko net keturis mėnesius. Irūna metė šią dietą ir iki šiol tokios dietos ji niekam nerekomenduoja.

Dabar įtemptas darbas neleidžia Irūnai rūpestingai rūpintis savo mitybos įpročiais, todėl neretai ji valgo vos du kartus per dieną. Irūnai tenka valgyti ir greitąjį maistą. Šio blogo įpročio jai kol kas sunku atsisakyti, tiesiog nėra tam sąlygų. Bet visada su savimi ji turi negazuoto mineralinio vandens.

Beje, I. Puzaraitė yra atskleidusi, kad anksčiau ji mažai dėmesio kreipdavo į savo maisto racioną. Cepelinai, kugelis ir panašus sunkus maistas buvo dažnas svečias jos lėkštėje. Pakeisti mitybos įpročius jai rekomendavo jos vadybininkė Laima Lapkauskaitė. Moteris jokių dietų nesilaiko, tiesiog pradėjo derinti maistą. L. Lapkauskaitė atsisakė riebalų, vietoj jo renkasi alyvuogių arba kokoso aliejų, nevalgo kiaulienos.

Apie lietuvišką virtuvę Irūna priduria: „Tokių skanėstų visame pasaulyje nerasi! Tad jų neišsižadu, bet ir nepiktnaudžiauju.“ Buvo laikas, kai Irūna suvalgydavo net penkis cepelinus vienu metu. Po to ir pradėjo matytis papildomi kilogramai: „Ant mažo žmogaus antsvoris labai greitai pradeda matytis. Mano ūgis tik 158 cm.“

Tačiau vis dėlto, labiausiai Irūnai patinka mamos naminis maistas „Jis pats sveikiausias!“ – šypsosi ji. Dainininkė dievina šviežias daržoves, vaisius ir įvairiausius lapus, salotos. „Tai – didžiausia vitaminų dozė“, – sako Irūna.

Pusryčiams atlikėja renkasi dribsnius su jogurtu, kartais košes, kurias ji labai mėgsta. „Pusryčiai tiesiog būtini!“ – nepamiršta I. Puzaraitė.

„Aš dievinu vištienos krūtinėlę. Nesvarbu, kaip ir su kuo ji paruošta: kepta ant grotelių, su šviežiomis daržovėmis, vištiena saldžiarūgščiame padaže, vištienos salotos su keletu vynuogių ir „Džiugo“ sūriu. Ne kartą pati esu kepusi vištienos krūtinėlę, įdarytą fetos sūriu, patepta lašeliu bruknių uogienės“, – savo meilę skaniai vištienai dėsto Irūna.

Dainininkė įvardija didžiausias antsvorį turinčio žmogaus mitybos klaidas: „Ko gero, tokie žmonės, kurie valgo viską, kas papuola po ranka, savo organizmą laiko šiukšliadėže. Geriausius rezultatus galima pasiekti sportuojant. Matyt, pritingi jie apsilankyti sporto klube bent kelis kartus per savaitę. Jie neturi valios bei noro atrodyti patraukliai.“

Anot dainininkės, nesveika mityba yra nemokėjimas derinti maisto ir valgyti bet kada. Valgymas tamsiu paros metu, prieš miegą – pats didžiausias priešas virškinimui ir visam organizmui, teigia ji. Pati atlikėja vengia dažnai valgyti bulvinius patiekalus ir įvairiausius tortus, nors šiaip ji nesanti didelė jų mėgėja. „Sveikai maitintis nėra sunku – tik reikia valios“, – pabrėžia Irūna.

Tačiau Irūna pastebi, kad mitybos įpročių pakeitimas į „sveikuolišką“ atsieina kur kas brangiau: „Norint sveikai maitintis reikia gerokai pakrėsti piniginę, ypač tiems, kas neturi savo sodo ar daržo. Ekologiški produktai taip pat kur kas brangesni.“ Tokiu atveju visiems ji siūlo rinktis įvairiausias košes: avižinių dribsnių, grikių, ryžių.

Maistą Irūna ruošia ne keptuvėje, o garų puode. Tuomet nebūna jokių riebalų. Mergina tikina, kad reikia tik priprasti prie taip pagamintos mėsos ar daržovių. O dabar pamačiusi riebalais persisunkusį kepsnį Irūna net šiek tiek susiraukia.

Galiausiai dainininkė ir TV laidų vedėja atskleidė, kad svarbiausia norint gerai jaustis ir atrodyti reikia gerai išsimiegoti ir gerti daug skysčių. „Per dieną išgeriu kelis litrus vandens. Renkuosi arbatą be cukraus. Kuo daugiau skysčių, tuo geriau jaučiuosi“, – pridūrė Irūna Puzaraitė.

- Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

- Su 2012 m. „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja Loreen. Ji mane labai sužavėjo. Ji kitokia.

Skaitytojams Irūna rekomenduoja šį receptą:

- Įvairiais prieskoniais ištrinti vištienos krūtinėlę. Perpjauti ją išilgai ir ten pridėti fetos sūrio. Ją ištepti bruknių padažu. Vištienos krūtinėlę kepti apie 35 min.  Garnyrui reikės virtų ryžių ir šviežių daržovių.

Sveikos mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Dirbantys prieš kameras turi atidžiai sekti savo svorį. Visi puikiai žinome, kad televizija prideda mažiausiai 5 kilogramus kūno masės. Irūnos citata „valgo, kad gyventų“ įrodo, kad ji nepiktnaudžiauja maistu, taip nepriaugdama papildomo svorio. Valgyti, kad išgyventume, ne gyventi, kad valgytume. Šia taisykle turėtume vadovautis, bet dėl pramonės virsmo ir žmogaus fantazijos turime tokius delikatesus, kaip sūris, tortai, gardusis šokoladas, bandelės ir dar daugybė perdirbto maisto, kurio labai norisi.

Prisikabinti prie dainininkės I. Puzaraitės mitybos sunku. Ji išties atrodo puikiai, svoris idealus. Ji žino, kokie tinkamiausi produktai gerai savijautai, renkasi liesesnius produktus, gamina maistą garuose. O aktyvus gyvenimo būdas atstoja treniruotes sporto salėje.

L. Lapkauskaitės paminėtas aliejus yra nepelnytai išgirtas. Jo apskritai nepatarčiau vartoti, tai yra labai koncentruota medžiaga. Jeigu vartosime grynus riebalus - aliejų, be abejonių, jie nusės ant mūsų kūnų riebalinių ląstelių pavidalu. Su aliejumi reikia žaisti atsargiai. Geriau būtų vartoti produktus, iš kurių gaminamas aliejus. Tai būtų riešutai ir sėklos. Norint pradėti sveikai maitintis, kaip ir pataria pati Irūna, tereikia pakeisti keletą įpročių. Rinktis košes be riebalų. Keptą maistą riebaluose pakeisti garintu. Laikui bėgant žmogaus organizmas prisitaiko, ir tai tampa įpročiu. Pradėti sveikai maitintis nereikia turėti daug valios, tereikia vieną dieną imti ir pradėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.