Turtuolių vaikų santuoką stabdo bejausmiai valdininkai (balandžio 1-osios pokštas)

Žinomų verslininkų Roberto Dargio ir Arvydo Avulio atžalų santuoka atsidūrė pavojuje. Domo Dargio ir Gintarės Avulytės planus sumainyti aukso žiedus šių metų vasarą stabdo Konkurencijos taryba.

Lietuvos verslininkai Arvydas Avulis ir Robertas Dargis šią vasarą greičiausiai negalės sutuokti savo atžalų.<br>Redakcijos montažas
Lietuvos verslininkai Arvydas Avulis ir Robertas Dargis šią vasarą greičiausiai negalės sutuokti savo atžalų.<br>Redakcijos montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 1, 2013, 6:13 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:21 AM

Vasario mėnesį susižadėjusių jaunuolių tėvams priklauso dvi didžiausios Lietuvoje statybų bendrovės - „Eika“ ir „Hanner“. Jose atsakingas pareigas užima ir D. Dargis bei G. Avulytė.

Draudimą jiems tuoktis Konkurencijos taryba aiškina tuo, kad po santuokos greičiausiai bus sujungtos ir abi statybų kompanijos. Jungtinė įmonė rinkoje taptų dominuojanti ir galėtų be vargo didinti butų kainas.

Garsūs verslininkai grasina teismais

Ši žinia turtingoms vilniečių šeimoms sukėlė šoką. Jie net neįsivaizdavo, kad stabdyti jau suplanuotą santuoką imsis valdininkai.

„Eikos“ savininkas Robertas Dargis, kuris yra ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, šia tema bendrauti su žurnalistais atsisako. Esą šiuo metu įmonės teisininkai aiškinasi, ar Konkurencijos tarybos darbuotojai neviršijo savo įgaliojimų. Dargiai svarsto galimybę dėl to kreiptis į teismą.

„Mes esame pasibaisėję, kad tokie dalykai dedasi Lietuvoje. Čia juk žmonių, o ne „Maximos“ ir „Norfos“ vestuvės, - pykčio neslėpė „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis. - Dukra, sužinojusi šią baisią žinią, puolė į ašaras. Jau daug kam pasiruošta, išrinkta vestuvių vieta. Negi viską reikės stabdyti?“

A. Avulis svarsto galimybę vestuvių vietą perkelti į Lenkiją.

„Kalbėjau su ten dirbančiais verslo partneriais. Lenkijoje tokių absurdiškų draudimų tikrai nėra“, - sakė A. Avulis.

Konkurencijos prievaizdai – nesukalbami

Visai kitaip planuojamas vedybas vertina Konkurencijos tarybos vadovai. Tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas sako, kad priimant tokį sprendimą buvo remtasi garsiąja Europos Komisijos direktyva, kurios numeris 478-B1. Ši direktyva reglamentuoja stambių verslo įmonių susiliejimus.

„Jaunųjų tėvams patariu neskubėti grasinti vestuves organizuoti Lenkijoje. Mūsų kaimynė taip pat yra Europos Sąjungos narė. Ten galioja tokios pačios direktyvos, kaip ir Lietuvoje“, - aiškino Š. Keserauskas.

Pasirodo, Europos Sąjungoje buvo jau ne vienas atvejis, kai konkurencijos prievaizdai uždraudė turtingų verslininkų atžalų vestuves. Pastarąjį kartą skandalas kilo, kai Austrijos Konkurencijos taryba prieš penkerius metus uždraudė dviejų šokolado magnatų atžalų vestuves. Po jų būtų susijungę „Milka“ ir „Snickers“ šokoladų gamintojai.

„Panašiomis aplinkybėmis Italijoje žlugo dviejų didelių makaronų gamintojų savininkų vaikų planai tuoktis. Jie skundėsi Žmogaus Teisių Teismui, tačiau ieškinys buvo atmestas“, - pasakojo Š. Keserauskas. Tuomet teisėjai nutarė, kad „Barilla“ makaronų kompanijai užvaldžius rinką, visuomenei būtų padaryta kur kas didesnė žala, nei nukentėtų du susituokti negalintys žmonės.

Bijo butų kainų augimo

Lietuvos konkurencijos taryba baiminasi, kad G. Avulytės ir D. Dargio santuoka gali padidinti nekilnojamojo turto kainas mūsų šalyje.

R. Dargio ir A. Avulio vaikai šiuo metu dirba jiems priklausančiose kompanijose. Domas Dargis yra bendrovės „Eika“ plėtros direktorius, o Gintarė Avulytė - „Hanner“ pardavimų vadovė. Jie turėtų paveldėti tėvų verslus.  

„Jau dabar šios kompanijos užima pakankamai didelę rinkos dalį. Mes baiminamės, kad jas sujungus jie dar sustiprės ir darys ką nori“, - sakė Š. Keserauskas.

Tiesa, jis pripažino, kad jaunuoliai gali nevaržomai susituokti kurioje nors ne Europos Sąjungos valstybėje, kuriai visai neįdomu, kuo užsiima iš užsienio atvykę sužadėtiniai. Tačiau net ir tokiu atveju jiems gali kilti problemų registruojant savo santuoką Civilinės metrikacijos biure.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.