I. Dapkūnaitė mokys aktorius save parduoti

Balandžio 15-ąją Rusijos sostinėje Maskvoje duris atvers „Cinemotion Acting School” – Ingeborgos Dapkūnaitės vadovaujama aktorinio meistriškumo mokykla, kurią remia agentūra „Cinemotion”.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka (LR korespodentas, Maskva)

Apr 3, 2013, 9:54 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:33 PM

Lietuvių kilmės 50-metė aktorė I. Dapkūnaitė, pelniusi pripažinimą ir profesionalų pagarbą Rusijoje, ketina iš pradžių surinkti 15 žmonių kursą ir dirbti su jais du mėnesius.

O jau šių metų rudenį aktoryste susidomėjusiems abiturientams bus pasiūlytos dvejų metų studijos.

Dėstys garsūs menininkai

„Cinemotion Acting School” mokymo programa parengta drauge su Britų ir Amerikos dramos akademijos ir Kalifornijos valstijos universiteto atstovais. Pastarųjų mokymo įstaigų vadovai tapo naujosios mokyklos globėjų tarybos nariais.

Dėstytojais taps pati I. Dapkūnaitė, režisieriai Valerijus Todorovskis, Sergejus Aldoninas, Olegas Asadulinas, filmų „Stiliagos”, „Kartą gyveno viena moteriškė” („Žila byla odna baba”), „Orda” aktorių atrankos tarnybos direktorė Tatjana Talkova, teatro „Praktika” projekto „Spontaninės kūrybos laboratorija” vedėja Lora Urvanceva.

„Greta aktorinio meistriškumo pratybų skaitysime paskaitas, rengsime kūrybines laboratorijas. Pavyzdžiui, Venjaminas Smechovas skaitys komedijos kursą. Kviesime įvairiausius menininkus, kurie turi kuo pasidalyti su jaunais žmonėmis.

Pas mus dirbs dėstytojai iš Rusijos ir kitų šalių. Pavyzdžiui, į mokyklos atidarymą iš Londono atvyks Britų ir Amerikos dramos akademijos vadovas Ianas Wooldridge’as, vasarą – Kalifornijos valstijos universiteto Dramos skyriaus vadovė Svetlana Jefremova”, – planais dalijosi I.Dapkūnaitė.

Už dyką nieko negausi

Kursai bus mokami, kainuos 65 tūkstančius rublių (5660 litų), bet juos galės lankyti visi pageidaujantys.

I. Dapkūnaitės teigimu, į mokyklą turėtų ateiti žmonės, kurie nieko neišmano apie profesiją, tačiau kuriems rūpi sužinoti, ar iš tiesų jie nori tapti aktoriais. Per du mėnesius studentai įgis pagrindus. Galbūt po to kas nors iš jų nutars rinktis visai kitą specialybę, pavyzdžiui, režisieriaus.

Dvejų metų studijoms I. Dapkūnaitė tikisi rasti finansavimą ir netgi mokėti studentams stipendijas.

Pati turėjo gerus pedagogus

Kaip tikina steigėjai, „Cinemotion Acting School” nebus įprasta teatrinio meistriškumo mokykla, kokių daugybė Maskvoje.

„Pati studijavau vaidybą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje ir man pasisekė – turėjome labai pažangų kurso vadovą Joną Vaitkų. Jis mums samdydavo įvairių, kartais keisčiausių dėstytojų. Pavyzdžiui, mes mokėmės karatė – tais laikais tai buvo neįsivaizduojama”, – pasakojo I. Dapkūnaitė.

Savo mokykloje aktorė irgi stengsis, kad studentai įgytų ne tik pradinių įgūdžių, įvaldytų pagrindinius scenos vaidybos ir darbo priešais kamerą principus.

Jos siekis – taip parengti studentus, kad jie vėliau galėtų pritapti prie bet kokios sistemos, turėtų daug „instrumentų” ir galėtų rinktis, kokia metodika jiems patogesnė.

Aktoriams padės nepražūti

„Cinemotion Acting School” programa sudaryta iš trijų blokų: aktorinio meistriškumo, trenažo ir profesionalų meistriškumo kursų. Viską, ką išmoko, studentai galės iš karto pritaikyti praktiškai.

Baigę kursą jie parodys geriausias scenas ir monologus per baigiamuosius egzaminus.

Įdomu tai, kad I. Dapkūnaitė aktorių mokykloje dėstys „gebėjimą save parduoti”.

„Pasistengsime, kad mūsų mokiniai susitiktų su aktorių atrankos specialistais ir kitais praktikais, dirbančiais šiame versle. Reikia, kad jauni aktoriai suvoktų ir savo galimybes, ir savo galimybių ribas.

Neseniai buvau susitikusi su mergina, kuri kuria reklamas. Jai dažnai reikia atlikėjų. Pamačiusi vieną ar kitą aktorių ji iš karto puola prie kompiuterio ir internete nori gauti apie aktorių kuo daugiau informacijos, tačiau jos ten paprastai nėra. O juk kiekvienas aktorius privalo turėti gerų nuotraukų, savo interneto svetainę.

Nenoriu teigti, kad tai padaręs iš karto gausi pusšimtį vaidmenų. Tačiau jei turi galvą, gali gerokai padidinti savo galimybes. Sėdėti ir laukti, kol tau kas nors paskambins, – nesąmonė”, – patyrimu dalijosi aktorė ir naujai iškepta vaidybos mokyklos vadovė I. Dapkūnaitė.

Žmona tapo trečią kartą

„Cinemotion Acting School” vadove tapusi aktorė I. Dapkūnaitė šiemet į žiniasklaidos akiratį buvo patekusi ir dėl asmeninio gyvenimo pokyčių – Valentino dienos išvakarėse ji Didžiojoje Britanijoje trečią kartą ištekėjo.

50-metė aktorė santuokos saitais susisaistė su 38 metų vyru – iš Baltijos šalių kilusiu, bet jau seniai užsienyje gyvenančiu advokatu Dmitrijumi Jampolskiu.

D. Jampolskis yra vienos Maskvos teisinių paslaugų kontoros bendraturtis, pagalbos slaugos namams labdaros fondo „Tikėjimas” valdybos narys.

Vyrui patinka ir restoranų verslas – jis yra kelių Maskvos restoranų steigėjas ir bendraturtis.

Iš pirmosios santuokos D. Jampolskis turi dvi dukteris.

I. Dapkūnaitė prieš tai buvo ištekėjusi du kartus – už lietuvių aktoriaus Arūno Sakalausko ir britų režisieriaus Simono Stokeso. Vaikų neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?