Lietuvoje O. Mekas vilioja ir drabužių parduotuvės

Lietuvoje viešėjusi lietuvių kilmės JAV filmų kūrėjo, menininko Jono Meko (90 m.) dukra Oona Mekas (38 m.) ne tiktai pristatė savo režisuotą kino juostą, bet ir rado laiko pasidairyti drabužių.

"Nesu apsipirkimų liūtė, tačiau jei Vilniuje būnu ilgėliau, visada išsirenku kelis drabužius", - sakė Oona Mekas.<br>V. Balkūnas
"Nesu apsipirkimų liūtė, tačiau jei Vilniuje būnu ilgėliau, visada išsirenku kelis drabužius", - sakė Oona Mekas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė ("Lietuvos rytas")

Apr 3, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:49 PM

Niujorkietė iškart atsiprašė, kad kalbės ne lietuviškai, o angliškai. „Baisu”, – tėvo gimtąja kalba apgailestavo ji.

Į Vilnių Oona atvyko vos penkioms dienoms. Čia ji pristatė savo režisuotą naują trumpametražę kino juostą „Miegantis vyras”.

„Džiaugiuosi, kad pasaulinė mano režisuoto kino filmo premjera įvyko ne kur kitur, o Vilniuje. Mano pasaulis kiekvieną dieną kitoks, bet šiandien mano pasaulis – Lietuva”, – kalbėjo Oona.

Į Lietuvą aktorė ir filmų kūrėja atvyksta bent kartą ar du per metus. Pernai tėvo šalyje ji viešėjo daugiau nei du mėnesius – filmavosi režisieriaus Igno Jonyno kino juostoje „Lošėjas”. Šio filmo premjera numatyta rudenį.

„Po devynių savaičių, praleistų Vilniuje pernai, save vadinu nebe šio miesto turiste, o sava. Man patinka apsipirkti prekybos centruose, važiuoti pas ūkininkus ekologiškų produktų, minti dviratį senamiesčio gatvėmis, eiti pasivaikščioti kaip vietinei”, – kalbėjo niujorkietė.

Būdama Vilniuje moteris niekada nepraeina ir pro drabužių parduotuves. Ji tikino, kad tokių stilingų drabužių, kokių randa čia, niekada nerastų anapus Atlanto.

„Nesu apsipirkimų liūtė, tačiau jei Vilniuje būnu ilgėliau, visada išsirenku kelis drabužius”, – sakė O.Mekas.

Filmų kūrėja Lietuvoje neskuba valgyti cepelinų ar bulvinių blynų – jų ji gali gauti ir namuose Niujorke. Patys skaniausi bulviniai blynai jai – kepti tėvo.

Per penkias dienas, skirtas festivaliui „Kino pavasaris”, Oona spėjo pabendrauti su kino kūrėjais iš Lietuvos ir kitų šalių, taip pat aplankyti draugus bei giminaičius. Keletas jų apsilankė ir Oonos filmo premjeroje.

Grįžusi namo, į Niujorką, moteris tėvui papasakos giminės naujienas ir perduos linkėjimus iš šaltokos Lietuvos.

„Gerai, kad turiu šiltą paltą. Paprastai Lietuvoje pavasarį būna kur kas šilčiau”, – šypsojosi pašnekovė.

Tarptautiniame festivalyje „Kino pavasaris” moteris tapo tarptautinės komisijos nare – ji su kitais kino industrijos atstovais sprendė, koks trumpametražis filmas vertas nugalėtojo vardo.

„Mano sukurtas „Miegantis vyras” nedalyvavo konkursinėje programoje. Tai būtų nesąžininga, nes pati esu komisijos narė. O gaila!” – šypsojosi režisierė.

Tėvas – garsus kino kūrėjas J.Mekas – jau matė dukters juostą. Jam patiko Oonos filmas, tačiau menininkas nedaugžodžiavo ir pagyromis nesišvaistė.

„Jis tik pasakė, kad filmas jam patiko. Nepamenu, kokie tiksliai buvo jo žodžiai, tačiau jų buvo vos du ar trys. Vis dėlto tą akimirką mane užplūdo jausmas, kad tėtis manimi didžiuojasi”, – tėvo vertinimą prisimena Oona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?