M. Bagdonavičius ajurvedinius cepelinus verda akmenimis „pakrautame“ vandenyje

Režisierius, aktorius, renginių organizatorius, buvęs TV projekto „Šok ir lieknėk“ dalyvis Marijus Bagdonavičius (47 m.) su didžiausiu nekantrumu laukia atšilimo. Mat pavasarį vyras tampa vegetaru ir tokios maitinimosi filosofijos laikosi iki vėlyvo rudens. Kai pradeda spausti šalčiai, Marijus savo racioną praturtina patiekalais iš vištienos bei galvijų kepenų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Apr 10, 2013, 5:31 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:42 PM

„Aš kaip gamta. Vos tik laukus, miškus ir pievas nukloja pirmoji žaluma, iškart užsimanau lengvesnio maisto. O žiemą mano organizmas reikalauja daugiau šilumos ir energijos“, - pasakojo M. Bagdonavičius.

Šis ekstravagantiškas ir linksmų plaučių vyras nebijo atrodyti kaip balta varna. Kai prieš metus bičiuliai stebėjosi, kodėl apvalių formų vyras taip įnirtingai veržiasi ant parketo, šis jiems atkirto: „Jei manysi, kad esi meška, tai ir būsi meška. O man patinka laužyti stereotipus.“

Prieš kelerius M. Bagdonavičius pakeitė gyvenimo būdą, atsisakė alkoholio bei tabako, susidomėjo Rytų filosofija bei ajurvedine mityba.

Vegetaru vyras tapo ne iš lengvo gyvenimo. Jis pasiryžo didžiajam gyvenimo įvykiui - svorio metimui. Ryžtas davė vaisių - Marijus atsikratė 25 kilogramų. Po to kūno svoris nustojo kristi. Dabar M. Bagdonavičius sveria 115 kilogramų.

Gal, jei labiau pasistengtų, meno srities atstovas dar labiau suplonėtų, tačiau šiuo metu jam svarbiausia turėti ne gracingą figūrą, o neapleisti sveikos mitybos įpročių. Taip pat vyras rengia energetinės programos „Saulutė“ treniruotes, kuriose kalba apie sveiką mitybą bei gydymą akmenimis.

Maisto gamybai M. Bagdonavičius naudoja ne bet kokį vandenį, o akmenimis „pakrautą“.

Pašnekovas įsitikinęs, kad tokiu būdu pagamintas maistas yra skanesnis. Marijus šventai tiki pusbrangių akmenų bei titnago galia. Namuose šių stebuklingų atributų jis turi galybę, tad „pakrauti“ vandenį galėtų ne tik sau, bet ir gausiam būriui kaimynų. Žinoma, jei šie norėtų.

M. Bagdonavičius vasaras leidžia ajurvedinėse stovyklose, ten mokosi jogos paslapčių, gamina įvairius patiekalus. Marijui patinka dideliam būriui žmonių gaminti eksperimentinius patiekalus.

Vienoje tokioje stovykloje M. Bagdonavičių vaikai praminė dėde Grizliu. Pravardė prilipo ilgam.

Tad kokius patiekalus šis sveiko gyvenimo būdo propaguotojas gamina sau, namiškiams bei svečiams?

„Kartais leidžiu sau atsipalaiduoti, bet riebiais patiekalais dažnai nepiktnaudžiauju. Labai mėgstu morkas, kopūstus, svogūnus, burokus, cukinijas. Taip pat didelį palankumą jaučiu raugintoms daržovėms, ypač kopūstams. Duonos gaminių vengiu. Bet aš suprantu, kad lietuviams sunku atsispirti bulvėms ir duonai. Tai - įaugę tautiečių kraujyje“, - kalbėjo M. Bagdonavičius.

Ir jis kartais „nusikalsta“. Išsiverda cepelinų su daržovėmis, suvalgo riekę juodos duonos ar itališko sūrio.

 M. Bagdonavičius sakė, kad jo organizmas reikalauja sunkesnio maisto, nes pagal ajurvedą jis yra Kapa doša prigimties žmogus.

„Pagal ajurvedą kiekviename žmoguje yra trys došos, kurios valdo organizmo psichologinį bei fiziologinį aktyvumą, tačiau viena jų yra dominuojanti.

Vata došą galima priskirti oro stichijai, Pita doša asocijuojasi su ugnimi, o Kapa došos elementai yra vanduo ir žemė.

Lietuvoje vyrauja Kapa doša žmonių tipas. Kapa doša prigimties žmonės yra stambesnio sudėjimo bei apvalesnių kūno formų. Jų stambūs kaulai, didelės galūnės, masyvūs dantys. Žmonės aukštaūgiai, kiek drambloti.

Nemažai keliavau po pasaulį ir drąsiai galiu pasakyti, kad stipresnių už lietuvius nemačiau. Tai susiję su Kapa doša prigimtimi. Dėl to mūsų organizmai pripratę prie sunkaus ir riebaus maisto.

Ir aš šaltu sezonu savo racioną praturtinu vištiena bei galvijų kepenimis. Arba valgau savo firminius cepelinus“, - ajurvedinę pamoką pravedė režisierius ir renginių vedėjas.

M. Bagdonavičius mano, kad cepelinai su mėsa ir spirgų padažu prilygsta atominei bombai. Todėl jis pataria gaminti „liesesnius“ cepelinus.

Marijus į sutarkuotą bulvių masę įvynioja varškės arba daržovių: stambiai sutarkuotų morkų, kubeliais supjaustyto moliūgo, špinatų, būtinai česnako, krapų, svogūnų, aštrių prieskonių.

„Nereikia toli bėgti nuo savo prigimties. Reikia valgyti tai, ką valgei. Jei nuo jaunystės esi įpratęs valgyti bulvinius blynus, tai ir valgyk. Svarbu kiekvieną blyną kepti ant šviežio aliejaus. Aš į bulvinių blynų tešlą įtarkuoju morkų. Būna ne taip riebu“, - kalbėjo M. Bagdonavičius.

Ajurvedinių paslapčių žinovas tikino, kad mėgsta ne tik pavalgyti, bet ir sunkumus sporto salėje pakilnoti. Marijus kelis kartus per savaitę praleidžia sporto salėje prie treniruoklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.