Fizikų ir filologių meilė įsižiebė berenkant FiDi šiukšles

Balandžio pradžioje per Vilnių prašliaužė didžiulis dinozauras. Žalias milžinas iš Saulėtekio traukė į miesto centrą – iš Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto pas filologes. Legenda byloja, kad atvykę fizikai atsiprašo filologių už praeityje padarytas skriaudas.

A. ir J. Dapkai susipažino per fiziko dienas. Už jų nugarų - legendinis Dinas Zauras.<br>Asmeninis archyvas
A. ir J. Dapkai susipažino per fiziko dienas. Už jų nugarų - legendinis Dinas Zauras.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 14, 2013, 5:28 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:41 AM

Tačiau atsiprašymas, ko gero, - tik priedanga. Tikroji priežastis – troškimas rasti antrą pusę. Ne vienas tiksliukas per fiziko dienas (FiDi) susiburkuoja su humanitare. Tokios fidiškos draugystės galiausiai baigiasi santuoka, už kurią galima dėkoti ne tik Dinui Zaurui, bet ir šiukšlėms, liekančioms po fiziko dienų.

Pėsčiomis iš Lazdynų į Antakalnį

Vienas pavyzdys – Justas Bukys (26) ir Eglė Bukienė (27). Jie susituokė prieš pusantrų metų. Kai jiedu susitiko Justas buvo fizikos trečiakursis. Eglė darbavosi filologijos fakulteto studentų atstovybėje. Abu šiek tiek prisidėjo prie FiDi organizavimo.

„Susipažinome po FiDi, antrą dieną, kai vyko tvarkymas. Aplink fakultetą rinkome šiukšles – butelius, plėveles. Ten atėjo ir Eglė – mano būsima žmona“, - pasakojo Justas.

Vakare paskutiniu troleibusu Justas palydėjo Eglę namo – abu važiavo iš Saulėtekio į Lazdynus. Grįžti namo vaikinui teko savomis kojomis. „Jokie autobusai nebevažiavo. Taksi pinigų tais laikais neturėjau. Pėsčias parėjau iš Lazdynų į Antakalnį“, - juokėsi fizikas.

Eglė iškart patiko Justui. Jis laboratorijoje ją pavaišino arbata. Jiedu pasikalbėjo, rado bendrų temų.

Dabar sutuoktiniai gyvena Vilniuje. Stengiasi kasmet dalyvauti FiDi.

„Mano mama apie FiDi yra sakiusi, kad tai – tarsi religiniai atlaidai. Tai vienas gražiausių ir geriausių partizaninių renginių, kai žmonės patys sau padaro šventę. Vienintelis kartas, kai nedalyvavau, kai vienas giminaitis sirgo. Šiemet susitikimą su giminėmis iškeičiau į FiDi“, - pasakojo šventės patriotas.

Jo įsitikinimu, jei kas sudarytų fizikų draugysčių su merginomis statistiką, pirmą vietą užimtų filologės. Fizikės liktų antroje vietoje, chemikėmis – trečioje.

Neišvengiama fizikų lemtis?

Arūnas (27) ir Jurga (27) Dapkai taip pat susipažino per FiDi. „Nuvažiavau į filologijos fakultetą paklausti, ar joms nereikia pagalbos, kokių nors medžiagų pasirodymui. Būsima žmona mane pastebėjo“, - pasakojo A. Dapkus.

Per vakarinę dalį Arūnas netyčia užėmė jos vietą prie staliuko. „Susipažinom, pabendravom, atsigėrėm alaus. Daugiau laiko kartu praleidome kitą dieną, kai tvarkėmės po renginio. Geras oras, saulutė švietė“, - prisiminė fizikas.

Arūnas studijavo moderniųjų technologijų fiziką ir vadybą. Būsima jo žmona – prancūzų filologė. Abu – antrakursiai.

Tvarkymosi diena prasitęsė iki vėlyvo vakaro. Nuo tada nauji draugai pradėjo susitikinėti dažniau. Nors iš pradžių nebuvo panelė ir vaikinas.

Po 4 metų draugystės Arūnas ir Jurga susituokė. Draugai iki šiol pašiepia, esą fizikui ir filologei kitaip ir negalėjo nutikti.

„Gal mūsų kursas koks apsėstas? Ne vienas fizikas vedė arba draugauja su filologe“, - pasakojo inžinierius lazerių įmonėje.

Jam lemtingoji FiDi buvo antroji. Pirmais metais jis buvo alaus fuksas. Šis vardas įpareigoja visada suorganizuoti alaus. Net posėdžiams!

Antrais metais A. Dapkus organizavo eiseną, kai Dinas Zauras vyksta iš Saulėtekio iki filologijos fakultetą. „Fizikai važiuoja atsiprašyti filologių, nes dinozauras suėdė vieną iš jų, dėl to kasmet reikia atsiprašinėti“, - legendą pasakojo fizikas.

Švenčia nuo 1969-ųjų

Pirmoji FiDi surengta 1969 netų kovo 29 dieną. FiDi trumpinys atsirado 1972-aisiais.

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje atsirado Dinas Zauras, žalias ir didelis, riaumojantis, galvą sukiojantis FiDi simbolis. Jį sutvėrė Vilius Armonas, kuris vadinamas Dino Zauro tėvu ir motinu.

Per 37-ąją FiDi buvo paminėtas Alberto Einsteino reliatyvumo šimtasis gimtadienis – sulipdyta gyva formulė E=mc2. 15 metrų formulė buvo sudaryta iš 560 studentų.

Per 40-ąją FiDi buvo pastatyta didžiulė šachmatų lenta. Karaliaus figūra svėrė 250 kilogramų, buvo 5 metrų aukščio.

42-ojoje FiDi išdygo trijų matavimų raidės, kurių aukštis siekė 4 metrus. Raidėse studentai buvo įrengę dvi kino sales, džiakuzi ir boulingą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.