Papūga Albiniukas išgarsėjo labiau už savo šeimininką S. Tamulį

Šiauliečio tautodailininko Sauliaus Tamulio (48 m.) žako veislės papūga Albiniukas išgarsėjo labiau už savo šeimininką. Prie daugiabučio, kuriame gyvena Užgavėnių kaukių drožėjas S.Tamulis, balkono būriuojasi papūgos dainų ir kalbų pasiklausyti mėgstantys šiauliečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Lietuvos rytas")

May 5, 2013, 1:06 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:19 AM

Esant šiltiems orams balkone kaukes drožinėjantis šiaulietis S.Tamulis mėgsta dainuoti. Jis turi keletą mėgstamiausių dainų, todėl ir papūga išmoko kai kurių žodžių. Šeimininkas pastebėjo, kad Albiniukui labiausiai patinka frazės, kuriose skamba Lietuvos vardas.

Tad papūgos repertuare ir atsirado po kelias eilutes iš Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės”, lietuvių liaudies dainos „Žemėj Lietuvos”.

Laisvalaikiu folkloro ansamblyje „Auda” dainuojantis S.Tamulis namuose turi puikų repeticijų partnerį.

„Žemėj Lietuvos ą-ą-ąžuolai žaliuos...” arba „Lietuva, Tėvyne mūsų...” – kartu su šeimininku traukia ir ketverių metų Albiniukas.

Tačiau papūga ne visada linkusi mokytis naujų dainų ir pritarti tautodailininkui.

S.Tamulis dažnai dainuoja liaudies dainą, kurioje skamba žodžiai: „Pavasarį žolė sužaliuos, trūks man tavo juoko./Be tavęs gyventi nemoku./Laukiu, laukiu;/sapnuose per naktį šaukiu, šaukiu, šaukiu./

Tačiau paukštis jam menkai pritaria. Iš tos dainos Albiniukas išsirinko tik „šaukiu, šaukiu, šaukiu”.

„Jis atsirenka žodžius, kokius nori. Netgi kai skaičiuoju iki trijų, Albiniukas kartoja: „viens, du”, o „trys” niekaip neišpeši”, – tikino S.Tamulis.

Keturių mėnesių papūgą iš Klaipėdos rajone gyvenančio paukščių veisėjo įsigijęs šiaulietis pirmuosius savo augintinės žodžius išgirdo praėjus trims mėnesiams.

„Mokslininkai tvirtina, kad šios rūšies papūgos gali išmokti apie tūkstantį žodžių ir apie tris šimtus frazių. Maniškė papūga moka apie tris šimtus žodžių ir taria keliolika frazių”, – aiškino šeimininkas.

Nors S.Tamulis augina ir Džeko Raselo terjerų veislės šunį Miksą, geriausiu savo draugu vis vien vadina papūgą, nes Albiniukas ir tėtuku pašaukia, ir ant peties pritūpęs sparnais galvą apgobia – taip jis išreiškia meilę.

Kai S.Tamulis žmonai Daivai pajuokauja, kad praturtėtų pardavęs Albiniuką, sulaukia jos vienareikšmiško atsakymo: „Tik tylėk, vaikų niekas nepardavinėja.”

Šeima neturi vaikų, todėl visą meilę atiduoda augintiniams. S.Tamulis įsitikinęs, kad jeigu gyventų nuosavame name ir turėtų erdvų kiemą, būtinai įsirengtų mažą zoologijos sodą.

Meniškos sielos šiaulietis pastebėjo, kad gyvūnai, kaip vaikai, už gerą atsilygina geru.

Laikydami papūgą šeimininkai jaučiasi lyg bendrautų su šeimos nariu. Menininkas dažnai girdi Albiniuką tariant: „Tėtukai, ateik.” O vos pabudęs paukštis sveikinasi: „Labas rytas.”

Apie 7 tūkst. litų kainuojančios žako veislės papūgos gyvena maždaug 75 metus. S.Tamulį net šiurpas nukrečia pagalvojus, kad Albiniukas gali pergyventi šeimininkus: „Kam galėtų atitekti Albiniukas, ir kas jį taip mylės, kaip mes?”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu