Sodindamos svogūnus žvaigždės bandė pasididinti krūtis

Gegužės 8-oji – šv. Stanislovas arba Cibulinė. Cibulinė šiandien gyva kai kuriuose Lietuvos kaimuose, tačiau Rimantė Kulvinskytė nusprendė, kad jau pats laikas ją atvežti ir į didmiesčius. Vilnietės šią liaudišką šventę paminėjo ant Barbakano kalno sodindamos svogūnus.

Ieva Ambrazaitė.<br>J. Stacevičius
Ieva Ambrazaitė.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

May 8, 2013, 11:50 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:16 AM

Nors liaudies išmintis sako, kad per Cibulinę svogūnus reikia sodinti, kai danguje kartu nebūna saulės ir mėnulio – t. y., arba anksti ryte, kai dar saulė nepatekėjusi arba vėlai vakare, kai dar nespėja pasirodyti mėnulis, šventė Vilniuje prasidėjo 19 valandą. O ir svogūnai buvo sodinami ne dėl derliaus. Na, bent jau ne dėl svogūnų derliaus.

Šventės organizatorė R. Kulvinskytė vadovavosi Žemaitijoje gyvavusiu prietaru: tos, kurios per Cibulinę pasodins svogūną, džiaugsis putlesne krūtine. Ši smagi ir itin moteriška tradicija buvo atgaivinta Vilniuje, su lozungu: „Švęsk džiaugsmingai Cibulinę, pasididinki krūtinę“.

Cibulinės renginio idėja R. Kulvinskytei gimė jau prieš porą metų, kai ji lankėsi Akmenės miesto gegužinėje. Tuomet mergina iš vietinės raganos sužinojo apie Cibulinę.

„Ji man sakė, kad magija gali viską. Aš ir paklausiau, ar ji gali padidinti krūtinę. Ši man atsakė, kad laisvai, tik reikia tuo tikėti. Ji manęs paklausė: „O tu ką, cibulių niekada nesodinai?“ Pažiūrėjo į mano mamą pasipiktinusi ir papasakojo apie šį svogūnų sodinimo prietarą“, – tikino Rimantė.

Grįžusi namo ji nusprendė surengti tradicinę Cibulinių šventę. Tačiau tam reikėjo surasti rėmėjų ir gauti leidimą iš Vilniaus miesto savivaldybės. Miesto meras Artūras Zuokas su džiaugsmu priėmė šią idėją ir net pasiūlė sklypelį svogūnų daržui. Ant Barbakano įsikūrė pirmasis Cibulinės daržas.

„Tuomet jau nebebuvo kur trauktis“, – juokėsi R. Kulvinskytė.

Kiek sunkiau sekėsi su rėmėjų paieškomis, mat nežinota, kaip sureaguos visuomenė. Pati Rimantė tikino, kad Cibulinė turi būti moteriška, linksma, tačiau nė kiek nevulgari šventė – lyg linksmas mergvakaris.

Į šventę susirinkusios dailiosios lyties atstovės svogūnų sodinimo ceremoniją priėmė su šypsena. Jos noriai movėsi baltas gumines pirštines ir rinkosi svogūnėlius. Pažymėtina, kad, vardan simetrijos, reikia pasodinti porinį svogūnų skaičių.

„Būtinai sodinsiu svogūnus už visas gražias moteris. Sodinsiu tam, kad jos neleistų pinigų daug kainuojančioms plastinėms operacijoms. Nusiperki kilogramą svogūnų – vis tiek pigiau kainuoja. Anksčiau niekada nebuvau girdėjusi apie Cibulinę. Kai man papasakojo, kad yra toks būdas pasididinti krūtinę, labai juokiausi“, – pasakojo grupės „4 Roses“ narė Dileta Meškaitė.

Netikinčios prietarais turėjo progą sužinoti, kaip natūraliai padailinti krūtinę. Asmeninis treneris pademonstravo, kokie pratimai stangrina krūtinę.   Renginio metu svečiams nuobodžiauti neteko. Nenorintieji užsiimti sodininkystės darbais galėjo klausytis „M.A.M.A“ apdovanojimuose sužibėjusio Marko Palubenkos, „Elle G“ ir Urtės Šilagalytės dainų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.