„Žvaigždžių dieta“: L. Adomaitis visada galvoja, ką valgo, geria ir kuo kvėpuoja

Dainininkas, kompozitorius, muzikos prodiuseris Linas Adomaitis šlovės pradžią gali drąsiai sieti su savo suburto kolektyvo „L+“ debiutu. Hitas „Ar tu ją matei?“ 1997 m. iškart šoko į visų Lietuvos radijo stočių topų viršūnes. O grupei iširus Linas nesustojo – ėmė vesti radijo laidą tuomet vienoje populiariausių radijo stočių „Laba’s FM“, sukūrė naują kolektyvą „UAB Music“, to paties vardo įrašų studiją, dainavo ir solo, galų gale 2004 m. kartu su Simona Jakubėnaite atstovavo Lietuvai „Eurovision“ dainų konkurse.

„Norint gardžiai pagaminti žuvį reikia išimti jos vidurius, gerai išvalyti ir prikimšti česnako, imbiero bei citrinžolės. Cintrinžolė - nepaprasto skonio prieskonis,“ - sakė Linas.<br>P. Mantautas
„Norint gardžiai pagaminti žuvį reikia išimti jos vidurius, gerai išvalyti ir prikimšti česnako, imbiero bei citrinžolės. Cintrinžolė - nepaprasto skonio prieskonis,“ - sakė Linas.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Tumosa

May 15, 2013, 9:50 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:17 PM

Nuo pat mokyklos laikų atlikėjas mėgo keliauti po margą pasaulį, pažinti kitų šalių kultūrą, muziką, virtuvę, papročius. Vaikystėje Linas Adomaitis labai mėgo eksperimentuoti virtuvėje. Būdamas šešerių jis iškepė pirmąjį savo patiekalą – tai buvo kiaušinienė.

Linas, regis, niekada nesiskundė antsvoriu. Tačiau paauglystėje jis net ketverius metus laikėsi dietos, visai nevartojo cukraus, daug sportavo. Be to, atlikėjas, priešingai nei daugelis paauglių, tuo metu visai nevartojo alkoholio ir nerūkė. Vėliau gyvenimo tempas ir aplinka suformavo kitokius vaikino įpročius. Tačiau, kaip jis pats tvirtina, visada galvoja, ką valgo, geria ir kuo kvėpuoja.

Linas atskleidė, kad dabar jis neturi itin daug laiko sukiotis virtuvėje. Daugiausia laiko atima muzikinė kūryba bei laikas su šeima. Tačiau paprašytas jis mielai paruošia pagrindinį vakarienės patiekalą. Visgi pripažįsta, kad mylimos moters paruoštas maistas jam mieliausias – tai tiesiausias kelias į vyro skrandį.

Prodiuseris per dieną stengiasi rinktis kuo įvairesnį maistą. Tiesa, kažkada jis buvo vegetaras: „Tai truko apie dvejus metus, tačiau vėliau vėl nusprendžiau valgyti mėsos produktus – esu įsitikinęs, kad man nepakako baltymų iš to vegetariško maisto kurį tada valgiau.

Maistui skiriu didelį dėmesį. Man svarbiausia, kad jis būtų šviežias. Už gerą, kokybišką maistą negaila išleisti daugiau pinigų. Ir pagrindinis dalykas, ko gero, yra nepersivalgyti. Reikia pavalgyti tiek, kiek prašo organizmas. Stengiuosi išmokti įsiklausyti į jo balsą“.

Linas Adomaitis turi tvirtą nuomonę apie nesveiką mitybą ir stengiasi tokio maisto vengti. Jis tvirtina: „Visi žino, kad nesveika yra pusfabrikačiai, riebalai, ypač seni, ir greitas maistas. Taip pat nevalia maišyti maisto su alkoholiu. Bet kokiu atveju esu tvirtai įsitikinęs, kad viskam reikia saiko. Ir nesveikiausia yra netgi ne tai ką, bet - kiek valgai. Suvalgęs per daug maisto, apsunkini organizmą ir eikvoji energiją virškinimo procesui. Per mažai pavalgyti taip pat yra negerai, nes su alkio jausmu taip pat nereikia žaisti“.

Atlikėjas labai mėgsta jūrų gėrybes. Jo mėgstamiausias sriuba – pomidorinė su jūros gėrybėmis. „Be galo mėgstu žuvies produktus, – priduria vyras. - Viešėdamas Azijoje tikrai daug ko paragavau. Kai kada net nežinojau pavadinimo tai, ką valgiau. O štai pas indėnus valgiau nepakartojamą plačiakaktį omarą bei milžiniškų jūros sraigių“, – įspūdžiais apie svečių šalių virtuvę dalijasi Linas.

Kai atlikėjas viešėjo Tailande, jį sužavėjo tenykštis būdas gaminti žuvį. Jis atskleidė: „Norint gardžiai pagaminti žuvį, reikia išimti jos vidurius, gerai išvalyti ir prikimšti česnako, imbiero bei citrinžolės. Cintrinžolė - tai nepaprasto skonio prieskonis, kuriuo tailandiečiai net gėrimus gardina“.

„Man patinka ir tradiciniai lietuvių patiekalai. Senelis daug pasakojo, kad yra begalės receptų, kuriuos lietuviai jau baigia pamiršti. Tiesa, anot jo, cepelinai – nėra lietuviškas patiekalas. Kalbant apie tradicinę virtuvę maloniau pristatyti patiekalą vadinamą šiupiniu“, – apie lietuvišką virtuvę kalba Linas Adomaitis. Beje, jo šaldytuve visada galima rasti paprastų kaimiškų lašinių. „Lašiniai gelbsti ekstremaliomis situacijomis. Spirgučiai puikiai tinka košei ar prie bulvių“, – pridūrė jis.

Garsenybė mano, kad geriausia ir sveikiausia žmogui - japonų virtuvė. Anot Lino, nuo Europos virtuvės greit tunkama. To priežastis – per daug apdorotas ir per daug kaloringas maistas. Japonų virtuvė sveikiausia dėl to, kad japonų maistas mažiausiai apdorojamas karštyje. Tai neapsunkina organizmo.

Linas Adomaitis savo dieną pradeda su puodeliu arbatos. Be jos jis nepradeda nė vieno ryto. Pietums prodiuseris mėgsta užkąsti rimčiau. Taip pat Linas mėgsta kavą, o šviežiai išspaustos apelsinų sultys – jo pats mėgstamiausias gėrimas.

Pats Linas Adomaitis nėra išrankus maistui. Jis mėgsta daug ką, tačiau maistas, kurį jis valgo, turi būti ką tik pagamintas, šviežias ir, pageidautina, ekologiškas. Todėl jis retai kada vyksta papietauti į kavinę. „Dažniausiai valgau savo pagamintą maistą, o ir savo šeimyną, draugus pavaišinu. Visi lieka sotūs ir dėkingi“, – šypsosi dainininkas.

Pomidorinė Lino sriuba:

Mums reikės 6 pomidorų, supjaustytų į keturias dalis, pusės stiklinės ryžių, sviesto, 500 gramų karališkų krevečių, 3 supjaustytų morkų, 1 supjaustyto ir truputį pakepinto svogūno, pipirų, druskos, įvairių prieskonių. 2 litruose vandens virti ryžius ir daržoves, krevetes sudėti prieš pat baigiant virti.

 - Su kokia pasaulio įžymybe labiausiai norėtumėte papietauti?

 -  Norėčiau papietauti su Chucku Norrisu. Pasikalbėčiau apie tai, kaip jis pasiekė ilgaamžiškumo ir nenugalimo kovotojo statusą, sindromą.

Mitybos ekspertės Vaidos Samsonaitės komentaras:

Keliaujant po Europos šalis, Ameriką tenka susidurti su padidintų porcijų fenomenu. Kai daugiau gauni, daugiau ir suvalgai. Būkime pastabesni. Nusipirkę įprastą ar didesnio dydžio šokoladuką - jį visą suvalgome, nepriklausomai nuo dydžio. Tai kam tie papildomi kąsniai, jeigu pasisotinti galima ir nuo mažesnių porcijų. Japonijoje dar yra išlaikyti mažų porcijų standartai. Nėra didelių, super didelių, karališko dydžio porcijų. Galiausiai, skrandį ištampyti labai lengva, o sutraukti sunku. Laikui bėganti pasisotinti gali tapti vis sunkiau ir reikės daugiau maisto. L. Adomaičio sprendimas nevalgyti kavinėse yra pagirtinas. Daug naudingiau namuose pagamintas maistas. Naudojami kokybiški, švieži produktai, gaminama su meile. Retas restoranas gali tuo pasigirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.