Kančios dėl svorio nesvetimos ir įžymybėms

Dainininkams tobulos kūno linijos dažnai beveik taip pat svarbios, kaip ir puikus balsas. LNK laida „Nuo... iki...“ aiškinosi, kokių dietų atlikėjai laikosi, kad taptų geidžiami prodiuserių ir papirktų žiūrovus, rašo „Lietuvos rytas“.

Tik atsikračiusi antsvorio V.Genytė sulaukė pasiūlymų dainuoti. Neseniai “Chorų karuose” (TV3) ji vadovavo policijos chorui.<br>R. Danisevičius
Tik atsikračiusi antsvorio V.Genytė sulaukė pasiūlymų dainuoti. Neseniai “Chorų karuose” (TV3) ji vadovavo policijos chorui.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

2013-06-15 08:36, atnaujinta 2018-03-05 12:25

Dainininkė Vaida Genytė (38 m.) prisipažįsta, kad tuo metu, kai svėrė 68 kilogramus, scenai buvo per stambi. Tik svoriui nukritus iki 47 kilogramų 159 cm ūgio moteris sulaukė pasiūlymų dainuoti. Šiuo metu Vaida sveria 52 kilogramus.

Atlikėjo Merūno Vitulskio (30 m.) koncertų grafikas dabar suplanuotas šešeriems metams į priekį. Ir tik todėl, kad anksčiau 100 kilogramų svėręs 183 cm ūgio dainininkas per tris mėnesius atsikratė 20 kilogramų.

Ką deda į burną, nuolat kontroliuoja ir dainininko žmona Erika (24 m.), dar neseniai teigusi, kad yra patenkinta kiekvienu savo kūno riebalu.

Teko gyventi pusbadžiu

400 kalorijų per dieną. Kitaip tariant, beveik badas. Tokia buvo V. Genytės susigalvota dieta, prieš kelerius metus padėjusi per tris mėnesius ištirpdyti per 20 kg.

„Scenai buvau per stora, — sako Vaida. — Galėjau įrodinėti, kad esu viena geriausių dainininkių, bet vis tiek niekam nebuvau įdomi.

Tik tuomet, kai laikydamasi drastiškos dietos atsikračiau svorio, sulaukiau daugybės pasiūlymų dainuoti.“

V. Genytė retai sukiojasi virtuvėje, bet laidos „Nuo... iki...“ kūrybinės grupės prašymu vienoje kulinarijos studijoje paruošė lengvas ir nekaloringas salotas. Jas sudarė rūkyta lašiša, žali salotų lapai, truputis alyvuogių aliejaus, keli džiūvėsiai ir žiupsnelis prieskonių.

Daugeliui tai būtų tik lengvas užkandis, tačiau ši porcija — Vaidos pietūs. O prieš grįžtant į didžiąją sceną tokia lėkštė salotų buvo jos visos dienos norma.

Besilaikydama ypač griežtos dietos Vaida atsikratė daugiau kaip 20 kg ir stipriai pasikeitė.

„Kai laikaisi tokios dietos, pradedi vertinti kiekvieną ryžio grūdelį. Kopūsto lapas tada tampa toks skanus. Ne su majonezu, o vienas“, — pasakojo V. Genytė.

Per filmavimą Vaida vis dirsčiojo į veidrodį ir net nebandė slėpti, kad išvaizda jai labai svarbi. Dainininkė sakė, kad scenos moterys įpranta gyventi jausdamos įtampą dėl savo svorio, nes žino: vienas kitas nejučia atsiradęs papildomas kilogramas — ir jų karjera gali baigtis.

Puikaus balso nepakanka

Teatre, kur šiuo metu Vaida praleidžia nemažai laiko, paplitęs posakis, kad iš dailios aktorės, esant reikalui, pasitelkus grimą ir kostiumus, negražią galima padaryti akimirksniu. Tačiau tos, kurioms gamta grožio pagailėjo, retai gaus pagrindinius vaidmenis.

„Užsienyje geidžiamo aktoriaus prašoma priaugti ar numesti svorio, o pas mus taip nėra — iš karto ieškoma tinkamo žmogaus. Esu girdėjusi, kad moterys negavo darbo, nes kūno linijos buvo netinkamos“, — neslepia V. Genytė.

Vaida — viena iš nedaugelio operos solisčių, sveriančių vos 52 kg. Yra tikinančių, esą operos solistė turi būti stambi — kad balsas būtų stiprus. V. Genytės manymu, tai mitas. Net ir operoje vis didėja reikalavimai atlikėjo išvaizdai, o stipraus balso jau nepakanka.

Norėjo lengviau kvėpuoti

Būdama vos penkerių „Dainų dainelės“ konkurse atlikusi dainas „Sparnuotosios sūpynės“ ir „Čiunga Čanga“ V. Genytė tapo visos Lietuvos numylėtine.

Tačiau gražiausiais jaunystės metais ji neturėjo pasiūlymų pasirodyti scenoje. Nors ir dailių bruožų, apvalutė mergina nepatraukdavo televizijos prodiuserių ir renginių organizatorių dėmesio.

Tik sulaukusi 30-ies, kai viltys tapti garsia dainininke buvo beveik žlugusios, Vaida nusprendė susiimti ir pradėjo laikytis itin griežtos dietos.

Tapusi ypač dailių kūno formų atlikėja sulaukė pasiūlymo dalyvauti muzikiniame projekte „Žvaigždžių duetai“ (LNK).

„Neturėjau tikslo grįžti į sceną. Mano tikslas buvo numesti svorio, kad pačiai būtų maloniau žiūrėti į save, lengviau gyventi, kvėpuoti, judėti“, — prisipažino V. Genytė.

Neatsisako pasmaližiauti

Dietos V. Genytę lydi visą gyvenimą, bet laikytis monotoniško valgiaraščio, kai leidžiama valgyti tik tam tikrus produktus, jai atrodo per sunku. Moteris rado kitą būdą, padedantį lieknėti, — ji valgo viską, tačiau itin kruopščiai skaičiuoja kalorijas ir riboja maisto kiekį.

„Labai saikingai vartoju riebius ir kaloringus produktus — pyragaičius, šokoladą, saldainius.

Bet visiškai jų neatsisakau. Man tai būtų per sunku“, — „Nuo... iki...“ žurnalistams pasakojo V. Genytė.

Nors vienu metu kone badavo, Vaida jautėsi be galo laiminga dėl tirpstančių kilogramų.

„Mesdama svorį vartojau daug daržovių, vaisių ir mėsos — man nesvaigo galva, nesujaučiau blogai. Valgiau viską, tik mažesniais kiekiais“, — prisipažino V. Genytė.

Dainininkė save vadina mėsėde ir be šio produkto negalėtų išgyventi. Jei pietums renkasi kepsnį, Vaida nevalgo jokio garnyro.

„Man patinka, kad dabar populiarėja paprastas, mažai priedų turintis maistas“, — sakė atlikėja ir stebėjosi, kodėl žmonės žuvį kepa apvolioję tešloje, jei ji ir taip skani.

Kiekvieną rytą V. Genytė pradeda kava ir sausainiu arba nedideliu sumuštiniu. Pietums beveik kasdien valgo sriubos.

Laikosi griežtų taisyklių

Dainininkas M. Vitulskis žiemą gavo patrauklų pasiūlymą viename Ispanijos operos teatre sukurti bohemiško studento vaidmenį. Prieš pasirašant sutartį buvo iškelta svarbi sąlyga — lietuvis turi atsikratyti 30 kg. Per tris mėnesius Merūnas sugebėjo suliesėti 20 kg, o artimiausiu metu ketina įveikti ir likusius 10 kg.

„Pažadėjau, kad padarysiu viską, kas mano jėgoms, nors dėl dietų nėjau iš proto. Tai ne milijardinis kontraktas, kad imčiausi ko nors drastiška“, — pasakojo M. Vitulskis.

Numetęs svorio, jis gavo vaidmenį. Dabar Merūno koncertų grafikas suplanuotas šešeriems metams į priekį. Jis trauks arijas garsiausiose pasaulio operose tūkstančiams žiūrovų.

Merūnas nemėgsta nei dietų, nei treniruočių. Vietoj jų vyras mieliau renkasi kasdienius pasivaikščiojimus gryname ore ir nevalgo po šeštos valandos vakaro.

Per pietus ir vakarienę Vitulskių šeimoje galioja griežta taisyklė — nežiūrėti televizoriaus ir neskaityti. Būtina kramtyti kuo smulkiau, lėčiau ir valgyti kuo ilgiau — taip suvartojama kur kas mažiau maisto ir greičiau pasisotinama.

Valgo 5 kartus per dieną

Įkvėpta Merūno, sulieknėti nutarė ir jo žmona Erika. Ji ne tik nori atsikratyti nereikalingų kilogramų, bet ir ugdo ištvermę. Kiekvieną ankstų rytą Vilniaus Vingio parke moteris nubėga ne vieną kilometrą.

Su laidos kūrybine grupe užsukusi į vieną sostinės kavinių E. Vitulskienė atidžiai rinkosi maistą.

Jos lėkštėje — jokių kepinių, bulvių ar miltinių patiekalų. Tik salotos ir mėsos gabalėlis.

M. Vitulskio žmona ne kartą viešai yra sakiusi, kad nepritaria liekno kūno kultui, dievina kiekvieną savo kūno riebalą ir nekreipia dėmesio į kritiką dėl svorio, tačiau dabar pripažįsta, kad daugelio jaunų merginų bei moterų noras sulieknėti paveikė ir ją.

Erikos dienotvarkė griežtai sustyguota. Ji valgo penkis kartus per dieną po nedidelę porciją sveiko maisto. Taip maitintis daug darbų turinčiam žmogui nelengva, reikia gerai suplanuoti savo laiką.

Jei pavalgyti nespėja ir praleidžia vieną valgymą, moteris jokiu būdu nebando atsigriebti vėliau. Ši taisyklė metant svorį labai svarbi.

„Visiškai atsisakiau bulvių. Tik dar niekaip nesugebu atsisakyti saldumynų. Anksčiau juos valgydavau ir per pietus, ir per vakarienę. Dabar — mažiau. Neslėpsiu — būna sunku, bet laikausi“, — tvirtino moteris.

Spjauna į apkalbas

E. Vitulskienė teigia, kad ir kokių kūno linijų būtų, jaučiasi mylima ir vertinama savo vyro.

Tačiau kai ji ir Merūnas dar tik planavo vestuves, buvo nemažai svarstančių, ar žinomas dainininkas negalėjo susirasti patrauklesnės ir išvaizdesnės merginos.

„Niekada nebuvau ypač graži, liekna, bet nekompleksuoju. Turiu labai daug — mylintį vyrą, nuostabių draugų. Jiems tinka, kokia esu“, — sakė E. Vitulskienė.

Vis dėlto pradėjusi mesti svorį Erika pakeitė savo valgiaraštį. „Dabar kiaušinienę kepuosi tik iš baltymų. Tai labai skanu ir turi mažiau kalorijų.

Salotas, jei labai noriu angliavandenių, valgau su puse duonos riekės arba ryžiais.

Vartoju mažai druskos, nes ji kaupia vandenį, bet visiškai jos neatsisakiau.

Reikia įsiklausyti į organizmą — jis paprašo, ko jam reikia“, — įsitikinusi žinomo dainininko žmona.

■ Daugkartinis Lietuvos Lotynų Amerikos šokių čempionas Andrius Kandelis po darbo dienos ruošia sočią vakarienę. Andrius kepa didžiulius lašišos kepsnius baltame grietinėlės ir sūrio padaže, o jo žmona Milda ruošia žaliąsias salotas su krevetėmis, greifrutais ir jogurto padažu. Tokius vakarus A.Kandelis vadina tikra palaima.

■ Prieš pusmetį jis baigė profesionalaus šokėjo karjerą. Tai padarė būtent dėl tokios namų idilės — kad visą dėmesį galėtų skirti žmonai ir pusantrų metų dukteriai. Jei kas anksčiau būtų pasakęs, kad visą gyvenimą dietų laikęsis Andrius kada nors galės mėgautis sočia vakariene be sąžinės graužaties, jis tik pirštu prie smilkinio būtų pasukiojęs.

■ A. Kandelis laidos „Nuo... iki...“ kūrėjams papasakojo, kaip alindavo organizmą, kad išlaikytų tobulas kūno linijas.

■ „Valgydavau tik obuolius ir gerdavau vandenį. Žudydavau savo organizmą, bet privalėdavau taip daryti. Arba išneši savo storą užpakalį ant parketo, arba turi numesti svorio.

■ Per 10 dienų intensyvių treniruočių ir beveik nieko nevalgydamas numečiau apie 10 kg. Bet tai labai nesveika — sukosi galva“, — neslėpė A. Kandelis.

■ Andrius neabejoja, kad išgirdę apie jo lieknėjimo metodus gydytojai griebtųsi už galvų. Tačiau jis sako, kad varžybų rezultatai šokėjams tokie svarbūs, kad sveikata neberūpi.

■ Sportinių šokių šokėjai neatrodo sulysę, jų kūnai raumeningi, seksualūs ir grakštūs, tačiau Andrius tvirtina, kad ir daug treniruojantis išlaikyti tokias kūno proporcijas nėra paprasta — turi nuolat galvoti, ką valgai, kad nepakenktum figūrai.

■ Kai su partnere iš Vokietijos A. Kandelis treniruodavosi svečioje šalyje, jo šaldytuvas būdavo visiškai tuščias. Pusryčiams, pietums ir vakarienei jis rinkdavosi tik obuolius su paprastu vandeniu.

■ „Tai buvo mano kasdienis maistas, — tvirtino A. Kandelis. — Žinojau — jei nuklysiu nuo plano, svoris grįš.“

■ Dailios kūno formos šokėjams būtinos ne tik dėl geros išvaizdos, bet ir dėl ištvermės.

■ „Jei turi tikslą, atsiranda ir valios“, — įsitikinęs aukštų rezultatų siekęs Andrius.

■ Jis laikėsi įvairių dietų: vandens, kefyro, obuolių, baltymų ir savo kailiu įsitikino, kad geriausiai mesti svorį padeda reguliarus valgymas ir sveikas maistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.