Prabangių laivų krikštamotės - šampano butelį į laivą sudaužiusios garsios moterys

Pagal seną jūreivių tradiciją į bortą sudaužydamos šampano butelį laivus krikštija moterys – tikima, kad toks ritualas apsaugo jūrininkus ir keleivius nuo nelaimių. Dažniausiai šis titulas suteikiamas politikėms arba politikų žmonoms, taip pat karališkųjų šeimų atstovėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jun 28, 2013, 6:01 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:44 AM

Taiklus šampano butelio dūžis į laivo bortą, aplinkui trykštantys šio gėrimo purslai ir plojimai. Klaipėdos jūrų uosto direkcijos naujo hidrografinio laivo „Lotas” krikštamote prieš savaitę tapo Klaipėdos mero žmona, Pilies džiazo festivalių organizatorė Inga Grubliauskienė (36 m.).

Prieš mėnesį ji pakrikštijo toje pačioje Kruizinių laivų terminalo krantinėje prisišvartavusį Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivą „Kuršis”.

Tądien kito kariškių laivo – „Skalvio” – krikštamote tapo Šilutės rajono merė Daiva Žebelienė.

Keturis vaikus auginanti I.Grubliauskienė turi ir dvi krikšto dukras – dvidešimtmetę Moniką ir 22 metų Justiną.

„Man tokios pareigos tinkamos, – juokauja I.Grubliauskienė. – Kai augini keturis vaikus, pasirūpinti dar keliais nesunku.”

I.Grubliauskienė krikštynų išvakarėse lankėsi laive „Lotas”, jį apžiūrėjo ir pabandė sudaužyti šampano butelį, kad per iškilmes viskas vyktų sklandžiai. Po krikštynų ji stebėjo, kaip nuo „Loto” denio buvo matuojamas Klaipėdos akvatorijos gylis.

„Kariniuose laivuose – griežta drausmė, negali apsilankyti kada panorėjęs”, – pasakojo I.Grubliauskienė.

Lietuvos laivus krikštijo ir daugiau žinomų moterų.

2008 metais Klaipėdos garbės piliečio Valentino Greičiūno žmona Irena, pakviesta tapti vilkiko „Klasco 1” krikštamote, nuvyko į Sankt Peterburgą, kur ką tik pastatytas laivas buvo nuleidžiamas į vandenį, ir ten į jo korpusą sudaužė šampano butelį.

Lietuvos generalinio konsulo Kaliningrade, buvusio tolimojo plaukiojimo kapitono Vaclovo Stankevičiaus žmona Rima – jūrų kelto „Optima Seaways” krikštamotė.

Buvusio susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio žmona Ieva pakrikštijo tos pačios bendrovės keltą „Lisco Maxima”.

2003 metais bene vienintelį kartą buvo sulaužyta tradicija, kai hidrografinio laivo „Varūna” krikštamote tapo ne politikė ar politiko žmona, o Lietuvą garsinančio „Žuvėdros” šokių kolektyvo vadovė Skaistutė Idzelevičienė. Nors išvakarėse buvo surengta repeticija, per iškilmes choreografė vis vien labai jaudinosi – šampano butelį sudaužyti pavyko tik per antrąjį bandymą.

Bene labiausiai nepasisekė tuometinio prezidento Rolando Pakso žmonai Laimai.

Jos pakrikštytame kelte „Lisco Gloria” 2010 metų spalį kilo didelis gaisras, vėliau šis laivas iškeliavo į metalo laužą.

Panašios laivų krikštijimo tradicijos gyvuoja visame pasaulyje.

Praėjusią savaitę į didžiulio kruizinio laivo „Royal Princess” bortą šampano „Moet and Chandon” butelį švystelėjo princo Williamo žmona aštuntą mėnesį nėščia Kembridžo kunigaikštienė Catherine (31 m.).

1984 metais pirmąjį to paties pavadinimo laivą pakrikštijo princesė Diana.

Didžiuosiuose laivuose kabo krikšto motinų portretai. Teigiama, kad jos turi teisę bet kada pakilti į laivą ir net juo plaukti į reisą. Tačiau Lietuvos moterys šiomis privilegijomis nesinaudoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.