Kodėl žinomi žmonės susižada, bet taip ir nesusituokia?

Elektroninės muzikos kūrėjas ir prodiuseris Leonas Somovas (32 m.) su sužadėtine pianiste Žemyna Žymantaite (25 m.) susižadėję jau beveik ketverius metus. Per tą laiką porai gimė dvi dukterys, tačiau tėvai dar neatšoko vestuvių. Šeimos sukūrimo šventę vis atidėlioja ir aktorė Aušra Štukytė (34 m.), prieš pusantrų metų susižadėjusi su lietuviškų filmų prodiuseriu Dmitrijumi Radinu (27 m.). Kodėl sužadėtuvės kartais trunka taip ilgai? Kodėl poros delsia susituokti? - klausia „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Aug 18, 2013, 10:20 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:36 PM

Praėjusią savaitę žingsniuodamas į įrašų studiją Vilniuje L.Somovas su dainininke Juste Arlauskaite-Jazzu šnekučiavosi apie bendrą kūrybą, kai einant pro Santuokų rūmus atlikėja netikėtai užklausė: „Kada pagaliau tavo ir Žemynos vestuvės?“

L.Somovas tąkart mįslingai nusišypsojo, tačiau vaizduotėje jau kurį laiką piešia savo vestuvių viziją.

„Nesame labai religingi, bet man vestuvių ceremonija bažnyčioje labai graži. Mums nereikėtų jokių limuzinų, svarbu, kad patys gerai jaustumės per savo šventę ir suptų artimieji, geri draugai.

Nuo aplinkybių priklausys, kur švęsime. Jeigu keltume vestuves vasarą, norėtųsi, kad būtų geri orai“, – svarstė L.Somovas.

Žinomas muzikantas ir prodiuseris norėtų tinkamai pasiruošti vestuvėms, kad jos būtų sklandžios ir įsimintinos, todėl niekur neskuba.

„Gyvename šiuolaikiškai, nors nuoširdžiai tikintys mūsų nesuprastų, kaip tiek metų galima gyventi nesusituokus. Bet mes dėl to labai neišgyvename. Žemyna nekelia pretenzijų dėl vestuvių, mes ta tema dažnai kalbamės“, – tikino vilnietis.

Su Ž.Žymantaite prodiuseris prieš du mėnesius susilaukė antros dukters Saros. Poros pirmagimė Sofija lapkritį švęs ketvirtąjį gimtadienį. Tad vestuvinėse nuotraukose atžalos įsiamžins kartu su jaunavedžiais tėvais.

Bet L.Somovas visai rimtai svarsto, kad jam gali tekti antrąkart pirštis Žemynai, nes tikino žinantis prietarą, esą sužadėtuvės trunka tik vienus metus – per tą laiką reikia susituokti. Jeigu per metus nesusituokiama, susižadėjimas netenka prasmės arba jį reikia atnaujinti.

Prieš susižadėdami L.Somovas ir Ž.Žymantaitė dar nežinojo, kad juos netrukus užklups tėvystės džiaugsmai ir rūpesčiai.

Žemyna net nenujautė, kad Leonas ruošiasi pirštis: pora visą dieną leido kartu: vaikščiojo po miestą, pietavo kavinėje.

Po įspūdžių kupinos dienos įsimylėjėliai vakarą praleido viešbutyje – tuomet vyras mylimajai įteikė sužadėtuvių žiedą.

Bet nei vestuvių datos, nei vietos pora neaptarinėjo. Po sužadėtuvių praėjus nedaug laiko Žemyna pasijuto po širdimi nešiojanti naują gyvybę. Kūdikio atėjimas į šį pasaulį nustūmė sužadėtinių planus kelti vestuves.

„Tikrai planuojame tuoktis, tačiau tų reikalų neskubiname.

Būtų įmanoma dar ir šią vasarą iškelti vestuves, bet laukiame, kol viskas susiklostys natūraliai.

Vasara – intensyvi. Auginame du vaikus. Žemyna su jais vasaroja sodyboje netoli Trakų, aš į Vilnių išlekiu kurti: susitelkiau į savo albumą“, – apie rūpesčius, dėl kurių tenka atidėlioti vestuves, užsiminė žinomas muzikantas ir prodiuseris.

Aktorei A.Štukytei sužadėtinės statusas reiškia tokius pat įsipareigojimus kaip ir žmonos.

„Sužadėtuvės – pasiūlymas kurti šeimą. Priėmusi jį apsisprendžiau būti kartu. Vestuvės tėra santykių įteisinimas galbūt labiau prieš visuomenę, nors jau susižadėjusi pajutau didesnį atsakomybės jausmą nei iki tol.

Pats jausmas, kai susižadėjome, man buvo naujas, o šeiminė laimė tapo visai kitokia – dabar atsakingiau svarstome sprendimus. Natūralu, kad sužadėtuvės nepanaikina konfliktų. Ginčai ir diskusijos mums – kasdienybė. Nereikia jų slėpti, nes vieną dieną visa tai susikaups ir sprogs, o sprendimas gali būti skausmingas“, – santykius analizavo A.Štukytė, D.Radino pasiūlymo tekėti sulaukusi likus penkioms minutėms iki 2012-ųjų.

Vestuvės, A.Štukytės nuomone, poros santykiuose nieko nepakeis.

„Žmonės susižada ir tuokiasi ne dėl to, kad išspręstų santykių problemas arba pasidalintų pareigomis“, – juokdamasi tikino aktorė.

Piršdamasis D.Radinas nenurodė sužadėtinei termino, per kiek laiko juodu turėtų apsispręsti dėl vestuvių.

Per praėjusius metus pora nespėjo susituokti, nes abu turėjo labai daug darbų – D.Radiną įsuko naujo lietuviško filmo kūrimas, A.Štukytę – šokių projektas.

Šių metų pradžioje pora svarstė, kada tuoktis.

Tuomet Aušra užsiminė norinti tekėti rudenį, bet Dmitrijus tikėjosi, kad vestuves jiems pavyks iškelti vėlyvą pavasarį.

„Nebegaliu ilgiau laukti – norisi, kad Aušra būtų žmona, o ne sužadėtinė“, – prisipažino vyras.

Bet pora vis dėlto atidėjo vestuves. A.Štukytė svarstė, kad anksčiau, matyt, būdavo racionali priežastis, kodėl sužadėtuvės trukdavo vienus metus. Jos nuomone, gyvenimas buvo kitoks, sunkesnis: „Anuomet merginai kiekvieni metai tiksėjo labai greitai. Dabar tokių baimių nebėra – juk esame suaugę, apsisprendę susieti savo gyvenimus, lieka tik suruošti linksmą šventę. O jai reikia susikaupti ir suorganizuoti.“

Aktorė užsiminė, jog atidėti vestuves nutarė ir dėl to, kad nemažai finansinių išlaidų, energijos, laiko pareikalavo poros būstas.

Nors A.Štukytė – katalikė, o D.Radinas – sentikis, pora išsiaiškino, kad jiems nebūtų kliūtis susituokti bažnyčioje. Skirtingų religinių konfesijų atstovų santuoka galėtų būti palaiminta ir katalikų, ir stačiatikių bažnyčioje.

„Svarbu, kad mus palaimintų ne amatininkas, o žmogus, tikrai vedamas pašaukimo“, – tvirtino aktorė.

Kada vestuvės?

2010-ųjų vasarą per savo keturiasdešimtąjį gimtadienį dizainerė Ramunė Piekautaitė iš penkeriais metais vyresnio gyvenimo draugo Kęstučio Verslovo gavo pačią gražiausią dovaną – oficialiai svečių akivaizdoje verslininkas pasipiršo.

Labiausiai šia žinia džiaugėsi tuomet jau dešimtmetė poros duktė Ula, sušukusi „Valio!“.

Mados kūrėja R.Piekautaitė ir verslininkas K.Verslovas kartu jau aštuoniolika metų, tačiau prie altoriaus vis dar nežengia.

Pasiteiravus K.Verslovo, ką jam reiškia sužadėtinio statusas, jis atsakė: „Kiekvienam savaip.“ Kada nusives ilgametę gyvenimo draugę prie altoriaus, K.Verslovas nedaugžodžiavo: „Tai labai asmeniška.“

Nutrauktos sužadėtuvės

2012 metų pavasarį žurnalistė Rūta Mykolaitytė (27 m.), išgarsėjusi Seimo nario Sauliaus Stomos viliojimo istorija, ir aktorius Ramūnas Šimukauskas (38 m.) nutraukė sužadėtuves, tačiau sakė likę geri draugai. Buvusi sužadėtinė tikino, jog dvejus metus trukusios sužadėtuvės iširo ne dėl praūžusio skandalo, o dėl to, kad juodu gyveno skirtinguose miestuose: aktorius – Kaune, ji – Vilniuje. Nutraukus sužadėtuves R.Šimukauskas šią vasarą vedė savo išrinktąją Robertą, o R.Mykolaitytė vestuvių dieną iš jo ėmė interviu.

2010-ųjų rudenį išsiskyrusi su devyneriais metais vyresniu sužadėtiniu verslininku Radvilu Bubeliu dainininkė Vilija Pilibaitytė-Mia (30 m.) sakė išmetusi jo dovanotą sužadėtuvių žiedą. Ji tikino negalėjusi susitaikyti su tuo, kad mylimasis, padaręs ką nors netinkama, nepadarydavo išvadų.

2010-ųjų pavasarį Švedijos karališkoji šeima pateko į nepavydėtiną padėtį – į viešumą iškilo princesės Madeleine sužadėtinio Jono Bergströmo romanas su Norvegijos rankininke Tora Uppstrøm Berg. Ši Norvegijos sportininkė apie kartu su J.Bergströmu praleistą naktį atvirai papasakojo savo šalies spaudoje. Princesė Madeleine atšaukė numatytas vestuves, tam pritarė ir jos tėvai Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas ir karalienė Silvia. Princesės širdies žaizdas išgydė nauja meilė. Šiemet birželį Madeleine (30 m.) ištekėjo už amerikiečio finansininko Christopherio O’Neillo (38 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.