Naują knygą pristatantis R.Petrauskas: „Čia kaip serialas, kurio pabaiga - labai gera“

Kai praėjusių metų pradžioje žinomas TV3 televizijos sporto žinių vedėjas, krepšinio komentatorius, istorikas Robertas Petrauskas nusprendė kuriam laikui pasitraukti iš televizijos, jo gerbėjai reagavo dviprasmiškai. Vieni nusiminė televizijos ekrane nebegirdėsiantys pamėgto balso, kiti plojo rankomis – jis ėmėsi naujos knygos rašymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Aug 19, 2013, 6:43 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:53 PM

Lemtingi sprendimai“ – taip vadinasi vos prieš kelias savaites dienos šviesą išvydusi antroji serijos „Antrasis pasaulinis karas Europoje“ knyga. Tai – dar prieš trejus metus parašytos ir daug visuomenės dėmesio sulaukusio „Trečiojo Reicho triumfo“ tęsinys.

„Energija, kurią įdedi į knygą – tave pasendina. Pažiūrėkite, kaip aš atrodžiau ant rudos knygos viršelio ir kaip – ant mėlynos“, – linksmai sakė R.Petrauskas, pirmadienio vakarą surengęs specialią knygos pristatymui skirtą spaudos konferenciją. Pasak jo, per metus parašyti knygą nebuvo paprasta, tačiau turint idėjų ir užsispyrimo – viskas tampa įmanoma.

Dar anksčiau istorijos studijas baigęs R.Petrauskas buvo užsiminęs, kad rašyti knygą jį paskatino domėjimasis Antrojo pasaulinio karo įvykiais. Per ilgus metus sukauptas žinias jis nusprendė perteikti popieriuje ir pasidalinti mintimis su istorija besidominčiais skaitytojais.

Tie, kas skaitė pirmąją knygos dalį, neturėtų nustebti – antrosios veiksmas prasideda ten, kur baigiasi pirmosios. Autorius daug dėmesio skiria iki šiol lietuvių kalba mažai aprašytam Britanijos mūšiui.

Pasak leidyklos „Tyto alba“ direktorės Lolitos Varanavičienės, dar pirmasis autoriaus kūrinys viršijo visus perkamumo rekordus. Tuomet 10 tūkst. egzempliorių tiražu išleista knyga buvo perleista ne vieną kartą.

Prisimindama naujos knygos kūrimo procesą, leidyklos vadovė juokėsi, kad rašydamas „Lemtingus sprendimus“ R.Petrauskas ne kartą spėjo ne tik nusiskusti užsiaugintą barzdą, bet ir vėl ją atsiauginti.

„Šis žmogus turi didžiulę valią. Jo iki šiol draugai klausia, ar jis pats tiek parašė“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ji. Pasak leidėjos, knygos vertę gerokai padidina ir iki šiol lietuviškuose leidiniuose neskelbtos iliustracijos, kurių knygoje gausu.

Spaudos konferencijoje mintimis apie R.Petrausko kūrinį dalijosi ir žurnalistas Aurelijus Katkevičius. „Jis mato ne tik kas vyksta aikštelėje, bet ir kas – už jos. Tai – labai svarbu“, – kalbėjo jis.

Gerų žodžių knygos autoriui negailėjo ir istorikas Rimvydas Valatka. Jis prisipažino pradžioje skeptiškai vertinęs kūrinį, tačiau vėliau jį perskaitęs su didžiausiu pasimėgavimu. „Man atrodo, kol Robertas rašė šias knygas, išmoko apie Antrąjį pasaulinį karą daugiau nei bet kas kitas Lietuvoje“, – šyptelėjo jis.

Istorikas užsiminė svajojantis, kad R.Petrauskas artimiausiu metu parašytų kelis mokyklinius vadovėlius. Pasak jo, tai būtų didelis indėlis į visą švietimo sistemą.

Didelio populiarumo sulaukusios R.Petrausko knygos galėtų būti puikus istorijos žinynas ir užsieniečiams. Idėją, išversti knygas į kitas kalbas, L.Varanavičienė tikino labai palaikanti, tačiau kol kas konkrečių pasiūlymų iš užsienio leidėjų ji tikino dar nespėjusi sulaukti.

Vos spėjęs padėti tašką prie „Lemtingų sprendimų“, R.Petrauskas negali sėdėti sudėjęs rankų – jis jau pradėjo kurti trečią knygos dalį. „Kai pirma knyga sulaukia sėkmės, baisu, kad antra bus prastesnė. Tačiau čia kaip serialas, jame gali būti ir silpnesnių serijų. Antrosios pabaiga – labai gera, o trečia, manau, bus pati galingiausia“, – tikino jis.  

Autoriaus mintyse jau bręsta naujos idėjos. Trečioji knygos dalis bus raudonos spalvos, tačiau jis išdavė svarstantis ir apie tolimesnes dalis: ketvirtąją (žalią) ir penktąją (juodą). „Įdomu rašyti apie tai, apie ką įdomu rašyti“, – juokėsi jis.   Paklaustas, kada turėtų būti baigtas naujas leidinys, R.Petrauskas atsiduso sakydamas, kad labiau už viską norėtų tam skirti daugiau laiko.

„Jeigu nekomentuočiau krepšinio ir jeigu neužsiimčiau jokia kita veikla, galėčiau pažadėti, kad po metų pasirodys trečioji knygos dalis”, – sakė R.Petrauskas, užsiminęs, kad jau spėjo parašyti dvidešimt naujos knygos puslapių.

Ir nors darbo čia buvo įdėta išties daug, išgerta daug kavos puodelių, R.Petrauskas pasakojo, kad didžiausią pasitenkinimą teikia tas jausmas, kai supranti, kad žmogus, kuris perskaitė tavo knygą, nori su tavimi apie ją padiskutuoti. „Tai yra geriausia grąža“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.