Nematoma grožio varžytuvių pusė: ko nežino visuomenė?

Prieš pat išėjimą į sceną nutrūkę ir pabirę perlų karoliai. Per ilgai grimo kambaryje prie veidrodžio užsisėdėjusi arba painiuose užkulisiuose pasiklydusi ir dėl to žiūrovams taip ir nepasirodžiusi dalyvė. Visa tai nutinka per konkursą „Mis Lietuva”.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

Aug 24, 2013, 6:23 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:35 PM

Praėjusią savaitę „Lietuvos ryto” televizijos žiūrovai tris valandas mėgavosi įspūdingu konkurso „Mis Lietuva 2013” finalu, kuriame triumfavo krašto apsaugos savanorė iš Garliavos Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė (22 m.).

„TV antena” pasidomėjo, kas tuo metu vyko renginio užkulisiuose.

Čia it vijurkai sukasi konkurso organizatoriai, makiažo ir šukuosenų specialistai. Kartais užsuka komisijos nariai, blaškosi susijaudinusios konkurso dalyvės, įtampą slepiančios šypsenomis.

Bando malšinti stresą

Kad gražuolės laukdamos savo eilės pasirodyti kuo mažiau nervintųsi, rūpinosi ilgametė konkurso „Mis Lietuva” režisierė choreografė Leokadija Dabužinskaitė.

„Konkurso užkulisiai persismelkę stresu. Vykstant konkursui mano pareiga – žiūrėti, kad merginos nepasiklystų, neužsibūtų per ilgai prie veidrodžio ir nepavėluotų išeiti į sceną.

Tačiau svarbiausiam vakarui jas rengiu nuo pat pirmų repeticijų”, – „TV antenai” pasakojo L.Dabužinskaitė, kuri keletą savaičių finalininkes mokė taisyklingai vaikščioti, šokti ir stovėti.

„Kuo daugiau kartoji, tuo mažesnė tikimybė suklysti. Kita vertus, niekada nežinai, kas gali būti, kai žmogų apima scenos baimė.

Juk dauguma grožio konkursų dalyvių prieš tokią milžinišką auditoriją ir filmavimo kameras pasirodo pirmą kartą”, – pasakojo Rusų dramos teatre dirbanti ir konkursą „Mis Lietuva” savo pomėgiu vadinanti režisierė.

Perlai pabiro ant žemės

„Prieš pirmosios dalyvės pasirodymą netikėtai sutrūko ir ant žemės pabiro jos perlų karoliai, – apie konkurso tiesioginės transliacijos metu ištikusias bėdas pasakojo režisierė. – Teko skubiai ieškoti kitų.

Labai išgyvenau, kad merginos scenoje nepargriūtų. Per renginį, kuris vyko Palangos vasaros estradoje, lijo. Vanduo lašėjo nuo stogo ir scenoje atsirado keturios balos. Bijojau, kad kuri nors nepaslystų.”

Tą vakarą žiūrovai griūvančių gražuolių neišvydo. Vis dėlto L.Dabužinskaitė prisiminė, kad prieš keletą metų, kai konkursas vyko Belmonte, taip pat lijo ir viena dalyvė suklupo.

O Kongresų rūmuose vykusiame konkurso „Mis Lietuva 2001” finale manekenė Giedrė Rusytė pasiklydo siauruose užkulisių koridoriuose ir į sceną neišėjo.

Tačiau tai nesutrukdė jai tapti „Mis elegancija”.

Pernai vykusiame konkurse viena dalyvė per ilgai užsibuvo grimo kambaryje, todėl taip pat nepasirodė scenoje.

Draudžia dalytis įspūdžiais

„Užkulisiuose dažnai galima išvysti, kaip paskui merginas tiesiog bėgioja makiažo meistrai su pudrinėmis. Aš šaukiu: baikite, laikas į sceną! O jie vis dar gražina merginas”, – pasakojo L.Dabužinskaitė.

Režisierė sakė, kad grožio konkursų dalyvės labiausiai bijo vedėjų klausimų.

„Kai merginos grįžta iš scenos, neleidžiu joms pasakoti, apie ką kalbėjosi su vedėjais. Joms gal ir norisi pasidalyti įspūdžiais, tačiau tai gali išgąsdinti kitas dalyves, kurios dar tik rengiasi pasirodyti”, – įtemptas akimirkas prisiminė L.Dabužinskaitė.

Po konkurso tenka guosti

Choreografė sakė visas konkurso dalyves pamilstanti kaip dukras. Todėl jai skauda širdį matant, kaip jos lieja pralaimėjimo ašaras.

„Visada kalu merginoms į galvą – nenusiteikite, kad privalote laimėti. Tačiau kiekviename konkurse trečdalis dalyvių būna šimtu procentų įsitikinusios, kad karūną laimės būtent jos.

Kai taip neįvyksta, jos graužiasi ir laužo galvas, ką padarė blogai”, – pasakojo L.Dabužinskaitė.

Svarbiausia – neįsimylėti

Konkurso „Mis Lietuva 2013” finalas iš Palangos vasaros estrados buvo transliuojamas šešiomis kameromis.

Veikė 4 stacionarios, viena nešiojamoji ir viena, tvirtinama ant vadinamosios gervės – 12 metrų aukščio krano. Jį ir šviesas reguliavo patyręs operatorius Audrius Gudeliūnas.

Vyras sakė savo favoritės konkurse neturėjęs, nes tai būtų pajutę televizijos žiūrovai.

„Svarbiausia yra neįsimylėti kokios nors merginos, – šypsojosi A.Gudeliūnas. – Konkurse operatoriais dirbo tik vyrai. Mes kiekvienai merginai turėjome skirti vienodai dėmesio. Už kadro apie tai vyriškai pasikalbėjome.”

A.Gudeliūnas tvirtino, kad vieni žmonės ekrane atrodo gražesni, nei yra iš tiesų, o kiti – priešingai.

Tačiau visos šiųmečio konkurso „Mis Lietuva” finalo dalyvės jam buvo labai gražios.

Apipylė pagyromis

Trečius metus iš eilės „Mis Lietuvos” finale dirbančio A.Gudeliūno šiemet laukė iššūkis – renginio choreografija buvo sudėtingesnė nei ankstesniais metais.

Šįkart vienu metu vyko ir atlikėjų pasirodymai, ir „Mis elegancijos” rinkimai. Tad operatoriams reikėjo pasistengti, kad žiūrovai pamatytų ir dainininkus, ir finalininkes.

„Nelabai mėgstu girtis, bet iš aplinkinių sulaukėme gerų atsiliepimų apie renginį”, – nusišypsojo iškart po „Mis Lietuva 2013” finalo savo 43-iąjį gimtadienį atšventęs A.Gudeliūnas.

Transliaciją nutraukė žaibas

20 metų operatoriumi dirbantis A.Gudeliūnas yra patyręs ir ekstremalių situacijų. Kartą, kai buvo tiesiogiai transliuojamas po atviru dangumi surengtas koncertas, trenkė žaibas.

„Tuomet atlikėjai išsilakstė nuo scenos. Žinoma, renginio transliacija nutrūko”, – prieš trejus metų patirtą įvykį prisiminė operatorius.

Gražuolės varžysis Maskvoje

Pirmąja vicemis šiemet tapusi Simona Burbaitė (21 m.) lapkričio mėnesį Lietuvai atstovaus Maskvoje vyksiančiame konkurse „Mis visata 2013”.

Pirmąsyk šis konkursas buvo surengtas 1952 metais. Tąkart tai buvo paprastos moterų su bikiniais grožio varžytuvės viename Kalifornijos paplūdimių.

Dabar tai amerikiečių milijardieriaus Donaldo Trumpo globojamas prestižinis grožio renginys.

Šiemet D.Trumpas tikisi pritraukti daugiau nei 6 tūkstančius žiūrovų, o prie televizorių ekranų visame pasaulyje sudominti 100 milijonų žmonių.

„Mis visata” Rusijoje rengiamas pirmą kartą. Jį ves Oksana Fiodorova – vienintelė rusė, kuri yra laimėjusi šį konkursą.

Nugalėtojos titulas jai buvo atitekęs 2002-aisiais, tačiau juo mergina džiaugėsi tik keletą mėnesių.

O.Fiodorova buvo nukarūnuota už įsipareigojimų nevykdymą – mergina nutraukė labdaringą veiklą. Ji teisinosi, kad tai trukdo teisės studijoms.

Šiemet dėl titulo varžysis daugiau nei 70 gražuolių iš viso pasaulio. Rusijai atstovaus Elmira Abdrazkova.

„Šiemet konkursą rengti norėjo 18 valstybių, tačiau Rusija to troško labiausiai”, – sakė D.Trumpas.

Aistros dėl bikinių

„Mis pasaulis” atsirado Didžiojoje Britanijoje. Šios šalies vyriausybė 1951 metų vasarą surengė festivalį, kuriame buvo pristatomi naujausi šalies gaminiai, technikos išradimai ir meno dirbiniai.

Norėdami pritraukti daugiau dėmesio festivalio organizatoriai sumanė surengti ir tarptautinį grožio konkursą. Jis buvo pavadintas Bikinių konkursu – nugalėtoja turėjo būti išrinkta ir karūnuota tuo metu, kai merginos vilkėjo naujausių modelių maudymosi kostiumėliais. Konkurse dalyvavo 26 šalių atstovės.

Renginys sulaukė didelio atgarsio ir tapo kasmetis, o britų spauda jam suteikė naują pavadinimą – „Mis pasaulis”.

Jau pirmasis konkursas buvo apraizgytas skandalais. Airija ir Ispanija pagrasino pasitrauksiančios iš grožio varžytuvių, jei ir toliau jų dalyvės per apdovanojimų ceremoniją turės vilkėti dviejų dalių maudymosi kostiumėliais.

Taigi jie buvo uždrausti. Porą dešimtmečių per apdovanojimų ceremoniją dalyvės vilkėjo vientisus maudymosi kostiumėlius.

1959 metais konkursas „Mis pasaulis” buvo pirmą kartą transliuojamas per britų televiziją. Jis tapo toks populiarus, kad jau po metų žiūrovų skaičiumi varžėsi su karališkosiomis vestuvėmis.

Konkursą rengiančiai organizacijai „Mis pasaulis” (Miss World Organization) šiuo metu vadovauja 73-ejų britė Julia Morley. Anksčiau jai vadovavo jos vyras Ericas Morley, kuris 2000-aisiais mirė.

Neseniai paskelbta, kad šiemet konkurse „Mis pasaulis” dalyvės negalės pasirodyti su bikiniais, nes tai gali papiktinti Indonezijos, musulmoniškos šalies, gyventojus.

„Konkurso tikslas – ne bikiniai ir treniruoti pilvai, o labdara. Nuo konkurso pradžios labdarai buvo surinkta daugiau nei 300 milijonų svarų sterlingų (maždaug 1 milijardas 215 milijonų litų. – Red.)”, – viename interviu sakė J.Morley.

Jautėsi žvaigždėmis

„Mis Lietuva 2013” R.E.Mazurevičiūtė iškovojo kelialapį į konkursą „Mis pasaulis 2013”, kuris rugsėjį vyks Indonezijoje. Rugsėjo 28 d. vyksiantį finalą ketina transliuoti 160 televizijų.

Pernai konkursas, kuriame Lietuvai atstovavo Rasa Vereniūtė, vyko Kinijoje. Grįžusi gražuolė pasakojo, kad visos 137 dalyvės ten jautėsi tarsi žvaigždės, sulaukė daug žiniasklaidos ir vietos gyventojų dėmesio.

Per renginį dirbo penkios operatorių komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.