Po kryžiumi prieskonines žoleles auginanti L.Paksienė tiki ypatinga jų galia

Ne veltui sakoma, kad augalai auga pas tuos, kurie spinduliuoja šilumą ir laimę. Turintys daržą namuose patvirtins – jo priežiūra atima nemažai laiko. Tačiau vieniems tai – kasdienė buitis, kitiems – gyvenimo džiaugsmas, atgaiva po įtemptos darbo dienos. Laima Paksienė jau dešimt metų dalį savo laisvalaikio skiria daržininkystei. „Mėgstu sukišti rankas į žemę. Kasdien medituoju po valandą–dvi“, – prisipažįsta ji.

Laima Paksienė mieliau augina prieskonines žoleles nei bulves.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Laima Paksienė mieliau augina prieskonines žoleles nei bulves.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Sep 3, 2013, 10:45 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:34 PM

Tiesa, moteris labiau mėgsta auginti ne bulves ar burokus, o prieskonines žoleles. Jų L.Paksienės darže – gausu. Petražolės, krapai, gelsvės, gražgarstės, čiobreliai, rozmarinai, česnakai – tai tik nedidelė dalis Laimos pamėgtų žolelių.

Žoleles dovanoja draugams

Per sezoną Laima žolelių užaugina tiek, kad užtenka ir pačiai, ir artimiausiems bičiuliams. Vėliau jas sudžiovina specialioje džiovyklėje, kuria savus prieskonių mišinius, dovanoja juos draugams. „Man patinka dalytis. Manau, pačios rankomis išauginti prieskoniai – pati geriausia dovana. Juk čia nėra trąšų, tik daug meilės“, – linksmai sakė Laima.

Pasak jos, tokias dovanėles draugai itin vertina. Vieną mėgstamiausių Laimos mišinių sudaro čiobreliai, petražolės, gelsvė, salieras ir himalajų druska. Dar pagal skonį moteris įdeda česnako arba rozmarino. Abu prieskoniai savo kvapu ir skoniu gana aitrūs, todėl maišyti jų kartu nereikėtų, geriausia pasirinkti kurį nors vieną.

Specialių receptų, kaip ką maišyti, Laima neieško. „Ragauju, uostau, kuriu ir įvertinu pati“, – šyptelėjo ji.

Žoleles augina po kryžiumi

Papildomą augalų aurą kuria ir tai, kad jie auga po kryžiumi. Vietoje jo anksčiau buvo obelis. Tuomet Paksų šeima nusprendė greta namo pastatyti simbolinį kryžių, tačiau niekaip nerado jam tinkamos vietos. Galiausiai buvusi graži obelis staiga nei iš šio, nei iš to ėmė džiūti. „Šiaip pjauti obelį būtų buvę gaila, tačiau pats gyvenimas išsprendė šį klausimą. Priėmėme tai kaip ženklą“, – pasakojo Laima.

Pro kone visų kambarių langus matomas kryžius šiandien teigiamas asociacijas kelia ir šeimos draugams. Daugelis džiaugiasi gavę dovanų čiobrelių, kurie augo po kryžiumi. Neva jis augantiems prieskoniams suteikia ypatingą aurą, jų savybės tampa intensyvesnės, o poveikis – stipresnis.

Augina ir įdomesnius augalus

Eksperimentuoti darže mėgstanti Laima sako bandžiusi užsiauginti ir retesnių, egzotiškesnių augalų. Tačiau daugelis jų lietuviškame dirvožemyje tiesiog neprigijo. „Kai kurias sėklas reikia daiginti, o tik vėliau į dirvą persodinti. Toks procesas reikalauja labai daug specifinės priežiūros, o rezultatas – neaiškus. Todėl ne visuomet užtenka kantrybės žaisti“, – sakė ji.

Šiandien tarp įdomesnių augalų moters darže auga barborytė, anyžiais kvepiantis daržinis builis ir agurklė. Pastarąją Laima pamėgo dėl gražių mėlynų žiedelių ir itin intensyvaus agurkus primenančio kvapo.

Gydosi žolelėmis

Laima save vadina sveikuole. Kasmet ji prisidžiovina įvairiausių žolių, kurias naudoja ne tik patiekalams pagardinti, bet ir kaip arbatą. „Jei šeimoje kas suserga, pirmiausia bandau gydyti žolėmis. Tačiau nesu nusistačiusi prieš vaistus, ir pati juos reikalui esant vartoju. Vis dėlto žmonės kartais piktnaudžiauja vaistais, taip nereikėtų daryti“, – įsitikinusi ji.

Paklausta, kokios arbatos dažniausiai verdamos Paksų namuose, moteris atsiduso: „Nieko nenustebinsiu pasakydama, kad nuo kosulio geriame čiobrelių, o reumatą gydome agurklės arbata.“

Pasak jos, svarbiausia neleisti ligai progresuoti ir laiku spėti susirūpinti savimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje