Konceptuali V.Balsio skulptūrų paroda sudomino žinomus žmones

Kelionių į Italiją, sapnų ir žmonių nuodėmingumo įkvėptas vienas iš garsiausių Lietuvos skulptorių – Vytautas Balsys – vakar vakare „Vilniaus verslo uoste” atidarė išskirtinę parodą, kurioje pristatomi unikalūs darbai iš trijų menininką išgarsinusių darbų ciklų konceptualiais pavadinimais: „Rojaus sodai”, „Nuodėmės” ir „Laiškai” .

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2013, 3:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:55 PM

„Šioje parodoje eksponuojamos skulptūros iš ciklų, sukurtų per pastarąjį dešimtmetį. „Rojaus sodų” ciklą sudaro dvylika skulptūrų ir jis yra baigtas, kadangi vietos rojuje nėra labai daug. Antrasis ciklas – „Nuodėmės” – nėra baigtas, nes žmogaus prigimtis yra savaime nuodėminga, taigi ir pabaigti jo paprasčiausiai neįmanoma. Trečiasis ciklas – „Laiškai “ – vis dar yra rašomas”, - taip savo kūrybą pristatė V.Balsys.

Menininkas pasakoja, kad kūrybinis įkvėpimas visus metus kildavo labai skirtingai. „Pirmąjį ciklą “Rojaus sodai” pradėjau kurti įkvėptas kelionės į Italiją. Pirmąsias tris skulptūras sukūriau per tris mėnesius - tiek stiprus buvo įkvėpimo jausmas gyvai prisilietus prie didžiųjų meistrų, tokių kaip Leonardo da Vinči ar Mikelandželo, šedevrų. Yra buvę atvejų, kai visiškai baigtą skulptūrą pamačiau sapne. Tokiu būdu gimė idėja „Laiškų” ciklo darbui, kurį taip ir pavadinau: „Rašyta sapnuose”. Tiesa, susapnuoti yra viena, o visai kas kita – padaryti. Išpildyti šį sapną užtruko apie pusę metų”, - pasakojo V.Balsys, teigiantis, kad „Nuodėmių” ciklą kurti buvo paprasčiausia - tereikia tik atidžiai pasižiūrėti aplink, o svarbiausia į save patį.

Dalis menininko darbų jau yra iškeliavę iš Lietuvos – tarp pirkėjų yra buvę šveicarų, belgų, olandų, vokiečių, rusų. Lietuvoje jo darbus yra įsigiję politikai, žinomi verslininkai, žmonės iš pirmojo turtingiausių lietuvių dešimtuko. Anksčiau atskiri ciklai buvo fragmentiškai rodomi Seimo galerijoje, Užsienio reikalų ministerijoje, Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje Molėtuose, Šiaurės šalių kultūros centre Stokholme. Be to, tam tikra menininko darbų dalis yra sukurta pagal individualius užsakymus konkretiems interjerams.

„Parodos „Vilniaus verslo uoste“organizuojamos jau trečius metus tam, kad menas atsidurtų arčiau verslo. Tokiu būdu geriausi Lietuvos menininkai turi galimybę pristatyti savo kūrybą, o jų darbai turi didesnes galimybes likti Lietuvoje. Vytauto Balsio skulptūros elegantiškos, plastiškos ir tinkamos stilingiems interjerams. Mano manymu, tokie meno kūriniai simbolizuoja prabangą ir gerą skonį“ – kalbėjo „Vilniaus verslo uosto“ rinkodaros vadovė ir meno parodų organizatorė Vaiva Ginaitytė.

Skulptūrų paroda „Vilniaus verslo uoste” bus eksponuojama iki lapkričio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.