J.Valančiūno išlydėtuvės į NBA pavirto vestuvėmis be žiedų

Baltos staltiesės ir aukso spalvos kaspinais perrištos kėdės, iš baltų gerberų sukurtos kompozicijos, o marmurinės salės centre – stalas, prie kurio įsikūrė Jonas Valančiūnas (21 m.) su sužadėtine Egle Ačaite (25 m.). Taip rugsėjo 27-ąją kaimo turizmo sodyboje „Karpynė“ netoli Raseinių prasidėjęs NBA krepšininko išlydėtuvių į Kanadą vakaras virto slapčiausiomis vestuvėmis visoje Lietuvoje, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“.

Laiminga vestuvių akimirka: J.Valančiūnas ir E.Ačaitė atšoko vestuves netoli Raseinių įsikūrusios kaimo turizmo sodybos „Karpynė" restorane.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Laiminga vestuvių akimirka: J.Valančiūnas ir E.Ačaitė atšoko vestuves netoli Raseinių įsikūrusios kaimo turizmo sodybos „Karpynė" restorane.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Oct 5, 2013, 12:26 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:21 AM

Sukviesti į „Toronto Raptors“ žaidėjo J.Valančiūno ir jo mylimosios E.Ačaitės (25 m.) atsisveikinimo prieš skrydį į Kanadą vakarą, artimieji ir bičiuliai buvo priblokšti.

19 valandą atvykę į kaimo turizmo sodybos „Karpynė“ ką tik atidarytą naują restoraną, maždaug 40 svečių džiaugėsi jaukia atmosfera, stebėjosi originaliu sietynu.

Šioje salėje nebuvo matyti simbolikos, būdingos vestuvėms – nebuvo gėlėmis ar butaforiniais žiedais apipintų jaunavedžių kėdžių, servetėlių su Jono ir Eglės vardų pirmosiomis raidėmis.

Nebuvo matyti piršlio, svočios ir kitų tradicinių vestuvių personažų.

Todėl niekas net neįtarė, kad netrukus reikėtų Jonui ir Eglei teikti vestuvines dovanas.

Tarp svečių buvo J.Valančiūno ir E.Ačaitės tėvai, artimiausi giminaičiai ir keletas draugų.

Jie net neatkreipė dėmesio į kiek vėliau salėje pasirodžiusią Raseinių rajono savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoją Daliją Daunienę.

Kai atsistojo tamsiai mėlynu kostiumu pasipuošęs J.Valančiūnas ir rausva žėrinčia trumpa kokteiline suknele vilkinti Eglė, jie prasitarė, kad turi staigmeną.

Ceremonija prasidėjo 20 valandą – buvo perskaitytas priesaikos tekstas, Jonas ir Eglė pasakė „Taip“, jaunoji pasirinko vyro pavardę.

Šią iškilmingą akimirką salėje buvo taip tylu, kad atrodė, jog daugelis svečių buvo užgniaužę kvapą.

Savo apsisprendimą jaunieji dar kartą patvirtino parašais, taip pat pasirašė santuokos liudininkais tapę Jonas Bilotas ir Marija Butkutė.

Kai buvo įteiktas santuokos liudijimas, jaunieji pasibučiavo, bet neapsikeitė auksiniais žiedais. Atnešus taures šampano jaunieji susidaužė su liudininkais ir nurijo po gurkšnį.

Jaunosios motina Vida Ačienė įteikė jaunavedžiams Švč.Mergelės Marijos paveikslą, o Jono motina Danutė Valančiūnaitė pasakė: „Aš turėjau tik sūnų, o dabar turėsiu dar ir dukterį.“

Jaunojo tėvas – buvęs Sovietų Sąjungos, o vėliau Lietuvos rinktinės irkluotojas Jonas Vilkas – taip pat jaunavedžiams palinkėjo laimės.

Svečiai negalėjo patikėti tuo, ką matė. Ar tai buvo vienas svarbiausių talentingo krepšininko biografijos momentų?

Svečiai sujudo tik tuomet, kai atėjo sveikinimų eilė.

Kai kurie šluostėsi ašaras, kiti glėbesčiavosi su jaunaisiais, niekas nenorėjo patikėti tuo, ką regėjo.

Muzikantams užgrojus valsą, Jonas pakvietė Eglę šokti.

Apsikeitimas auksiniais žiedais nėra būtina civilinės santuokos detalė.

„Dažnai sudarę metrikaciją ir susilaukę vaikelio sutuoktiniai apsikeičia žiedais darkart tuokdamiesi bažnyčioje“, – paaiškino apie tradicijas D.Daunienė.

Ar J.Valančiūnas su Egle dar kartą tuoksis bažnyčioje, tą vakarą niekas nekalbėjo nei prie stalo, nei su D.Dauniene.

Norint susituokti, būtina Civilinės metrikacijos skyriui prieš mėnesį įteikti pareiškimą. Šios taisyklės laikėsi ir krepšininkas su drauge.

Toks pareiškimas buvo parašytas Raseiniuose rugpjūčio 23-iąją. Tą dieną atvykę jaunuoliai atrodė susikaupę ir rimti, jie įteikė pareiškimą Raseinių rajono savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus atstovei D.Daunienei.

Pareiškimą pildė Eglė, o Jonas tik pasirašė.

Raseiniai tuoktis buvo pasirinkti neatsitiktinai, nes čia gimė ir didžiąją dalį savo gyvenimo praleido jaunoji. Eglės tėvas Seimo narys Remigijus Ačas yra buvęs Raseinių meru.

Šios vietos pasirinkimui neprieštaravo ir Utenoje užaugęs Jonas.

Apie būsimą metrikaciją žinojo tik Jono ir Eglės tėvai, o visi kiti, rugsėjo 27-ąją vykę į „Karpynę“, suprato, kad yra pakviesti į krepšininko išleistuves prieš jam išvykstant rungtyniauti į Kanadą.

Restorano „Karpynė“ direktorė Kristina Viršilienė iki pat paskutinės minutės irgi nežinojo, kad čia tuoksis žinomas krepšininkas ir jo išrinktoji.

Dėl šios šventės su restorano direktore iš anksto nesitarė jokia vestuvių planuotoja, kreipėsi tiktai Eglės motina V.Ačienė.

Visi patiekalai buvo pasirinkti iš įprasto valgiaraščio, skirto banketams. Nebuvo ypatingų pageidavimų, apie kuriuos dažniausiai užsimena būsimi vestuvininkai. Svečiams buvo paruošti penki apskriti stalai.

„Matjes“ silkė, lašišų užkandėlė, vištienos salotos, šviežių daržovių salotos, vištienos vėrinukai, Parmos kumpis su melionų gabalėliais – daug įvairių gardumynų galėjo paragauti J.Valančiūno ir E.Ačaitės svečiai.

O atsigaivinti jie galėjo „Karpynės bravoro“ gira ir „Karpynės draugų“ alumi.

Netrūko ir karštųjų patiekalų. Vieni susigundė paskanauti karamelizuotos antienos su troškintomis daržovėmis, kiti – kalakutienos su saulėje džiovintais pomidorais.

O vietoj saldumynų buvo pasirinktas vaisių asorti. Ant torto nesipuikavo jaunavedžių vardai.

„Vaišės buvo kuklios, manau, jaunieji ateityje vestuves atšvęs daug triukšmingiau, ir tai įvyks pas mus“, – vylėsi restorano direktorė K.Viršilienė.

Svečių nakvynei buvo užsakyti 9 kambariai, tarp jų – keli liukso apartamentai. Viename jų – prabangi dvigulė lova, valdoma nuotoliniu pultu.

Viešbučio kambariai kainuoja nuo 160 iki 300 litų už parą.

Pokylis užsitęsė iki paryčių, kitą rytą, šeštadienį, viešbutyje likę nakvoti jaunavedžių svečiai pasivaišino pusryčiais ir išvyko.

Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos pedagogai, išgirdę apie buvusios auklėtinės E.Ačaitės vestuves, juokavo, kad nuo šiol ši gimnazija vadinsis nuotakų kalve.

„Mūsų Eglė – graži, nuoširdi, vikri, moteriškai švelni, ji – ne tokia mergina, kuri liktų senmergė“, – E.Ačaitės laime džiaugėsi buvęs jos klasės auklėtojas, geografijos mokytojas Česlovas Matačiūnas.

Per 45 pedagoginės praktikos metus šis pedagogas neprisiminė nė vienos tokios nuoširdžios auklėtinės.

Į Vilniaus S.Nėries gimnaziją Eglė atvyko mokytis būdama 15 metų – tuomet, 2003 metais, jos tėvas verslininkas R.Ačas tapo prezidento Rolando Pakso patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Paskui vyrą į Vilnių persikėlė žmona Vida su dukra Egle ir ketveriais metais jaunesniu sūnumi Irmantu.

Keturių asmenų šeima įsikūrė naujos statybos daugiabutyje Krokuvos gatvėje.

Tėvai dukrai parinko prestižine laikomą S.Nėries gimnaziją.

Eglė nemėgdavo girtis, kur dirba jos tėvas, nedemonstravo pranašumo prieš klasės draugus.

Mergina buvo draugiška, mokėjo pritapti prie naujų draugų, ne vieną jų yra raginusi: „Kai važiuosite į Palangą, būtinai užsukite pas mus į sodybą, nes ji yra netoli autostrados Vilnius–Klaipėda.“

Eglei geriau sekėsi humanitariniai dalykai, nors turėjo galvą ir tiksliesiems mokslams. Jos pažymiai svyravo tarp 8 ir 9 balų.

Klasės auklėtojas Č.Matačiūnas sakė, kad Eglė daug prisidėdavo prie popamokinės veiklos ir iškylų organizavimo, nes mėgo keliones ir turėjo lyderio gyslelę.

Mokydamasi baigiamojoje gimnazijos klasėje Eglė jau mokėjo vairuoti ir turėjo raudoną automobilį, kurį jai patikėjo tėvai.

Tuo automobiliu su Egle yra važiavęs ne vienas draugas. Kai reikėdavo, Eglė paveždavo ir pedagogus.

„Kartą sumaniau iškylą prie Pūčkorių atodangos, bet nežinojau, kaip nuvykti su moksleiviais.

Tąsyk Eglė pasiūlė: „Mokytojau, nesirūpinkite, aš jus nuvešiu“, – prisimena Č.Matačiūnas.

Kai 2007-aisiais įteikus atestatus sostinės pramogų centre „Forum Palace“ vyko Eglės ir jos klasės draugų išleistuvės, jose apsilankė ir merginos tėvai.

Istorijos mokytoja Gražina Petraitienė, dėsčiusi ir Eglės broliui Irmantui, pasakojo, kad nebuvo tokio klasės tėvų susirinkimo, kurį praleistų Eglės motina V.Ačienė.

Baigusi gimnaziją Eglė vis tiek rugsėjo 1-ąją mėgdavo čia užsukti ir pasveikinti savo buvusius pedagogus.

Dar būdama moksleivė Eglė laukdavo naujų mokslo metų pradžios, nes po kelių dienų, rugsėjo 5-ąją, švęsdavo savo gimtadienį.

Baigusi mokyklą E.Ačaitė įstojo į Mykolo Romerio universitetą, jame baigė teisės ir valdymo bakalauro studijas.

Nors merginos tėvai gyveno pasiturimai ir dukrą lepino, gavusi diplomą Eglė įsidarbino Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus padėjėja-sekretore.

Negana to, ketino kurti šeimą su ilgamečiu draugu verslininku Robertu. Tačiau likimas lėmė, kad kelerius metus trukusi draugystė iširo, ir merginos širdis vėl tapo atvira meilei.

Eglė yra sakiusi, kad Joną pažinojo dar tuomet, kai draugavo su ankstesniu vaikinu, tačiau nebūdama laisva į kitus vyrus nesidairė.

Šių metų žiemą internete apsikeitę laiškais Jonas ir Eglė nutarė susitikti. Mergina nuskrido į Torontą ir nuo tos dienos jie neišsiskyrė.

Įsiplieskę šilti jausmai J.Valančiūnui sujaukė ir jos tolesnę karjerą. Norėdama būti šalia mylimojo ji metė darbą parlamente.

Po kelių mėnesių draugystės krepšininkas tvirtai apsisprendė: tai – jo gyvenimo moteris.

Priklaupęs ant kelių Jonas paprašė Eglės rankos ir įteikė briliantais puoštą sužadėtuvių žiedą.

Beveik visas ką tik praėjusios vasaros dienas pora praleido kartu. Sužadėtine tapusi E.Ačaitė mylimąjį lydėjo ne tik į pasirengimo Europos krepšinio čempionatui varžybas, bet ir stebėjo jo kovas Slovėnijoje.

Jam įmetus į krepšį plojo iš arenos tribūnų, o po rungtynių švelniai apkabindavo.

Po ne itin sėkmingų rungtynių Joną geriausiai paguosdavo būsima žmona.

Viešojoje erdvėje netyla kalbos, kad šviesiaplaukė krepšininko išrinktoji laukiasi kūdikio, todėl įteisinti santykius po pusmečio draugystės prireikė ne veltui.

Tačiau Eglės motina V.Ačienė pasakė kitą greitos santuokos priežastį – pagal Kanados įstatymus E.Ačaitė, nebūdama sutuoktinė, privalėtų kas kelis mėnesius grįžti į Lietuvą.

Tapusi E.Valančiūniene ji gali kiek nori gyventi Toronte, kuriame krepšininko karjerą tęsia Jonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.