Signataras Z.Vaišvila išdavė savo jaunatviškumo paslaptį

Būti valdžioje nesveika. Priaugi svorio, nes nervus ramini nuolat valgydamas. Neramiai miegi, nes kasdien išgyveni stresą. Taip mano Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras verslininkas Zigmas Vaišvila (56 m.). Tačiau ar tik tai, kad jis jau seniai nebe valdžioje, padeda jam išlikti jaunatviškam?

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Nov 10, 2013, 8:55 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:49 AM

Prabėgę du dešimtmečiai nuo 1992-ųjų vasaros, kai Z.Vaišvila paliko šalies premjero pavaduotojo kėdę ir pasinėrė į verslo pasaulį, atrodo, beveik nepakeitė jo išvaizdos, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas, sutikęs senokai matytus pažįstamus, dažnai girdi, esą jis per pastarąjį dvidešimtmetį visai nepasikeitė.

Z.Vaišvila nelinkęs aklai tikėti tokiomis pagyromis, juolab kad pats pastebi savo išvaizdos pokyčius: „Jau atsiranda ir žilų plaukų. Suprastėjo regėjimas, senokai nešioju akinius. Taip mane veikia laikas.“

Tačiau aplinkiniams akivaizdu, kad laikas nepasiglemžė Z.Vaišvilos jaunatviškumo. Tokios išvaizdos jam galėtų pavydėti nemažai vos keturiasdešimtmetį perkopusių vyrų.

„Nesu net bandęs rūkyti“, – savo jaunatviškos išvaizdos paslaptį bandė spėti bendrovės „FF lizingas“ pagrindinis akcininkas ir vadovas.

Ne tik veido odai, bet ir sveikatai labai kenkia rūkymas, tačiau nė vienos cigaretės per savo gyvenimą nesurūkęs Z.Vaišvila įsitikinęs, kad gerą savijautą ir išvaizdą vis dėlto nulemia genai.

„Būdamas studentas negalėdavau nusipirkti alkoholio, nes pardavėjos nepatikėdavo, kad esu pilnametis. Atrodydavau gerokai jaunesnis, todėl kai kuriomis progomis turėdavau nešiotis pasą“, – prisimena verslininkas.

Stipri sveikata vyresniame amžiuje gali tapti ilgaamžiško gyvenimo garantu. Tokį dėsningumą Z.Vaišvila pastebi savo giminėje.

Verslininko motina pedagogė ir logopedė Palmira Vaišvilienė (82 m.) sūnų nuo mažens mokė sveikos gyvensenos principų, kurių svarbiausias – sportas.

Jaunystėje buvusi bėgikė P.Vaišvilienė šiuo metu irgi jaučiasi žvali, nes mėgsta pasimankštinti.

Z.Vaišvilos senelis Ignas anapilin iškeliavo sulaukęs 99 metų.

„Pagal sveikatos būklę bočelis, kaip jį mes žemaitiškai vadinome, būtų dar gyvenęs, bet jį pražudė nelaimingas nutikimas“, – apgailestavo buvęs aktyvus Sąjūdžio veikėjas.

Z.Vaišvila savo bendravardžio tėvo prieš trisdešimt metų irgi neteko per nelaimę: „Nuo šios vasaros pragyvenau daugiau negu šviesaus atminimo tėvas.

Dėl nelaimingo atsitikimo jo gyvybė užgeso sulaukus 56-erių. Tuomet tėvas buvo tokio pat amžiaus, kokio dabar esu aš.“

Buvusio politiko tėvas mirė trūkus blužniai.

Tokią traumą neurochirurgu dirbęs vyras patyrė medikų šventėje lenktyniaudamas dviračiu ir susidūręs su kitu dviratininku.

Tačiau Zigmas neatsimena, kad jo tėvas iki lemtingo atvejo būtų kada nors sirgęs.

Verslininkas taip pat nėra sirgęs rimtomis ligomis.

Tik skubėdamas į pasimatymą tuomet su dar būsima žmona Regina Zigmas slystelėjo ant laiptų ir patempė čiurnos raiščius. Ši kojos vieta vyrui iki šiol yra jautri.

Jaunystėje futbolą žaidęs Z.Vaišvila dabar neturi laiko šiam sportui, tačiau rytais mankštinasi.

Įprastai daro daugiau pratimų nugaros raumenims stiprinti: „Svarbu išjudinti stuburą, nes nemažai laiko praleidžiu sėdėdamas.“

Z.Vaišvila nepastebėjo, kad gerai savijautai ir jaunatviškumui kenktų riebus maistas, saldumynai. Jis mėgsta ir kepsnius, ir uošvės virtus cepelinus, rūkytus gaminius, neatsisako saldainių ir torto.

„Labai nesveika būti valdžioje. Kai išėjau iš Vyriausybės, penki kilogramai per mėnesį be jokių pastangų nukrito. Įtampa versdavo nervus raminti dažnu valgymu, nors nepasakyčiau, kad tuo metu buvau nejudrus.

Akivaizdu, kad ne man vienam, bet ir kitiems, buvusiems ir esantiems valdžioje, kūno svoris šokteli“, – organizmo reakciją į darbo pokyčius prisiminė praeityje buvęs aktyvus politikas.

Dabar Z.Vaišvila gyvena ir miega ramiau, nes bėgant metams išmoko nepasiduoti stresui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.