Išankstinėje filmo „Redirected“ premjeroje kviestiniai svečiai pasijuto lyg oro uoste

„Sveiki visi skrendantys į Malaiziją. Prašome paeiti prie patikros punkto ir paruošti rankines bei lagaminus – apsauga pažiūrės ar neturite su savimi neleistinų įsinešti daiktų“, – šypsodamasi rankos mostu prie įėjimo į „Vingio“ kino teatrą parodė stiuardesė.

Į premjerą atėję žmonės buvo nusiteikę smagiai praleisti laiką.<br>T.Bauro nuotr.
Į premjerą atėję žmonės buvo nusiteikę smagiai praleisti laiką.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Jan 7, 2014, 8:25 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:26 PM

Tokie jos žodžiai pradžioje kai kuriems lankytojams pasirodė keistoki. Tačiau parodę skrydžio lėktuvų bilietus primenančius kvietimus galiausiai jie pasijuto tarsi tikrame oro uoste. Tokiame, kur yra laipinimo vartai, kur rankiniame bagaže negalima su savimi prasinešti skysčių, o koridoriuose migruoja saulėtų atostogų nuotaikomis gyvenantys poilsiautojai.

„Redirected“. Taip vadinasi naujas režisieriaus Emilio Vėlyvio filmas, kurio kino mylėtojai su nekantrumu laukė kone trejus metus. Ir nors oficialiai juosta kino teatrus pasieks sausio 10 dieną, antradienio vakarą smalsiausiems žiūrovams buvo surengta išankstinė filmo premjera.

Į ją atskubėjo būrys visuomenei pažįstamų veidų, tarp kurių kurių - kino, teatro ir televizijos žmonės, pramogų ir verslo pasaulio atstovai. Kino teatre dominavo vasariška atostogų atmosfera: čia vaikščiojo šortus ir skrybėles dėvintys turistai, skambėjo malajų muzika, švieslentėse buvo rodomi skrydžių į šiltus kraštus laikai. Nepaisant to, renginio svečiai buvo paprašyti pasipuošti, vakaro apranga kvietimuose buvo įvardinta vienu žodžiu - šventinė.

„Redirected“ – tai ironiškas ir savikritiškas pasakojimas apie kultūrinį šoką, kokį patirtų kiekvienas doras europietis, netikėtai stačia galva pasinėręs į visas mūsų turimas „lietuviškas grožybes“. Galbūt todėl – pavojingas jautriems ir humoro jausmo neturintiems patriotams bei stereotipų apie Lietuvą prisikūrusiems užsieniečiams.

Pasakojimas iš dalies paremtas tikrais britų turistų nuotykiais ir įspūdžiais, filmas atskleidžia kitokį, netikėtą ir savotiškai žavingą neparadinės Lietuvos vaizdą – satyrinį, šaržuotą ir kiek iškreiptą šiuolaikinės visuomenės bei jos aktualijų atspindį.

Susirinkusiems žiūrovams filmas buvo pristatytas neįprastai. Prigesus šviesoms į salę įžengė kelios žavios stiuardesės ir gundančiais judesiais panašiai kaip prieš įprastą skrydį supažindino visus su skrydžio instrukcijomis. Tačiau vėliau staiga savo trigrašį įkišo grupės „Poliarizuoti stiklai“ muzikantai, o balsas mikrofone pranešė: „Gerbiami keleiviai, dėl ugnikalnio išsiveržimo Islandijoje, mes buvome nutūpdyti Lietuvoje. Sveiki atvykę į Vilnių.“

Būtent toks siužetas minimas ir filme. Keturi draugai iš Londono vieną dieną nusprendė prasukti nešvarų reikalą ir pavogę didžiulę sumą pinigų nusprendė pabėgti į egzotišką Pietryčių Azijos šalį Malaiziją. Toks pabėgimas greičiausiai būtų buvęs sėkmingas, tačiau dėl ugnikalnio išsiveržimo Islandijoje vaikinų skrydis buvo atidėtas, o kelionės maršrutas – pakeistas. Jų lėktuvas netikėtai turėjo nusileisti Vilniuje.

„Tai pirmas tokio masto ir tokio kalibro lietuvių kurtas filmas Lietuvoje“, – juostą svečiams pristatė renginio vedėja Asta Stašaitytė-Masalskienė. Pasak jos, net ir pats E.Vėlyvis – ypatingai jautri, trapi asmenybė.

„Noriu padėkoti visiems, kurie atėjo ir labai apgailestauju dėl tų, kurie dvi savaites man nedavė ramybės ir negalėjo čia patekti. Visi sutiks, kad be komandos jie yra niekas. Deja ne visi komandos nariai galėjo sulaukti šios šventės. Norėčiau tylos minute pagerbti filme vaidinusį aktorių Vytautą Šapranauską“, – savo kalbą pradėjo E.Vėlyvis.

Savo žodį tarė ir filmo prodiuserė Asta Liukaitytė. „Kalbėsiu trumpai. Šiandien buvau priversta rinktis: noriu prieš jus jaustis graži ar protinga. Pasirinkau grožį“, – juokavo ji ir vėliau visiems pristatė visą kūrybinę komandą.

E.Vėlyviui „Redirected“ – trečias ilgametražis filmas. 2006 metais pasirodė jo juosta „Zero“, dar po ketverių metų buvo sukurta antroji filmo dalis „Zero 2”. Nors režisierius apie ateities planus kalba nenoriai, portalo lrytas.lt žiniomis, šiuo metu jis režisuoja plačios apimties serialą vienai Rusijos kino kompanijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.