Iš M.Jankausko tapytų paveikslų žvelgia Lietuvos ir pasaulio garsenybės

Vienas perspektyviausių jaunosios kartos poparto stiliaus atstovų Lietuvoje 26 metų dailininkas Mindaugas Jankauskas trečiadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje atidarė intriguojančią ir stebinančią tapytų paveikslų parodą „Colors.Culture Club“.

Renginio akimirka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2014-01-08 23:49, atnaujinta 2018-02-17 19:17

Arenos koridorių ir restorano „1410“ sienas papuošė beveik 300 darbų, kuriuose įamžintos garsiausios Lietuvos ir užsienio garsenybės: Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Arvydas Sabonis, Egidijus Dragūnas–Selas, Juozas Statkevičius, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Simas Jasaitis ir Oksana Pikul-Jasaitienė, Alanas Chošnau ir Aras Vėberis, Rolandas Vilkauskas-Pripsas, Vytautas Balsys, Ramūnas Šimukauskas, Rytis Zemkauskas, Rolandas Maskoliūnas, Madonna, Freddie Mercury, Marlene Dietrich, Tomas Fordas bei daugybė kitų.

Į parodą susirinkę kauniečiai stebėjosi iš Kauno kilusio, tačiau jau keletą metų Vilniuje gyvenančio dailininko meniniais sprendimais ir produktyvumu. Jaunas vyras visus parodos eksponatus nutapė per maždaug ketverius metus. Dalis darbų atsirado vos per pusantros ar kelias dienas.

Kai kurie į parodą atvykę kauniečiai buvo maloniai nustebinti, kai M.Jankausko tapytuose paveiksluose išvydo ne tik kitus žinomus žmones, bet ir save.

„Paveikslą, kuriame esu nutapytas, matau pirmąsyk. Tiesa, jį buvau matęs jau anksčiau kompiuterio ekrane, viename iš socialinių tinklų, tačiau tuomet tokio įspūdžio jis man nepadarė. Paveikslas ypatingas tuo, kas jis – įspūdingo dydžio. Be to, smagu, kad Mindaugas mane įamžino su kolega ir bičiuliu aktoriumi Ramūnu Šimukausku šalia teatralams puikiai žinomos vietos – kavinėje „Suflerio būdelė“, - kalbėjo režisierius Vytautas Balsys.

Fotomenininkas Rolandas Vilkauskas-Pripsas save atpažino net dviejuose paveiksluose. Viename jis nutapytas šalia bičiulio menininko Gedimino Šibonio, kitame – jo vieno portretas.

„Apie paveikslą, kuriame pavaizduotas aš ir Gediminas, prieš kurį laiką sužinojau visiškai atsitiktinai. Mano portretą Mindaugas nupiešė, kai pristatinėjau savo parodą. Maniau, kad jį man padovanojo, tačiau dėl kažkokių neaiškių priežasčių jis kabo ne mano namuose, o šioje parodoje“, - kvatojosi R.Vilkauskas-Pripsas.

Save nutapytus išvydo ir parodos atidaryme koncertavę grupės „Makchu Pikchu“ nariai.

Ne pirmą autorinę parodą surengęs menininkas tikino, jog jam patinka tapyti ir praeityje garsius, ir šiuo metu žinomus žmones. Vienus jų M.Jankauskas nutapė rimtus, kiti primena komiksus. „Visada domėjausi menu, dizainu, sportu, muzika, kultūra. Visi šie žmonės man imponuoja, nes kiekvienas yra garsus savo srities žinovas ir asmenybė“, - įsitikinęs tapytojas.

Ar ant jauno dailininko šmaikščiai nutapytos garsenybės nepyksta? Ar jam nebaisi visuomenės kritika?

Purtydamas galvą Mindaugas tvirtino, jog nuo pat pradžių darbus drąsiai pristato viešai ir nepabūgsta, kad gali būti sukritikuotas. Jis nesibaimina likti nesuprastas ir žinomų žmonių.

„Dėl savo kūrybos iš tų, kuriuos esu nutapęs, nesulaukiau nė vieno pikto žodžio ar prašymų neeksponuoti darbų. Žmonės puikiai suvokia, jog tai, ką darau, yra menas ir ne bet koks, o popartas“, - sakė žinomiems žmonėms jų portretus dovanojantis ar parduodantis M.Jankauskas.

Vyras įprastai tapo žiūrėdamas į žinomų žmonių nuotraukas, fotografijų albumus. Gyvai kol kas jam žinomi žmonės nepozuoja.

Už tai, kad tapo menininku, vyras dėkoja savo tėvams. Jo tėtis Antanas Jankauskas pagal profesiją – inžinierius, tačiau nuo jaunystės mėgsta tapyti.

„1987-ųjų metais, kuomet gimiau, tapyti tėčio darbai patys gražiausi ir romantiškiausi. Akivaizdu, kad jo kūrybos gyslelė dar prieš išvystant šį pasaulį, persidavė man.

Svarbu ir tai, kad vaikystėje bei paauglystėje tėvai man sudarė visas sąlygas tobulinti meninius sugebėjimus: lankiau dailės, fotografijos, keramikos būrelius, mokiausi pas žinomus dailininkus. Užaugau laisvas kurti ir nepaliauti ieškoti“, - sakė M.Jankauskas.

Kaune baigęs vidurinę mokyklą, vyras studijavo Vilniaus dailės akademijoje, dailės paslapčių sėmėsi metus gyvendamas Londone.

M.Jankauskas parodoje pristatė ir autoportretą, ir kelis abstrakčius paveikslus. Dalyje darbų, kurie netrukus atsidurs juos užsakiusio naujakurio namuose, pavaizduoti matėsi kosmoso motyvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.