H.Šumilaitė ir atlikėja Arina pasižadėjo į lėkštę dėtis mažiau maisto

Dažnas Naujųjų metų naktį pasižadėjome nuo šiol gyventi kitaip – sveikiau maitintis, daugiau sportuoti, įtilpti į jaunystės kelnes, mesti rūkyti, pasitikrinti sveikatą ar keliauti. Tačiau ką daryti, kad pasiryžimams valios pakaktų visus metus?

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 20, 2014, 10:50 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:22 AM

Sausio 1-osios rytą prabudę su naujais pažadais sau, artimiesiems ar bičiuliams, vieni juos puolė vykdyti iš karto, kiti palaukė, kol baigsis šventės, treti, ne paslaptis, naują gyvenimo puslapį atverti vis žada pirmadienį.

Specialistai pastebi, jog nemažai daliai iš karto po Naujųjų metų sau duotus pažadus tesėti suskubusių žmonių pasiryžimo pakanka vos kelioms savaitėms ar mėnesiui.

Tai reiškia, kad nepasižyminčiųjų stipria valia gyvenimas grįžta į senąsias vėžes. Tie, kurie nenori papildyti ištižėlių gretų, kreipiasi į specialistus. Šie tvirtina, jog siekiant tikslo svarbiausia motyvacija ir rezultatai.

Į lėkštes krausis mažiau

Dainininkė Arina Borunova viena iš tų, kurie Naujųjų metų rytą sau pasakė, kad nuo šiol į lėkštę maisto krausis mažiau, valgys sveikiau.

„Kaip šio pažado pavyks laikytis visus metus, pažiūrėsime. Per daugiau kaip dvi savaites kol kas nenusižengiau“, – juokėsi Lietuvos bliuzo karaliene vadinama kaunietė.

Moteris pas dietologus iš karto po švenčių nebėgo, o mitybos planą sudarė pati. Arina prieš kelerius metus kreipėsi į sveikatos specialistą, kuris nustatė, kokie produktai jai tinka pagal kraujo grupę. Šių nurodymų kaunietė paiso ligi šiol. Tačiau dėl porcijų, ypač skanaus maisto, Arinai su savimi ne kartą teko pakovoti.

Linksmuolė aktorė ir režisierė Hana Šumilaitė šįmet taip pat žada į lėkštę dėtis mažiau maisto, nes vienas jos tikslų – atsikratyti antsvorio.

„Per metus norėčiau numesti 15 kilogramų. Tuomet įtilpčiau į odines kelnes, kurias mėgau jaunystėje. Jau kurį laiką jos guli spintoje ir laukia, kada vėl jas galėsiu apsimauti“, – pasakojo H.Šumilaitė.

Mesti svorį kaunietė ryžtasi ne pirmą kartą. Kai sumažina saldumynų kiekį ir maisto porcijas, aktorė akivaizdžiai sulieknėja.

Tačiau pradėjusios maitintis įprastai H.Šumilaitės svoris vėl sugrįžta.

Šįmet aktorė pasižadėjo net tik sublogti, bet ir aplankyti Ispanijoje gyvenančius bičiulius.

Tesi vienuoliktus metus

Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta sausio 1-ąją pasižadėjo kas rytą plaukioti baseine, tobulinti anglų kalbos žinias ir skirti daugiau laiko anūkams.

„Dažną rytą 7 valandą būnu baseine ir per maždaug pusvalandį nuplaukiu vieną kilometrą. Jau vienuoliktus metus pažadą pavyksta tesėti. Tiesa, kartais kyla minčių, kad gal geriau būtų padrybsoti lovoje, tačiau kaskart save sudrausminu – juk daviau pažadą“, – tvirtino J.Krėpšta.

Vokiečių kalbos jaunystėje mokęsis muzikantas yra pramokęs ir angliškai. Šįmet vyras pasiryžęs mokytis šios kalbos iš peties, kad metų pabaigoje ja galėtų susikalbėti laisvai.

„Dar vienas mano pasižadėjimas – daugiau laiko praleisti su dviem anūkėliais, kurie mane vadina bočiumi. Šis pažadas neišmatuojamas jokiais matais, tačiau labai norėčiau, kad jis išsipildytų su kaupu“, – tikino vyras.

Tikisi atsispirti kepsniams

Kaunietis magas ir mentalistas Nikolas Kinas nutarė tapti vegetaru. Tačiau ar ilgai vyro nesuvilios gardus šašlykų arba kepsnių kvapas?

„Pasižadėjau sau visus metus nevalgyti mėsos ir net žuvies. Žiūrėsiu, kaip tokį iššūkį priims mano organizmas. Kol kas jaučiuosi puikiai, nestokoju energijos ir žvalios nuotaikos“, – tikino magas.

Iš pradžių N.Kinas vylėsi, jog laikytis pažado jam pavyks be specialistų pagalbos. Tačiau pastaruoju metu vyras vis dažniau pamąsto apie dietologo konsultaciją.

Dainininkė Neringa Šiaudikytė sau ir artimiesiems pasižadėjo išmokti šokti. Mergina nori judėti pagal Lotynų Amerikos muzikos ritmą ir pramokti gatvės šokių.

„Į šokių studiją užsirašysiu nuo vasario ir lankysiu ją ne rečiau kaip du kartus per savaitę. Kodėl ne nuo metų pradžios? Iki šiol spaudė mokslai universitete, o kitą savaitę išvykstu į užsienį. Grįžusi iš karto pradėsiu mokytis šokti“, – žadėjo mergina.

Pradėti sportuoti siūlo klube

Sporto ir sveikatingumo centrų darbuotojai pastebi, jog metų pradžioje norinčiųjų sportuoti padaugėja, ateina net tie, kurie anksčiau mažai judėjo. Tačiau dalies žmonių entuziazmas išgaruoja po mėnesio, kiti treniruotis nustoja po dviejų ar trijų mėnesių.

Sveikatingumo centro vadybininkas Paulius Jonavičius tvirtino, jog didžiausia paskata nuolat sportuoti yra pasiekti rezultatai, žvali nuotaika ir aplinkinių pagyrimai dėl padailėjusių kūno formų.

„Pokyčiai pastebimi jau po kelių pirmųjų treniruočių. Net jeigu pats žmogus jų iš karto nejaučia ir nemato, iš kolegų, bendramokslių ar šeimos narių vis dažniau pradeda girdėti pagyras“, – kalbėjo P.Jonavičius.

Jis žino, jog individualiai judėti daugeliui žmonių yra sunku, nes trūksta užsispyrimo, valios, motyvacijos. Todėl pradedantiems sportuoti patariama rinktis sporto klubą: treneriai parodo, kaip teisingai atlikti pratimus, sudaro treniruočių programą, skatina siekti rezultatų.

Paskata – ir noras gyventi

Kauno apskrities priklausomybės ligų centre pastaruoju metu padaugėjo pacientų. Centro vadovas Tautvydas Zikaras įsitikinęs, jog pažadai nieko nereiškia, jeigu žmogus neturi motyvacijos.

„Kai žmogus suvokia, jog priklausomybė, kurių šiuo metu priskaičiuojama apie 200 pavadinimų, yra proto ir sielos liga, ir nori jos atsikratyti, tuomet jam galima padėti. Antraip nepadės net patys geriausi specialistai“, – tvirtino T.Zikaras.

Atsikratyti priklausomybės alkoholiui, narkotikams, rūkalams, azartiniams lošimams ir kitiems dalykams žmonėms padeda meilė antrajai pusei, vaikams, tėvams, artimiesiems, noras išsaugoti šeimą. Daugeliui žmonių stipri motyvacija – dėl priklausomybės pašlijusi sveikata.

„Kai sustreikuoja sveikata, dažnas žmogus meta rūkyti, vartoti narkotikus.

Noras gyventi daugeliu atvejų yra stipresnis už priklausomybes“, – sakė specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.