A.Ivanauskas-Fara: „Jeigu ne ankstyvos vedybos, gyvenimą būčiau baigęs sąvartyne”

„Jeigu nebūčiau jaunas vedęs, tikriausiai būčiau prasigėręs”, – neslėpė bosistas, dainų autorius ir atlikėjas Aleksandras Ivanauskas-Fara (56 m.). Jo žmona Rima (54 m.) prisiminė, kad prieš vestuves vyras net galvą tingėdavo trinkti, nors nešiojo ilgus plaukus. 

A.Ivanauskas-Fara su žmona Rima.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Ivanauskas-Fara su žmona Rima.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

Jan 26, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:24 AM

Pernai 40 metų muzikinės veiklos sukaktį paminėjęs A.Ivanauskas-Fara bosinę gitarą į rankas paėmė mokykloje.

Populiarios lietuviškos muzikos grupės „Rondo” siela tituluojamam muzikantui vaizduotės netrūko niekada.

Vestuvių dieną prieš žengiant į Kauno rotušę jis būsimai žmonai Rimai vietoj gėlių įteikė trijų litrų stiklainį raugintų agurkų. Vėliau Valentino dienos proga ant kūno išsitatuiravo jos vardą – tarsi priesaiką visada būti kartu, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Nepaisydama to, koncertų bei renginių organizatorė R.Ivanauskienė vis tiek tvirtino, kad jos vyras nėra romantiškas. „Kartą gyvenimo kartu pradžioje paruošiau jam ypatingą vakarienę, uždegiau žvakių. O jis grįžęs paklausė: „Kas mirė?”

Nuo to laiko romantiškų vakarienių neruošiu”, – apie vyrą pasakojo 54 metų R.Ivanauskienė.

Nors yra trijų jau suaugusių vaikų tėvas ir trijų anūkų senelis, A.Ivanauskas-Fara teigia jaunatviško parako turintis per akis. Toks jis atsiskleidė „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „Kitoks pokalbis”.

Muzikos mokslų nebaigė

Kartu su aštuoneriais metais vyresne seserimi užaugęs Aleksandras prisiminė vaikystėje didelių kiaulysčių nekrėtęs.

Tiesa, kartą gavo barti už tai, kad išbandė plaktuką daužydamas ką tik tėvo išklotas plyteles virtuvėje. Kitą kartą – už padegtas užuolaidas.

„Tėvas labai įtikinamai paaiškino, kad to daryti negalima. Ir šiandien dar tai atsimenu”, – šyptelėjo Fara.

Mokykloje Aleksandras nebuvo pavyzdingas mokinys. „Jei toks būčiau buvęs, klasės „chebra” būtų nuo manęs nusisukusi”, – šypsojosi dainininkas, kuris nuo aštuntos klasės ėmė groti mokyklos ansamblyje.

Pirmąją gitarą jam nupirko mokykla. Vėliau gabus vaikinas buvo pakviestas groti į Kauno moksleivių rūmų estradinį ansamblį pučiamaisiais. Kolektyvas turėjo puikų vadovą. Netrukus Aleksandras pradėjo groti iš natų.

Tačiau muzikos mokyklos A.Ivanauskas nebaigė. Kaip pats sako – nespėjo.

Tuo metu dar mažai kas grojo bosine gitara, tad vaikinas vos spėdavo suktis – jį kviesdavo groti restoranuose ir kavinėse, jį dažnai buvo galima išvysti tuometės Kauno radijo gamyklos scenoje.

Galva nesusisuko

Baigęs vidurinę mokyklą devyniolikmetis buvo pakviestas groti į Kauno filharmonijos ansamblį „Plius Minus”, kuriam vadovavo Mikas Suraučius.

Repeticijų, koncertų ir gastrolių grafikas buvo įtemptas.

Netrukus Aleksandrui buvo pasiūlyta prisidėti prie grupės „Rondo”. Šiam kolektyvui bosinės gitaros meistras paskyrė maždaug 30 gyvenimo metų.

Greitai „Rondo” tapo itin populiaria grupe, tačiau tai Farai galvos nesusuko.

„Nebuvau tas žmogus, nuo kurio priklausė visos grupės veikla.

Buvau tik muzikantas, grojantis bosine gitara, kartais padainuodavau”, – kuklinosi patyręs muzikantas ir Božolė choro generolas.

Veiklos – nors vežimu vežk

Be scenos, A.Ivanauskas-Fara turi begalę kitokios veiklos. Jis yra kelių jaunų atlikėjų prodiuseris, rengia įvairius muzikinius projektus.

Taip pat turi įmonę, užsiimančią klubinės įrangos (apšvietimo bei įgarsinimo aparatūros) prekyba.

Tad vyras sako, kad atėjus laikui atsisveikinti su scena tikrai turės ką veikti.

O kol kas jis daug koncertuoja. „Dirbsiu tol, kol galvoje suksis naujos melodijos ir aranžuotės”, – tvirtai kalbėjo Fara.

„Kur lengviau uždirbti pinigų – prekiaujant ar scenoje?” – muzikanto klausė laidos vedėja Aušra Kilkuvienė.

„Jei nori užsidirbti iš prekybos, tam reikia skirti labai daug laiko. Reikia išlaikyti profesionalų komandą, jiems kasdien nurodinėti veiklos kryptis. Ne visada gali į tai susikoncentruoti, tad didelių projektų šiuo metu nesiimu, – pasakojo atlikėjas. – Tačiau veiklos – nors vežimu vežk. O pinigų kaip nėra, taip nėra.”

Norėjo atrodyti jaunesnis

Rudenį muzikantas kartu su žmona ryžosi avantiūrai – dalyvavo TV3 projekte „Grožio architektai”. Čia plastikos chirurgai pakeitė sutuoktinių išvaizdą.

Farai buvo pašalinti maišeliai po akimis, sutvarkyti dantys, patempta veido oda. Garsus atlikėjas neslepia – atjaunėti jam buvo svarbu.

Dabar jis gali drąsiai šypsotis, akys tapo didesnės, nuo veido išnyko nuovargio žymės.

„Kiekvienas atsinaujinimas teikia džiaugsmą. Kai įsigyji naują automobilį, seną pamiršti, nesinori į jį net pažiūrėti”, – palygino išvaizdos pokyčius patyręs Fara.

Kitą dieną po operacijos jį išvydusi žmona apstulbo.

„Į akis nieko nesakė, bet supratau, kad vaizdelis jai pasirodė nekoks. Tačiau per mėnesį viskas sugijo. Šiuo metu džiaugiuosi gyvenimu, nors po operacijos praėjo dar nedaug laiko.

Vadinasi, po metų bus dar geriau, – santūriai džiaugėsi muzikantas, tačiau čia pat pridūrė, kad už išvaizdą jam kur kas svarbiau balsas: – Kad scenoje neatrodyčiau bjaurus, užtenka pasitempti.”

Susipažino prie kavinės

Žmonai, su kuria gyvena jau trisdešimt šeštus metus, A.Ivanauskas-Fara labiausiai dėkingas už ištvermę.

„Ji – idėjų generatorė, o aš sprendimų ieškotojas ir problemų lygintojas”, – apie bendrą gyvenimą kalbėjo garsus vyras.

Turbūt daug kam kilo klausimas, kodėl jis, perspektyvus populiarėjančios grupės muzikantas, toks jaunas vedė.

„Buvau labai įsimylėjęs, – neslepia muzikantas. – Be to, jau tada savo smegenėlėmis supratau, kad būdamas laisvas prasigersiu ir gyvenimą baigsiu kur nors sąvartyne. Tokių pavyzdžių žinau ne vieną.”

Su būsimąja žmona muzikantas susipažino prie kavinės.

„Su draugu rūkėme susėdę ant akmenų. Priėjo jo pažįstama panelė su drauge. Ta draugė ir buvo Rima.

Tuo metu mes grojome studentų klube, pakvietėme jas užeiti. Prasidėjo draugystė, ilgi pasivaikščiojimai po Kauną.”

Mėgsta sukiotis prie puodų

Kaune su šeima gyvenantis muzikantas prisipažino labiausiai nemėgstantis buities darbų ir besivadovaujantis paprasta taisykle: „Neprasitarsiu, kad moku, nes tuomet visą laiką reikės tai daryti.”

Vis dėlto turėdamas laiko A.Ivanauskas-Fara mielai sukiojasi virtuvėje prie puodų.

„Patiekalus ruošiu iš visko, ką galima supjaustyti ir sumesti į puodą. Mėgstu eksperimentuoti – dar šiek tiek balzamiko acto, dar žiupsnelį pipirų”, – įsijautęs pasakojo muzikantas.

Fara tvirtina, kad su juo gyventi nesunku. „Jei su manimi gražiai elgiamasi, atsakau tuo pačiu. O jeigu įžeidžia, nutylu kokioms trisdešimčiai sekundžių. Paskui atsileidžiu.

Esu girdėjęs, kad jeigu vyras su žmona nesikalba 30 dienų, ji gali kreiptis į teismą dėl psichologinio smurto”, – rimtai dėstė muzikantas.

Jis teigė esąs ramus žmogus. Tiesa, ramybė dingsta stebint krepšinio rungtynes. „Niekas manęs taip nesunervina, kaip mėgstamos komandos pralaimėjimas”, – prisipažino A.Ivanauskas-Fara.

Vengia buities darbų

R.Ivanauskienė, A.Ivanausko-Faros žmona:

„Viešumoje Aleksandras paprastai būna linksmas, lengvai bendrauja, o namuose nori pailsėti.

Kartais net erzina, kai turėdamas laisvą sekmadienį, užuot skyręs jį šeimai, drybso prie televizoriaus. Jis mėgsta žiūrėti serialus, kuriuose gaudo ir šaudo.

Aleksandras neina į mišką, nes nemėgsta vorų ir mašalų.

Vieninteliai buities darbai, kuriuos jis atlieka namuose: vasarą nupjauna žolę, o žiemą pastato Kalėdų eglę.

Erzina tai, kad bet kokį prašymą Aleksandrui turiu pakartoti kelis kartus. Jis palinksi galva, pažada, tačiau apsisukęs pamiršta. Jo galva nuolat kuo nors užimta.

Kai susipažinome, jis visiškai nekreipė dėmesio į savo išvaizdą. Net vengdavo trinkti galvą, nors nešiojo ilgus plaukus.

Tačiau po truputį jo požiūris ėmė keistis. Per pastaruosius penkerius metus išvaizda jam tapo labai svarbi, ypač dabar, kai numetė nemažai svorio.

Dabar manęs dažnai paklausia, koks drabužis jam tinka, o koks ne. Stengiasi derinti jų modelius ir spalvas.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.