V.Pauliukaitį sužavėjo karšti turkų „Fire Of Anatolia“ šokėjai

Šį sekmadienį Vilniaus Pramogų arenoje vyksiančio elitinio šokio šou „Fire Of Anatolia“ nekantriai laukia ir žinomi Lietuvos žmonės. Vasario 16-ąją fantastišku Turkijos šokėjų meistriškumu gėrėsis ir režisierius, įvairių TV projektų dalyvis Vytenis Pauliukaitis, kuris neabejoja – „Fire Of Anatolia“ Lietuvoje nustebins daugelį.

„Fire Of Anatolia“ - programa, kuri visą pasirodymo laiką kvėpuoja dinamika“, - pastebi režisierius V.Pauliukaitis.
„Fire Of Anatolia“ - programa, kuri visą pasirodymo laiką kvėpuoja dinamika“, - pastebi režisierius V.Pauliukaitis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:22 AM

88 valstybes jau aplankiusi trupė „Fire Of Anatolia“ Vilniuje parodys daugiau nei 20 milijonų žiūrovų įvertintą spektaklį, kuris vadinasi taip pat, kaip ir šis kolektyvas. Sausį septyniolikoje Kinijos miestų, tarp jų – ir Pekine bei Šanchajuje, ovacijų sulaukusi trupė jau šią savaitę pradės gastroles Baltijos šalyse, kurių metu pirmą kartą viešės ir Vilniuje.

Gyvybingas, sprogstamos energijos kupinas spektaklis vadinamas vienu iš trijų populiariausių šokio reginių pasaulyje. Su tokiu įvertinimu sutinka ir šimtus įspūdingų spektaklių matęs Vytenis Pauliukaitis.

„Būna kolektyvų, kurių programa pasižymi labai įspūdinga pradžia, tada viduryje jie mesteli kažką įdomaus, o tada jau visi laukia finalo.

Čia yra kitaip. „Fire Of Anatolia“ - programa, kuri visą pasirodymo laiką kvėpuoja dinamika“, - pastebi režisierius.

Daugiau nei prieš dešimtmetį debiutavusiame garsaus choreografo Mustafos Erdogano šou susipina tradiciniai Turkijos ir Balkanų regiono šokiai, baleto ir moderniojo šokio elementai. Visa tai lydi specialiai spektakliui sukurta muzika, kurioje yra ir originalių kompozicijų, ir Turkijos folkloro kūrinių, ir klasikos. Spektaklio dalyviai, kruopščių atrankų metu suburti iš geriausių Turkijos šokėjų, daugybę sykių keičia spalvingus kostiumus, kurių dizainas įkvėptas turkų, persų ir kurdų tradicinių drabužių.

„Turkija turi daug skirtingų regionų, kiekvienas jų turi savo folklorą.

Jis, beje, labai skiriasi nuo mūsiškio. Lietuviškame folklore yra daug lyrikos, išgyvenimų. Turkų folklore emocijos ir išgyvenimai perteikiami ritmais ir spalvomis. Tas skirtumas Lietuvos publikai turėtų būti įdomus“, - neabejoja Vytenis Pauliukaitis.

Su didele aistra šokantys atlikėjai per dvi šou valandas pademonstruoja daugelį numerių, kuriuose atsispindi visame pasaulyje žinomi turkų šokio meno pasiekimai.

„Pavyzdžiui, čia galėsime pamatyti tikrąjį pilvo šokį. Viena vertus, Lietuvoje jis irgi jau šokamas. Atsiranda klubų, studijų, kuriose šio šokio mokoma. Tačiau Lietuvoje paplitusios pilvo šokio pamokos yra atvežtos iš Egipto, tai kiek kitokie, pakeisti judesiai. Čia matysime tikruosius, turkiškus šokius, kurie žinomi visame pasaulyje.

Dervišų šokis, kuris rodomas spektaklyje, irgi yra įspūdingas. Baltai apsirengę besisukantys vyrai – tai tikrosios to regiono tradicijos“, - pasakoja žinomas Lietuvos režisierius.

Stebint iki smulkmenų nušlifuotus „Fire Of Anatolia“ pasirodymus, net sunku patikėti, kad šio spektaklio autorius kadaise nė negalvojo apie karjerą šokio pasaulyje. Mustafa Erdoganas universitete studijavo filosofiją ir vadybą, tačiau 1997-aisiais aukštyn kojom apvertė savo gyvenimo planus ir Ankaroje pradėjo mokytis folkloro šokių.

Po poros metų jis subūrė „Fire Of Anatolia“ - iš daugiau nei 750 pretendentų atrinko 90 talentingų šokėjų ir sukūrė fenomeną, kuris pelnė du Guinnesso rekordus, pasirodė „Eurovizijos“ konkurse, pernai Naujųjų metų proga džiugino didžiausio Kinijos TV kanalo žiūrovus bei pasiekė daugybę kitų ryškių karjeros aukštumų.

„Fire Of Anatolia” trauka – tokia stipri, kad su trupe sunku atsisveikinti net ir populiariausiems šokėjams, kurie laukiami daugelyje pasaulio mokyklų ir teatrų. Pavyzdžiui, su grupe vis dar pasirodo 48-erių Oktay Keresteci – vienas žymiausių Turkijos baleto ir moderniojo šokio šokėjų.

„Mes kartais galvojame – ai, folkloras, jį jau matėme per televiziją. Bet čia – tikras, geras, originalus produktas. Spektaklis, kokių reta“, - pabrėžia Vytenis Pauliukaitis.

Vasario 16-oji – tokiu ritmu, kokiu jos dar niekada nešventėte. Tai laukia žiūrovų, šį sekmadienį apsilankysiančių Pramogų arenoje, kur turkiška šokio ugnis pirmą kartą suliepsnos lietuvių akivaizdoje.

Ištrauka iš „Fire Of Anatolia“ šou:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.