Kulinarijos apdovanojimuose - virtuvės žvaigždės ir smaližiai

Pirmadienio vakarą Vilniaus Kongresų rūmuose vyko neįprastas renginys. Originaliomis maisto gamybos idėjomis ir gardžiais kulinariniais šedevrais nuolat stebinantys Virtuvės mitų griovėjai nusprendė pagerbti geriausius Lietuvos restoranų šefus, vadovus, kulinarinių knygų autorius ir tinklaraštininkus. Visi jie buvo pakviesti į „Kulinarinius apdovanojimus 2014”.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2014-03-31 21:28, atnaujinta 2018-02-14 23:38

„Lietuvoje rengiami muzikos, teatro, kino apdovanojimai – tačiau iki šiol niekas nebuvo sugalvojęs padėkoti maisto kultūros kūrėjams“, – sakė šventės iniciatorius ir vienas iš organizatorių Alfas Ivanauskas. Pasak jo, įvairių krypčių kulinarijos pasaulio atstovai taip pat nusipelno dėmesio.

Pirmą kartą organizuojamas tokio pobūdžio renginys sulaukė itin didelio susidomėjimo. Čia dalyvavo kone tūkstantis svečių, tarp kurių buvo galima sutikti nemažai maistą mėgstančių verslininkų, kultūros ir pramogų pasaulio atstovų. Vakarėlis diktavo ir aprangos kodą. „Kokteilis“, – taip buvo parašyta vardiniuose kvietimuose.

Renginyje buvo dėkojama indėlį į maisto kultūros populiarinimą įnešusioms asmenybėms, nugalėtojams buvo įteikto specialios statulėlės. „Kas mums suteikė teisę skirstyti apdovanojimus? O kas šią teisę suteikia?

Galėjome patys savęs to paklausti ir nieko nedaryti, tačiau nutarėme tiesiog surengti gražų vakarą su tais, kuriems norime padėkoti už nuo pat nepriklausomybės mūsų šalyje kuriamą kulinarijos kultūrą“, – dar anksčiau apie idėjos atsiradimą kalbėjo A.Ivanauskas.

„Kulinarinių apdovanojimų 2014” jis nevadina rinkimais. Esą tai daugiau padėka tiems, kurie tam tikrose srityse buvo pirmieji, kurie sugebėjo išlikti autoritetais.

Gražina Sviderskytė įteikė apdovanojimą už pirmąjį senosios lietuvių virtuvės restoraną ir kulinarinį muziejų. Jis atiteko Henritai Kontrauskienei.

Už prancūzų virtuvės pradžią Lietuvoje Prancūzų apdovanojimas atiteko Arūnui Oželiui, jį įteikė Prancūzų instituto direktorius

Į sceną žengė ir Juozas Statkevičius. Jis pasveikino restorano „Stikliai“ vadovą Romą Zacharevičių – jam atiteko apdovanojimas už pirmąjį restoraną Nepriklausomoje Lietuvoje.

Padėkos žodžio sulaukė ir kavinių tinklas Lietuvoje. Apdovanojimą už kavą kiekviename žingsnyje laimėjo „Coffee Inn“, apdovanojimą įteikė Ignas Krupavičius.

Už pirmuosius lietuviško šokolado namus apdovanojimą nuo Ingos Valinskienės gavo pirmųjų šokolado namų „AJ šokoladas“ vadovas Algimantas Jablonskas Už pabudintą vyno slibiną Lietuvoje apdovanotas buvo „In Vino“ savininkas Kristupas Baublys, jį pasveikino Agnė Jagelavičiūtė.

Aurimas Kamantauskas apdovanojimą už didžiausią mobilų restoraną įteikė „Taurakalniui“, jį atsiėmė Monika Čereškaitė.

Už indėlį į lietuvišką kulinarinės knygos leidybą apdovanojimą gavo Beata Nicholson. Tiesa, ji pati į renginį atvykti negalėjo, tačiau apie laimėjimą paskelbė Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas Remigijus Jokubauskas.

Už neformaliojo kulinarinio švietimo populiarinimą apdovanojimą pelėn „Čiop čiop“, juos apdovanojo garsi konditerė Rūta Šiušienė.

Už kulinarinį iniciatyvumą apdovanojimą gavo „Kukumuku“, jį įteikė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Už kitokio formato restoraną apdovanojimą įteikė Darius Jablonskis. Tačiau jam teko nelengva užduotis – į šią kategorija pretendavo net trys nominantai. Galiausiai buvo apdovanoti visi trys – Linas Samėnas bei restoranai „Times“ ir „Bistro 1 dublis“.

Ir nors pagrindinė vakarėlio tema sukosi aplink maistą, svečiai galėjo pasimėgauti ir kitomis pramogomis. Organizatoriai kvietė pasiklausyti Girmantės Vaitkutės ir grupės koncerto, čia savo programą pristatė choras „Ąžuoliukas“ ir specialiai į apdovanojimus iš Švedijos grįžusi Justė Arlauskaitė-Jazzu.

Muzikinė programos dalis Virtuvės mitų griovėjams itin reikšminga dar ir dėl tos priežasties. Kongresų rūmuose tuo pačiu vyko ir kas sezoną leidžiamo žurnalo-albumo „VMG“ pavasario numerio pristatymas. Kaskart leidinyje įdomiausius egzotinių kelionių nuotykius patalpinantys kulinarai, šio numerio įkvėpimu vadina muziką. Pati įvairiausia, netikėčiausia, skirtingai skambanti, nesvarbu kokia, tačiau būtent ji paskatino ieškoti naujų receptų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.