O.Mekas nustebo, kad ją atpažįsta net Kalvarijų turguje

„Neįsivaizduojate, kaip gera grįžti į Vilnių. Ypač dabar, kai oficialiai turiu ne tik JAV, bet ir Lietuvos pilietybę“, – sakė žinomo avangardisto Jono Meko bei fotografės Hollis Melton duktė Oona Mekas.

O.Mekas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
O.Mekas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Apr 8, 2014, 7:39 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:41 PM

Amerikoje gimusi ir užaugusi režisierė bei aktorė dvigubą pilietybę gavo dar vasarą, tačiau Lietuvos Respublikos pasą – vos prieš savaitę. Bet šis vizitas jai ypatingas ne tik dėl to. Praėjusį pavasarį ji džiaugėsi Lietuvos kino mėgėjams pristačiusi pirmąjį savo režisuotą filmą „Miegantis vyras“, o dabar – po metų – sugrįžo jau aktorės amplua. Tarptautinių įvertinimų spėjusiame sulaukti Igno Jonyno filme „Lošėjas“ ji atliko pagrindinį vaidmenį.

Ir nors oficiali filmo premjera Lietuvoje vyks rugsėjo mėnesį, smalsiausieji jau turėjo galimybę apsilankyti dviejuose išankstiniuose seansuose Vilniuje ir Kaune.

Los Andžele gyvenanti moteris niekuomet nesikratė lietuviškų tėvo šaknų. Galbūt todėl visuomet stengėsi išlaikyti ryšį su Lietuva – ji po truputį mokosi lietuvių kalbos, stengiasi kaip galėdama dažniau atvykti į tėvo gimtinę.

Dar prieš metus Oona pasakojo apie norą sukurti šeimą, susilaukti vaikų. Atrodo, kad svajonės pildosi – šįkart į Lietuvą ją atlydėjo ne tik gyvenimo draugas, muzikantas ir fotografas Scottas Cambridge’as. Drauge su jais atskrido ir jųdviejų dviejų mėnesių dukrytė Talula Wren.

„Kai kurie žmonės sako, kad su kūdikiu keliauti į kitą pasaulio kraštą – beprotybė, tačiau mes taip nemanome. Norime visur būti trise“, – sakė motinystės džiaugsmu trykštanti Oona. Tiems, kurie tikina, kad su kelių mėnesiu vaikeliu keliauti sunku, ji atkerta: „Priešingai. Puikiai suprantame, kad skrydis iš Amerikos į Lietuvą ilgas ir varginantis, tačiau mergaitė šiuo metu tik valgo ir miega. Mudvi jaučiamės puikiai.“

Duodama interviu moteris užsisakė puodelį kavos be kofeino ir vis akies krašteliu žvilgtelėdavo į laikrodį. „Kol mes kalbamės, mergaitę saugo Scottas. Esu jam dėkinga, kad galime dalintis tėvystės džiaugsmais. Viena visko nesuspėčiau. Kartais juokiuosi pagalvojusi, kad vienam mažam vaikui reikia dviejų žmonių. Esu laiminga būdama mama. Bent trumpam išsiskyrusi su Talula taip greitai jos pasiilgstu!“ – pasakojo Oona.

Mažylės atėjimas į šį pasaulį suteikė džiaugsmo visai šeimai. Anūkės gimimu džiaugėsi ir 91-erių seneliu tapęs J.Mekas, ir jaunėlis Oonos brolis Sebastianas. Daug po pasaulį keliaujantis jaunuolis tuo pat metu kaip ir Oona atvyko į Vilnių, tik kitu lėktuvu ir būtent čia pirmą kartą išvydo mažąją dukterėčią.

Žinomo menininko dukra stebisi, kad kaskart atvykusi į Lietuvą gatvėse vis dažniau yra palydima praeivių žvilgsnių. Žmonės ją atpažįsta: vieni šypteli, kiti pasisveikina, treti iš smalsumo kukliai pasitikslina, ar čia tikrai ji, nori nusifotografuoti.

Oona prisiminė situaciją Kalvarijų turguje, kai pirkdama knygą sulaukė klausimo: „Jūs Oona Mekas?“ „Buvau maloniai nustebinta. Vyresnio amžiaus moteris turguje ne tik mane pažino, bet ir pateikė kelis klausimus, susijusius su mano kūryba. JAV esu paprasta moteris, o Lietuvoje galiu pasijusti žvaigžde“, – juokėsi ji.

Daugiau skaitykite antradienio žurnale „Stilius".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.