L.Sungailienės patarimai, kaip padengti Velykų stalą

Verbų sekmadienį šalies garsenybės sutiko margindamos kiaušinius. Viename sostinės restorane susirinkusios įžymybės – Linas Zareckas-Choras, Eglė Skrolytė, Viktorija Jakučinskaitė, Vaiva Mainelytė – paslapčių mokėsi iš Danutės Venclovienės. Ji vašku kiaušinius margina jau beveik 60 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Apr 13, 2014, 3:47 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:53 PM

Žinoma etnomuzikologė, laidos „Duokim garo“ vedėja Loreta Sungailienė dalijo patarimus, kaip papuošti šventinį Velykų stalą. Svarbiausi akcentai – sniego baltumo staltiesė ir kiaušinykas. Kiaušinykas – tai lyg velykinė eglutė, sudaryta iš 12 šakelių, ant kurių galų pakabinta po kiaušinį (iš viso – 12).

Per Velykas labai svarbi baltos spalvos simbolika, nes ji yra skaistumo ir tyrumo simbolis. Balta spalva dominuoja visur: staltiesė, sviestinis avinėlis, varškės sūris ir t. t.

L.Sungailienė papasakojo, kad ant stalo turi būti kuo riebesnės mėsos. Anot jos, per Velykas būtina valgyti kiaulienos, nes kiaulė – žemdirbystės simbolis. Dar svečius galima pavaišinti ir paukštiena, tačiau vištienos patiekalai per Velykas yra griežtai draudžiami.

Tradiciškai stalo puošmenomis tampa įvairūs žalumynai: bruknienojai, želmenys ir prieskoninės žolelės.

Štai dizainerė Viktorija Jakučinskaitė paprieštaravo Loretai: „Baltos staltiesės ir baltos lėkštės – nuobodu!“

Ji šventinį stalą papuošė rožinėmis gėlėmis ir tokios pačios spalvos lėkštutėmis, į kurias įdėjo nėriniais ir kristalais margintus kiaušinius. Stalą dizainerė apdengė gėlėta staltiese.

„Bernelių užeigoje“ apsilankiusi televizijos laidų vedėja Eglė Skrolytė papasakojo, kad Velykos jai itin svarbi šventė. Tai proga visai šeimai susitikti jos tėvų namuose, pabūti kartu.

Moteris prisiminė, kad vaikystėje ją visada aplankydavo Velykų bobutė. Ši tradicija E.Skrolytės šeimoje išliko iki šiol.

L.Sungailienė pridūrė, kad Velykų bobutės vaidmuo per šią šventę labai svarbus – kuo daugiau ji atneš gėrybių, tuo metai bus geresni.

Kartu su garsiais tėvais į šventę atėję vaikai taip pat nenuobodžiavo. Jų taip pat laukė pramogos – kiaušinių marginimas ir velykinių lizdelių gaminimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.