Tenerifėje apsigyvenęs E.Bžeskas prisiminė seną aistrą

Su šeima – žmona Reda (31 m.) ir dukrele Amelija (9 mėn.) į Ispanijos salą Tenerifę be bilieto atgal išvykęs prodiuseris Egmontas Bžeskas (40 m.) mėgaujasi gyvenimu. Dirbti iš bet kurios pasaulio vietos galintis vyras laimingas, kad mažylė kartu su tėvais gali mėgautis puikiu maistu, saule, o jis pats vėl įniko į tapybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Apr 22, 2014, 8:10 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:33 PM

Tenerifę šeima pasirinko išklausiusi grupės „69 danguje“ narės Ingridos Martinkėnaitės rekomendacijų – moteris su dukrele ten praleido jau ne vieną žiemą. Tad kai lietuviški orai įgriso, Egmontas ir Reda nusprendė pailsėti būtent šioje saloje. Juolab kad yra tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus, nereikia keliauti į kitą žemyną, nereikia vizų, o orai džiugina kur kas labiau nei gimtojoje Lietuvoje.

Egmontas juokiasi paklaustas, kiek laiko ketina praleisti Tenerifėje – bilieto atgal jie neturi. Prie tokių jųdviejų su Reda pokštų jau priprato ir artimieji.

„Kada grįšime? Yra toks ispaniškas žodis „manana“ (liet. – rytoj). Esu taip susitvarkęs savo verslo santykius, kad jie netrukdo man gyventi. Vykdome tarptautinę veiklą, tad į verslo susitikimus galiu nuvykti iš bet kurios pasaulio vietos“, – sakė E.Bžeskas.

Į Ispanijos salą šeima skrido viską kruopščiai suplanavusi, ne spontaniškai, kaip kad anksčiau, kol nebuvo dukrelės. I.Martinkėnaitės kolegos jiems rado puikius apartamentus su nuostabiu vaizdu, o išlipusių iš lėktuvo jų jau laukė didelis automobilis.

„Išvykdami kiek nerimavome, kaip prie pasikeitusios aplinkos pripras mažylė. Tačiau kol kas ji jaučiasi puikiai – ir miega geriau, ir valgo. Gyvename visavertį aktyvų gyvenimą. Ir kitiems patariu neprisigalvoti nebūtų problemų. Vaikams juk svarbiausia, kad šeimoje justų ramybę ir santarvę, o ne tai, kurioje pasaulio vietoje jie yra.

Čia turime visas sąlygas gyventi su vaiku – puodų, keptuvių, plaktuvų, lovytę. Ką jau kalbėti apie 23 laipsnių oro temperatūrą ir 22 laipsnių vandenį. Amelija čia mėgaujasi gyvenimu – Tenerifėje atšventėme jau devintąjį jos mėnesiuką. O kur dar didelė terasa, nuolat čiulbantys paukščiai, ošianti jūra. Neseniai čia neišpasakyto grožio žiedais pražydo medžiai!“ – pasakojo Egmontas.

Šeimos gyvenimas įsikūrus Tenerifėje nepasikeitė – ir Egmontas, ir Reda gyvena mažosios Amelijos ritmu. Tėvai džiaugiasi, kad mažąją gali palepinti kur kas kokybiškesnių natūralių vaisių tyrelėmis, o Amelijos žandai pasidarė rausvi kaip persikai.

Maistas čia kitoks nei Lietuvoje, tad noriai jį ragauja ir suaugusieji. Parduotuvėse gausu šviežių jūrų gėrybių, prisirpusių vaisių, žuvies. Tėvai juokiasi, kad būdama mamos įsčiose Amelija jau ragavo įvairiausių skanumynų, mat būdama nėščia Reda lankėsi Azerbaidžane, Tailande, bet dabar Kanaruose pati gali matyti, liesti.

Nors tai pirmoji tolimesnė Amelijos kelionė, tėvai sako, kad motinos akimis ji jau matė ne vieną tolimą šalį, yra nardžiusi Tailande, mamos ausimis girdėjo budistų, krikščionių ir musulmonų maldas.

„Amelija Tenerifėje mato kitokius augalus, nei buvo mūsų kieme, bendrauja su kitokia kalba ją kalbinančiais, kitaip atrodančiais žmonėmis. Mažylė išpūtusi akis keliauja kartu, kvėpuoja vandenyno oru ir kaupia neįkainojamus įspūdžius.

Kelionės suvienija šeimą, plečia vaiko akiratį. Darysiu viską, kad mūsų dukrytė matytų kuo platesnį pasaulį. Tačiau kartu stengiamės ją auginti dorą pilietę ir norime, kad visada žinotų, jog pasaulis yra be galo gražus, bet tėvynė pati mieliausia širdžiai vieta“, – sakė Egmontas.

Tenerifėje jis vis išsiruošia pasivažinėti kalnų keliukais, gražioje saloje stebi saulėlydžius, mėgaujasi dykumų, skardžių, kalnų, vandenyno vaizdais. Žmonės jiems šypsosi, todėl atrodo, kad pasaulyje – vien taika ir ramybė.

„Vienoje vietoje net atradome raudoną žemę, kuri primena Amerikos kanjonus. Iš kolegų girdėjome, kad čia buvo filmuojami fantastiniai filmai apie Marsą“, – pasakojo E.Bžeskas.

Jis džiaugiasi, kad po ilgos pertraukos jam vėl atsirado noras tapyti. Tad čia Egmontas nusipirko drobės ir terasoje jau įsirengė dailininko darbo vietą. Vyras šypsojosi, kad parduotuvėje nustebino pardavėjus – mat turistai čia neužsuka įsigyti dailininkų reikmenų. Grafiką Vilniaus dailės akademijoje baigęs menininkas vėl jaučia įkvėpimą tapyti paveikslus, kuriuos kadaise parduodavo vos nutapęs.

Menas Egmontui – kitoks pasaulis, pabėgimas nuo verslo reikalų. Vyras džiaugiasi, kad prie jo ketina prisidėti ir Reda. Pasirodo, tapymas – sena jos svajonė. Tenerifėje su šeima vykdamas į gražią vietą kalnuose jis pasiima ir drobės.

„Medituojame gamtoje ir tapome. Pažiūrėję į kitus turistus juokiamės, kad mūsų laisvalaikis čia visai kitoks. Kartu imsimės teptukų, kai piešime tai, ką jaučiame, tai, kas sprogs tą minutę iš pačių sielos gelmių“, – kalbėjo garsus vyras.

Egmontas iki šiol negaili padėkos žodžių savo menininkei mamai, kuri šiuo keliu eiti paskatino ir sūnų. Beveik 10-metį jis rengė parodas visame pasaulyje, Europoje sunkiai rasime šalį, kurios jis neaplankė su savo paveikslais.

Tačiau pasukęs į pramogų pasaulį, tapęs muzikos grupių prodiuseriu Egmontas kiek apleido meną. Ir dabar jis dainininkės Karinos Krysko solinės karjeros, grupės „69 danguje“ vadybininkas. Tačiau šypsosi: „Dabar nesame tokie vėjavaikiai, kokie buvome anksčiau.

Žinau, kad surengsime dar ne vieną kokybišką Karinos ar merginų pasirodymą. Tačiau 10 metų sukęsis šiame versle noriu ramybės. Noriu tapyti, sukurti ką nors įdomaus, mano galvoje knibžda galybė spalvotų minčių!

Bijau pradėti, kita vertus, man niežti rankos prisiliesti prie drobės, dažų. Nežinau, kaip pasiseks, todėl kol kas nerėkiu, kad greitai išvysite mano darbų parodą.“

Pasiūlymų atidaryti savo parodas Paryžiuje, Briuselyje, kitose Europos sostinėse E.Bžeskas turi. Bet jis nenori skubėti, nori subrandinti ne vieną kūrinį, jaučia atsakomybę meno gerbėjams.

„Galiu tik pažadėti, kad dabar prasideda naujas mano gyvenimo etapas, kuriame ir vėl yra daug kūrybos“, – sakė E.Bžeskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.