Deimantams jų apdirbėja dėkoja už visą savo gyvenimą

Pristatyti naujos juvelyrikos kolekcijosį Lietuvą su Gomelio deimantų apdirbimo gamyklos „Kristal“ vadovu Ruslanu Sorokovojumi atvykusi L.Aksionova – viena labiausiai pasaulyje vertinamų deimantų apdirbėjų. Todėl baltarusė su šypsena prisimena savo kelią deimantų link, rašo žurnalas „Stilius".

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Apr 27, 2014, 9:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:48 AM

Šiandien apie brangakmenius Liudmila kalba su tokiu užsidegimu, kad kartais atrodo, jog toks entuziazmas negali būti tikras. Tačiau moteris iš karto patikina, kad tik deimantams ji turi padėkoti už kone visą savo gyvenimą.

Deimantai Liudmilos kelyje atsirado dar tuomet, kai jai buvo vos 17 metų. Dešimt klasių ji baigė puikiai – jos pažymių knygelėje buvo vos keli ketvertai (penkiabalė vertinimo sistema. – Red.). Ją ir jaunesnį brolį augino viena mama.

Motina susirgo ir pateko į ligoninę – Liudmila liko su mažuoju broliuku. Vaikai prisiglaudė pas dėdę – mamos brolį. Jis buvo odontologas, dantų technikas. Vyras Liudmilą ir supažindino su auksu, mat iš šio metalo gamino dantis.

„Mums su broliu reikėjo suktis patiems. Kalbas apie auksą, brangiuosius metalus ir akmenis nuolat girdėjau dėdės namuose. Supratau, kad tai ne tik įdomu, bet ir geras pajamų šaltinis.

Neturėjau daug laiko mokytis, mums reikėjo pinigų. Kai po vasaros grįžau iš kolūkio, dėdė laikraštyje perskaitė, kad Gomelyje vyksta studentų priėmimas į deimantų apdirbimo specialybę.

Liepė man pabandyti – juk mokytis reikia tik metus, profesija gerai mokama, aš puikiai baigiau mokyklą“, – prisimena L.Aksionova.

Tai buvo 1976-aisiais. Spalį į mokymo įstaigą atvykusi mergina pavėlavo – grupės jau buvo surinktos. Išėjusi iš direktoriaus kabineto Liudmila apsiraudojo. Mergina koridoriuje verkė taip garsiai, kad prie jos stabtelėjo dėstytojas, ėjęs pro šalį. Išklausęs istoriją jis nusivedė 17-metę pas dekaną ir pareiškė, kad šiai merginai būtinai reikia pagelbėti.

„Turėjau pateisinti jų pasitikėjimą, labai stengiausi. Mokslus baigiau su pagyrimu. Tada mane, jau išmanančią deimantų apdirbimą, pakvietė likti gamykloje. Buvau jauniausia meistrė gamykloje. Mokiau už save vyresnius studentus!“ – pasakojo L.Aksionova.

38 metus Liudmila dirba su deimantais „Kristal“ gamykloje. Šiandien jos keliu pasuko ir sūnus. Anksčiau gamykloje dirbo ir duktė.

„Tikrai galiu patvirtinti populiarios dainos žodžius, kad deimantai – geriausi merginų draugai! Ar įsivaizduojate moterį, kuri būtų abejinga brangakmeniams? Jų nevertina nebent ta, kuri nė vieno neturi ar nebuvo jais pasipuošusi.

Visą gyvenimą dirbu su deimantais, turiu jų keletą, bet visada noriu didesnio. Pirmasis mano įsigytas akmuo buvo 0,15 karato, antrasis – 0,3 karato. Dabar didžiausi mano akmenukai – 0,7 karato auskarai.

Svajoju, kad dar įsigysiu ir karato deimantą. Labai jo noriu! Užsidirbsiu. Dirbu deimantų kalnuose, liečiu juos kasdien ir vis tiek noriu savojo. Deimantai yra moteriška jėga“, – šypsojosi Liudmila.

Ekspertė įsitikinusi, kad deimantus moterys gali nešioti ne tik per šventes, bet ir kasdien. Kuklus sužadėtuvių ar nedidelis žiedelis su deimantu tikrai tiks ir prie darbo kostiumėlio. Itin didelius, investicinius akmenis turintys žmonės jų dažniausiai nenešioja – jų rankas puošia tokių prabangių papuošalų kopijos.

„Papuošalu su briliantu pasipuošusi moteris demonstruoja ne tik gražią puošmeną, bet ir savo statusą. Ji net eina labiau iškėlusi galvą ir tiesesne nugara. Apsiauk gražius batelius, pasipuošk briliantu, galėsi į vakarą ateiti ir nuoga – visi tavimi žavėsis“, – šypsojosi Liudmila.

Deimantų ekspertė nežino prietarų apie šiuos akmenis. L.Aksionova tik mini kruvinuosius, neigiamos energijos deimantus, vogtus Afrikoje. Tačiau jei akmuo naujas, jis nelaimių neatneša.

Sakoma, kad briliantą kiek geriau gauti dovanų nei pirkti pačiam. Tuomet jis atneš daugiau teigiamos Žemės energijos jį nešiojančiam žmogui. Nieko tvirtesnio už deimantą gamtoje nėra. Todėl šis akmuo daugelyje kultūrų laikomas nuoširdumo ir ištikimybės simboliu.

Lietuvoje su gamyklos vadovu R.Sorokovojumi Liudmila pristatė naujausią kolekciją su Jakutijos deimantais. Juvelyrikos dirbiniai su neapdirbtais brangakmeniais skirti itin išskirtinio skonio pirkėjams, o ne tiems, kuriems visi briliantai yra nuostabūs vien todėl, kad tai briliantai.

Meno kūrinius primenantys aukščiausios kokybės juvelyriniai gaminiai su neapdirbtais brangiaisiais akmenimis eksponuojami „Aukso centro“ lankytojams.

Praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje įkurta Gomelio deimantų apdirbimo kompanija „Kristal“ didžiuojasi vienais labiausiai pasaulyje vertinamų Jakutijos deimantų. Gaminius su brangiaisiais akmenimis čia užsako ir juvelyrikos milžinės „Tiffani“ bei „Cartier“.

„Mūsų apdirbami Jakutijos briliantai žinomi pasaulyje dėl išskirtinės kokybės. Šiandien yra gausybė nekokybiškų deimantų, tarp jų ir sintetinių arba tokių, kurių kokybė pagerinama cheminiu būdu.

Neapdirbtas, iš žemės iškastas deimantas – žemės energija. Jo savybių keisti negalime, neapgaudinėjame klientų.

Kontrolė mūsų šalyje labai griežta. Juk mūsų valstybinė gamykla prisideda ir prie Baltarusijos fondo juodai dienai“, – pasakojo R.Sorokovojus.

Naujojoje kolekcijoje „Baltarusijos gamtos paslaptys“ panaudoti unikalūs deimantai – tokie, kokius gauname iš žemės. Kompanijas, kurios gamina tokius papuošalus, pasaulyje galima suskaičiuoti rankos pirštais.

„Gaminyje brangakmenis tarsi blankesnis, jo šviesos atspindėjimas neryškus. O aplinkui – apdirbti deimantai, žaižaruojantys visomis gražiausiomis savo šviesomis. Žmogui įdomu viename gaminyje palyginti paslaptinguosius akmenis ir tuos, prie kurių prisilietė mūsų meistrų rankos“, – „Stiliui“ pasakojo „Kristal“ vadovas.

Šios kolekcijos gaminius gamykla jau eksponavo Maskvoje. Deimantų ekspertė L.Aksionova pasidžiaugė, kad didžiausias jos darbo įvertinimas – du tokius žiedus įsigijo garsios pasaulyje rusės, deimantų apdirbėjos gemologės.

Lietuviai, norintys įsigyti tokius gaminius, turės kiek luktelėti – kol kas jie tik eksponuojami. Užsakius tokį dirbinį jo teks palaukti kelis mėnesius.

Tai gal kiek nepatogu klientui, kuris gaminį nori dovanoti labai greitai. Tačiau žinojimas, kad antro tokio neras, išugdo kantrybę ir pirkėjai laukia savųjų papuošalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.