Ką garsios moterys augina savo soduose ir daržuose?

Veiklios ir žinomos Lietuvos moterys paneigė mitą, kad yra baltarankės, kiekvienam buities darbui atlikti samdančios pagalbininkus. Vos išvydusios pirmuosius pavasario saulės spindulius moterys sukišo rankas į žemę ir suskubo gražinti kiemų ir balkonų. Nuo jų neatsilieka ir kai kurie vyrai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 7:31 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:27 PM

Konkurso „Lietuvos ponia 2014“ nugalėtoją kaunietę verslininkę Betą Rumšienę (42 m.) pavasarį kone kiekvieną vakarą galima išvysti tupinėjančią apie daugybę prie nuosavo namo žaliuojančių medžių, egzotiškų krūmų ir žydinčių gėlių.

„Sukišti rankas į žemę man jokia kančia. Ir dėl manikiūro nesijaudinu, nors ne visada dirbu mūvėdama pirštines. Sodindama, laistydama augalus dažnai net nepastebiu, kaip sutemsta“, – tikino Beta.

Prie namo, pastatyto prieš aštuonerius metus, nutarusi užveisti sodą ir gėlyną moteris kreipėsi į kraštovaizdžio kūrimo specialistus, jie parengė apželdinimo viziją, erdvę suskirstė zonomis, sukomponavo ir pasodino augalus.

Daugiau aplinkos gražintojų paslaugų B.Rumšienei neprireikė. Augalus ji puoselėja pasitelkusi savo fantaziją ir darbštumą.

„Vienintelį darbą – pjauti, aeruoti ir tręšti veją patikiu vaikams – sūnui Ovidijui ir dukrai Gintarei“, – sakė Beta.

Ankstyvą pavasarį B.Rumšienė suskubo atidengti rožyno, kurį žiemą nuo šalčio saugojo eglių šakos, ir pasirūpinti daugybe kieme augančių spygliuočių – kalninėmis pušimis, slenkančiaisiais kadagiais, maumedžiais, tujomis.

Moteris pirmiausia apkarpė išstybusias augalų šakeles – kad medžių ir krūmų forma bei dydis per daug nekistų, tik tankėtų vainikas.

„Ypač rūpestingai prižiūriu sode augančius gražuolius spygliuočius bonsus. Juos ne tik karpau, bet ir reguliariai tręšiu, laistau“, – pasakojo B.Rumšienė.

Šiuo metu kaunietės kieme netrūksta ne tik žalumos, bet ir kitų spalvų. Baltais žiedais pasipuošė obelys, kriaušės ir trešnės, rausvais – B.Rumšienės sodo pasididžiavimas – magnolija.

Kad šis gražuolis medis apliptų žiedais, jį reikia labai rūpestingai prižiūrėti: parinkti kiek galima šiltesnę, nuo žvarbaus vėjo apsaugotą vietą, gerai išpurenti dirvą, ją parūgštinti, patręšti.

„Dar viena paslaptis – kas rytą su magnolija pasisveikinu. Augalas jaučia, kad yra mylimas, todėl ir stebina gražiais bei maloniai kvepiančiais žiedais“, – įsitikinusi B.Rumšienė.

Kasmet moteris prie namų, aplink baseiną ir šalia lauko sūpynių pasodina daugybę gėlių. Baimindamasi šalnų B.Rumšienė kol kas pasodino tik keliolika permainingiems pavasariniams orams atsparių daigelių.

„Man patinka kurti augalų kompozicijas, derinti spalvas. Mėgstu pelargonijas, begonijas, šlamučius“, – tikino B.Rumšienė.

Moteris tikisi, kad netrukus jos sode pražys rododendrai ir azalijos, o vasarai įsibėgėjus raudonus žiedus išskleis rožės.

Dainininkė Neringa Šiaudikytė (23 m.) įsitikinusi: jeigu nori, kad ankstyvą pavasarį kieme žydėtų gėlės, sodink serenčius.

Mergina dar kovą pasėjo didžiųjų geltonųjų serenčių sėklas vazonėliuose namie ant palangės ir jos netruko sudygti. Balandžio pradžioje Neringa gėles išpikavo, o dar po savaitės pasodino lauke į du didelius vazonus.

„Serenčiai mėgsta šviesą, šilumą, tačiau nebijo šalnų, nereiklūs drėgmei, vešlūs. Dėl eterinio aliejaus serenčiai turi stiprų specifinį kvapą, kuris ne visiems patinka.

Tačiau manęs šis kvapas neerzina“, – sakė Neringa.

Atlikėja į žemę sukišo mažus dar nežydinčius daigelius – jie netrukus sužydėjo.

Daug po pasaulį keliaujanti Neringa žino, kad serenčiai daugelyje kraštų naudojami kaip prieskoniniai augalai.

Ypač jie populiarūs Gruzijoje. Tačiau pati ruošti serenčiais gardintų patiekalų mergina kol kas nedrįsta.

Drabužių dizainerė Audronė Bunikienė (56 m.) niekada nesikreipė į aplinkos kūrimo specialistus. Kiekvienas augalas sodintas jos pačios. Ir rūpinasi jais šeimininkė jau beveik du dešimtmečius.

Paprastai A.Bunikienė sodina tokius augalus, kurie jai gražūs ir kuriems nereikia ypač daug priežiūros.

„Myliu kiekvieną savo augalėlį. Dažnai glostau, su jais kone kas rytą kalbuosi. Už tai jie atsilygina vešlia žaluma, gražiais žiedais, maloniu kvapu ir atleidžia, jeigu kurią dieną per darbus nesuspėju jų palaistyti ar nuskabyti nuvytusių žiedų“, – tvirtino kaunietė.

Kai su šeima persikėlė gyventi į didelį ir erdvų namą, šalia jo iš vienos pusės buvo maždaug šeši arai tuščios žemės. Pasitelkusi fantaziją ir išmonę Audronė čia nutarė kurti grožio kampelį.

Iš bičiulių buvo girdėjusi, kad norint visais metų laikais džiaugtis žaluma reikia pasodinti kuo daugiau spygliuočių. Jiems ir priežiūros daug nereikia. Kaip ir kiekvieną pavasarį, šįmet moteris apkarpė tujas, išvalė baseiną, pakeitė vandenį ir pasodino vandens lelijų, kurias žiemą saugojo rūsyje.

A.Bunikienė sakė, kad didieji sodo darbai dar priešakyje. Gegužės pabaigoje Audronė planuoja sodinti gėles. Įprastai jas perka ne gėlių salonuose, o turguje.

„Man patinka moterėlių užaugintos ir apglostytos gėlės, kurias visada ilgai ir atsakingai renkuosi, žiūrėdama į kiekvieną vazonėlį ir mintyse galvodama, kur augalą sodinsiu, kaip komponuosiu, derinsiu spalvas“, – pasakojo A.Bunikienė.

Kaunietė atviravo, kad nekantriai laukia, kada sode pražys levandos – vienos mėgstamiausių jos gėlių.

Levandas A.Bunikienė augina atskiroje zonoje ir, kaip pati juokauja, kasmet jos užima vis didesnę sodo dalį.

„Kai pernai keliavau po Prancūzijos Provansą, man atrodė, kad levandų laukuose nuo šių gėlių grožio ir svaigaus aromato sustodavo laikas. Grįžusi į Kauną levandų pasisodinau ne tik kieme.

Jų vazonėliai puikuojasi ir mano namuose. Šį pavasarį nutariau levandomis išpuošti visą namo terasą“, – pasakojo dizainerė.

Pirmasis dainininkės Arinos Borunovos (44 m.) darbas pavasario pradžioje – šiltnamyje paruošti dirvą daržovėms ir pasėti salotų, ridikėlių, krapų, pasodinti svogūnų.

„Jau kelias savaites valgau pačios užaugintas šviežias daržoves. Tai tikras vitaminų užtaisas, suteikiantis žvalumo, sveikatos, jėgų, švytėjimo odai ir stiprinantis plaukus“, – pasakojo A.Borunova.

Pasėjusi daržoves Arina suskubo sėti prieskoninių žolelių: mėtų, bazilikų, šalavijų, petražolių, čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių, citrinžolių, taip pat įvairių paprikų, laiškinių česnakų.

„Prieskoninėms žolelėms jaučiu silpnybę. Jomis ne tik gardinu kone kiekvieną patiekalą, bet ir puošiu aplinką. Šie augalai – puikus namų interjero akcentas ir kiemo puošmena“, – kalbėjo Arina.

Moteris prieskoninius augalus sodina į vazonėlius, kuriuos išradingai sukabina ant namo palangių, pavėsinės, sudeda tarp akmenų, sustato į medinius vežimėlius.

Dažniausiai žoleles Arina sodina į molinius vazonus, nes molis yra porėtas ir padeda reguliuoti žemės drėgnumą. Tačiau prieskoniniai augalai puikiai žaliuoja ir plastiko vazonuose. Prieš sodindama šiuos augalus dainininkė juodžemį sumaišo su kalkėmis ir smėliu.

Atlikėjos namo kieme netrūksta ir kitų augalų, gražiai suformuotų žaliųjų zonų.

„Šįmet kiemas smarkiai keisis, planuojame naujas erdves, sodinsime daugiau gėlių. Vasaros viduryje darbai turėtų būti baigti, tuomet bus galima pretenduoti į gražiausios sodybos titulą“, – juokavo A.Borunova.

Šokėjas ir architektas Albertas Lagunovičius (36 m.) turi tradiciją pavasarį nusipirkti sodinamų gėlių ir papuošti jomis savo buto balkoną.

Šįmet nuskubėjo jų pirkti vos tik buvo atidaryti gėlių paviljonai. Kol kas pirmosios – šalnoms atsparios našlaitės. Į akį krito mėlynos spalvos gražuolės, o kad joms nebūtų liūdna, Albertas priderino ir geltonų.

„Ir labai atsakingai jas prižiūriu – tikrai nepamirštu palaistyti“, – smagiai skubėjo patikinti A.Lagunovičius visus, kurie suabejoja, ar vyras nepamirš pasirūpinti gėlėmis.

Verslininkė iš Kauno Natalija Martinavičienė (36 m.) atėjus pavasariui negali rytais ilgai vartytis lovoje. Dažną dieną vos prašvitus moteris į nuosavo namo kiemą išeina pasiklausyti čiulbančių paukščių, pasigėrėti žaluma ir žydinčiomis gėlėmis.

„Rytais mėgstu apeiti ir apžiūrėti savo augalus. Jeigu reikia, nuskinu nužydėjusius žiedynus, pageltusius lapus.

Tai ilgai netrunka, tačiau nuotaiką pakelia visai dienai.

Mėgstu, kai kieme gėlės žydi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, todėl sodinu jų daug ir įvairių, domiuosi jų auginimu, dirva“, – pasakojo N.Martinavičienė.

Prasidėjus pavasariui moterį džiugino žibučių, narcizų, įvairiaspalvių krokų žiedai. Šiuo metu sode žydi daugybės rūšių tulpės, žydrieji gvazdikai.

Natalija nemezijomis, lobelijomis ir verbenomis jau spėjo apsodinti pakabinamuosius vazonus – jie kabo ant jos tėvo kauniečio tautodailininko Olego Aleksejevo išdrožtos ir padovanotos linksmos medinio žmogaus skulptūros.

Gėles vazonuose Natalija įprastai perka ne visai mažas ir jaunas. Tuomet moteris iš karto gali džiaugtis jų grožiu.

Birželį moteris gėlėmis apsodins prieš kelerius metus kartu su aplinkos kūrimo specialistais kieme suformuotą alpinariumą, kuriame žaliuoja įvairūs spygliuočiai. Prieš tai būtina gerai išpurenti ir patręšti dirvą.

„Kai kurias lauko gėles sodinti į žemę kiek anksti, nes gležnus jų žiedus gali pakąsti šalnos, tačiau daigelių turiu priauginusi ant palangės. Šįmet išvešėjo begonijos ir pelargonijos, užaugo prieskoninės daržovės“, – džiaugėsi N.Martinavičienė.

Rožes auginti mėgstanti Natalija neseniai iš sodininkų įsigijo naują pirkinį – erškėtrožę, kuri jau išskleidė ryškiai rausvus žiedus. Vasarą moteris tikisi sulaukti ir vaisių, iš kurių virs arbatą, o po kelerių metų gal net ir erškėtuogių uogienę.

Dieną erškėtrožės krūmą kaunietė išneša į lauką, o nakčiai parneša į namus. Kai termometro stulpelis naktimis nekris žemiau nulio, augalas bus pasodintas rožyne.

Festivalio „Mados infekcija“ prodiuserė, televizijos laidų vedėja, modelis ir apželdinimo specialistė Renata Mikailionytė (35 m.) prie savo namų Vilniaus senamiestyje rūpinasi gėlių darželiu, kuris jau žydi. Augalus derina taip, kad jie pražystų skirtingu metu. Pavasarį ji kruopščiai patręšia žemę azotu, fosforu, kaliu.

„Nugeniu nereikalingas šakas, nuskabau nudžiūvusius lapus, apžiūriu, kuris augalas gerai peržiemojo, o kuris neištvėrė šaltojo meto. Noriu, kad nebūtų labai daug skirtingų spalvų, chaoso, todėl augalus sugrupuoju. Dabar jau galime sodinti viską, kas auga vazonuose“, – sakė Renata.

Netrukus moters gėlyną papildys levandos, rožės ir buksmedžiai. Kitą kiemo pusę, kur galima pasisėdėti su bičiuliais, moteris nori išplėsti, pasodinti medžių, krūmų.

Levandų – dabar ypač populiarių gėlių – mėgėjams Renata turi gerų žinių. Mūsų šalyje jau yra tokių, kurios neiššąla, pačios sėjasi ir puikiai dauginasi.

„Visi mes išsiilgę to romantizmo, kuris būdingas Provansui, Normandijai. Ten levandos banguoja ištisais laukais. Tad vieną kitą pasodinti prie savo namų dabar nori daugelis gėlynus turinčių žmonių – aš ne išimtis. Levandos – nereiklus augalas, jos labai ilgai žydi. Tik krūmelius pavasarį reikia tinkamai nugenėti, patręšti. Svarbiausia genėjimas“, – patarimus dalijo R.Mikailionytė.

Parengė Iveta Skliutaitė, Laura Čaplinskaitė ir Daiva Kaikarytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.