Pasaulio čempionas Simonas Juodviršis gerbėjų dėmesiu nelepina

Dailiai nuaugęs pasaulio kartingo čempionas Simonas Juodviršis (22 m.) drąsiai gali pretenduoti į geidžiamiausių Lietuvos jaunikių gretas. Nors kartingo sporte 1,98 metro ūgis nėra privalumas, aukštaūgis lenktynininkas žino, kaip prieš varžybas prišaukti sėkmę, - jis meldžia lietaus. Šlapia trasos danga Lietaus karaliumi pramintam lietuviui garantuoja pergalę.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2014-06-07 22:03, atnaujinta 2018-02-13 02:06

Tituluočiausias visų laikų Lietuvos kartingo sporto atstovas, kuris pernai JAV vykusiose „Rotax Max Grand Final“ kartingo pasaulio taurės varžybose iškovojo pasaulio čempiono titulą DD2 klasėje, gerokai sunkiau nei žemesni lenktynininkai susirango į nedidelį automobilį.

Atrodytų, ir vairuoti šią transporto priemonę kone dvimetriniam Simonui turėtų būti nelengva. Tačiau ši taisyklė lietuviui negalioja, ypač purškiant lietui.

„Beveik visi sportininkai per varžybas baiminasi lietaus. O man priešingai – jis padeda važiuoti.

Taip tikriausiai yra todėl, kad dėl aukšto ūgio ir didesnio nei žemesnių sportininkų svorio karto ratai geriau sukimba su kelio danga. Be to, Lietuvoje esu daug treniravęsis ant šlapios asfalto dangos“, – tikino S.Juodviršis.

Iš Panevėžio kilusiam, o šiuo metu įvairiuose pasaulio kraštuose sportuojančiam vaikinui vieną po kitos pergales įvairiuose čempionatuose padeda skinti ne vien lietus.

Prieš startą vaikinas visada pasimeldžia, Aukščiausiojo paprašo, kad sektųsi. S.Juodviršis turi dar vieną ritualą – prieš varžybas į kombinezono kišenę įsideda mažą gabalėlį lietuviškos šventintos duonos, kurį jam prieš kelerius metus padovanojo mama, ir mažytį Lietuvos laukuose rastą akmenėlį – amuletą.

„Kai būnu toli nuo gimtinės, lietuviška, ir dar šventinta, duona bei akmuo suteikia stiprybės“, – įsitikinęs sportininkas.

Magiškomis galiomis tikintis sportininkas vis dėlto didžiausia į pergales vedančia jėga laiko azartą ir užsispyrimą. Pagal Zodiaką, jis Ožiaragis, todėl tvirtai siekia užsibrėžto tikslo. Be to, yra psichologiškai tvirtas, prieš varžybas sugeba sutelkti dėmesį.

Septynis kartus Lietuvos čempionas, du kartus Baltijos šalių čempionatų nugalėtojas, Europos ir pasaulio čempiono vardą apgynęs bei dar apie pusę tūkstančio kitokių apdovanojimų pelnęs Lietuvos sporto universiteto antrakursis šlovingą savo ateitį išpranašavo mokydamasis trečioje klasėje.

„Kai tapau šalies jaunučių kartingo čempionu, mokytoja pasiūlė, kad visai mokyklai papasakočiau apie savo pergalę. Atsistojęs mokyklos aktų salėje prieš visus mokyklos vaikus susipainiojau ir pasakiau, kad tapau pasaulio čempionu.

Iš šios mano klaidos tuomet visi garsiai juokėsi. Tačiau dabar aišku, jog tuomet užprogramavau save siekti pasaulio čempiono titulo“, – kalbėjo S.Juodviršis.

Į kartingo sportą Simonas atėjo sekdamas tėvo Aurelijaus Juodviršio ir jo brolio Remigijaus pėdomis. Lenktynininkas yra ir jo senelis.

S.Juodviršis neslėpė, jog sporto karjerą pradėjo palyginti vėlai – devynerių, mat profesionalią kartingo sporto lenktynininko licenciją galima gauti sulaukus vos šešerių metų.

Tačiau jam iš karto gerai sekėsi – jau pirmajame sezone jis laimėjo Lietuvos čempionatą jauniausioje „Raket Micro“ klasėje. Vėliau pergalių vaikinas pasiekė vis galingesnės klasės kartais ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniuose čempionatuose.

Penkerius metus S.Juodviršis atstovavo Lietuvos komandai „RKV-Racing“, o prieš dvejus metus Europos čempionato metu jį pastebėjo ir pakvietė Italijos kartų gamintojų komanda „Energy Corse Racing“.

Pernai Simonas įsitraukė į šią komandą, bet Lietuvai jis taip pat iki šiol atstovauja.

Nuo mažens Simonui autoritetas buvo šiuo metu komos ištiktas septynis kartus „Formulės 1“ pasaulio čempionas Michaelis Schumacheris. Dar būdamas mažas S.Juodviršis su tėvu stebėdavo „Formulės 1“ varžybas, palaikė M.Schumacherį, turėdavo „Ferrari“ aprangą.

Vaikinas didžiuojasi, jog jam teko gyvai pabendrauti su garsiuoju lenktynininku. Su M.Schumacheriu lietuvis susitiko Italijoje, treniruočių trasoje.

„Su Schumi persimečiau keliais žodžiais. Jis pasirodė draugiškas, mielai su mumis bendravo. Teko net šiek tiek palenktyniauti su juo trasoje, kartu nusifotografuoti, gauti parašą“, – pasakojo S.Juodviršis.

Kovingumo ir pergalių troškimo nestokojantis sportininkas neslėpė, kad kartingo sportas pavojingas. Iki šiol jam pavyko išvengti sunkių sužalojimų, tačiau traumų netrūko.

Dėl didelio krūvio prieš trejus metus Simonui buvo įplyšę peties raiščiai, todėl beveik visą sezoną jis važinėjo jausdamas skausmą. Prieš porą metų vaikinas per lenktynes susilaužė šonkaulį. Nors varžovai džiaugėsi manydami, kad lietuvis pasitrauks iš trasos, jis nepasidavė, važiavo su lūžusiu šonkauliu ir laimėjo kovą.

Kad pasiektų aukštų rezultatų, Simonas daug treniruojasi. Paprastai treniruotę trasoje jis pradeda anksti rytą, o baigia vakare. Per vieną treniruotę jis dažnai apsuka apie 200 maždaug kilometro ilgio ratų.

Po treniruotės vaikinas dar bėga maždaug 10 kilometrų krosą arba sportuoja salėje, nes turi ugdyti ištvermę, pasirengti fiziškai, nusiteikti psichologiškai.

Ar toks gyvenimo tempas netampa rutina? S.Juodviršis pasakojo, jog vienais metais, kai jam nelabai sekėsi ir buvo pabodusi rutina, jis nutarė nelenktyniauti.

„Maniau, kad daugiau pasimokysiu, praleisiu daugiau laiko su šeima, draugais. Tačiau po kiek laiko supratau, kad tai ne man. Trūko veiklos, ypač treniruočių ir varžybų. Kitą sezoną grįžau į sportą ir laimėjau visas varžybas, kuriose dalyvavau, nors lenktyniavau naujoje klasėje“, – sakė Simonas.

Trasoje lenktyniaudamas sportininkas lekia daugiau nei 120 kilometrų per valandą greičiu. Didžiausias greitis, kuriuo jis važiavo mėgindamas automobilį, buvo 260 kilometrų per valandą.

Su vėju lenktynėse lakstantis Simonas, sėdęs prie nuosavo „Mercedes-Benz Coupe E350“ vairo, paprastai važiuoja leistinu greičiu. Prisilenktyniavęs trasoje, kelyje jis važiuoja gerokai ramiau.

Pasaulio čempionas sakė, jog kartingas Lietuvoje nėra toks populiarus kaip krepšinis, todėl ir jis nėra toks garsus kaip daugelis krepšininkų.

Tačiau kartais žmonės jį atpažįsta miestų gatvėse. Simonui malonu jausti dėmesį, juk kas jo nemėgsta? Jeigu to dėmesio per daug, sportininko teigimu, galima tiesiog sužvaigždėti.

Ar sportininkas jaučia didesnį dailiosios lyties dėmesį, galbūt iš paskos laksto būriai gerbėjų?

„Kai pradėjo sektis sporte, dėmesio galbūt atsirado daugiau. Tačiau mokykloje buvau gana kuklus, didesnio dėmesio net vengdavau. Šiuo metu mano širdis užimta – turiu draugę Gabrielę, todėl stengiuosi kuo daugiau laiko skirti jai, o ne gerbėjoms, kurių būriai tikrai paskui mane nebėga“, – juokėsi Simonas.

Gabrielė – komandos „RKV-Racing“ vadovo Vitalijaus Gudzenkos duktė. Ji puikiai išmano kartingo sportą, visada palaiko Simoną ir yra didžiausia jo gerbėja. Jai pirmai lenktynininkas praneša apie pergales. Gabrielei vaikinas pirmajai paskambino iškovojęs pasaulio čempiono titulą.

Dėl Gabrielės lenktynininkas iš gimtojo Panevėžio persikėlė gyventi į Klaipėdą, iš kurios kilusi jo mylimoji.

„Taip patogiau bendrauti, nereikia sukarti ilgo atstumo nuo Panevėžio iki Klaipėdos. Kadangi dažnai būnu išvykęs į treniruotes ar varžybas užsienyje, grįžęs noriu kuo greičiau susitikti su Gabriele, daugiau laiko praleisti kartu“, – sakė Simonas.

Radęs laisvo laiko, kurio pastaruoju metu turi labai nedaug, vaikinas mėgsta apsilankyti klubuose, nuvažiuoti į gamtą, pažvejoti, pažaisti tenisą.

Paklaustas apie tolesnę sporto karjerą Simonas sakė, jog trokšta toliau siekti pergalių. Jo, kaip ir kiekvieno lenktynininko, svajonė – „Formulės 1“ trasa. Ar ši svajonė išsipildys, priklauso ir nuo rėmėjų.

„Lenktynių sportas labai brangus. Vienas sezonas kainuoja apie 800 tūkstančių litų. Tai sudaro mechanikų ir inžinierių paslaugos, pati moderniausia technika ir tinkama jos priežiūra, varžybos, kelionės į jas. Žinoma, finansuoja komanda, rėmėjai, tačiau mane daug remia ir tėvas“, – tvirtino S.Juodviršis.

Vaikinas neatmeta galimybės ateityje tapti treneriu ir ugdyti naują lenktynininkų kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.